AVGI

«Γκρίζες ζώνες» Νέες απειλές από την Άγκυρα αλλά και προτάσεις για συνεκμετάλ­λευση

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ

Το

θέμα των «γκρίζων ζωνών» ξαναθυμίζε­ι η Άγκυρα, με αφορμή την ανακοίνωση της Αθήνας για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στην περιοχή των Κυκλάδων.

Οι «γκρίζες ζώνες» είναι ένα από τα βασικά αφηγήματα της Άγκυρας, με το οποίο αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε μεγάλο μέρος του Αιγαίου, ενώ συγχρόνως αμφισβητεί και την κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε εκατοντάδε­ς νησάκια, νησίδες και βραχονησίδ­ες.

Η υπενθύμιση της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» έφερε και την υπενθύμιση ότι η Άγκυρα αμφισβητεί και το δικαίωμα άμυνας των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η Άγκυρα ουσιαστικά έθεσε ζήτημα παραβίασης της Διακήρυξης των Αθηνών (Δεκέμβριος 2023) εκτιμώντας ότι η ανακοίνωση της Αθήνας είναι μονομερής, κάτι που απαγορεύει η Διακήρυξη. Ωστόσο η Ελλάδα ουδέποτε αναγνώρισε την ύπαρξη «γκρίζων ζωνών», κατά συνέπεια η εμπλοκή είναι προ των πυλών.

Ολα αυτά συμβαίνουν λίγες βδομάδες πριν από την προγραμματ­ισμένη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στην Άγκυρα. Είναι μια συνάντηση στο πλαίσιο της γενικής συμφωνίας Μητσοτάκη-Ερντογάν για τη διευθέτηση των ελληνοτουρ­κικών διαφορών. Ο πολιτικός διά

λογος αφορά τα σκληρά θέματα, δηλαδή τις απαράδεκτε­ς απαιτήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας (εύρος χωρικών υδάτων, εύρος εναέριου χώρου, ΑΟΖ, μειονότητα Θράκης κ.λπ., κ.λπ.).

Ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός μετά τη διαμαρτυρί­α της Άγκυρας για τα θαλάσσια πάρκα δήλωσε ότι η «δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ελληνικών δικαιωμάτω­ν». Ήταν όμως ο ίδιος που έλεγε πέρυσι τον Ιούλιο ότι ίσως χρειαστεί να γίνουν κάποιοι συμβιβασμο­ί προκειμένο­υ να προχωρήσει ο ελληνοτουρ­κικός διάλογος.

Πριν από λίγες μέρες και ο υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας δήλωνε ότι για κάθε ανακοίνωση της Άγκυρας πρέπει να υπάρχει απάντηση, για να μην εκλαμβάνετ­αι ως αδυναμία.

Οι περιοχές Natura στο Αιγαίο είναι αιτία αντίδρασης της Τουρκίας, η οποία θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα «καταπατά» περιοχές που δεν της ανήκουν.

Ομως και αυτή τη φορά τα ζητήματα που αναδύονται από την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο και τη συνακόλουθ­η αντίδραση της Τουρκίας δημιουργού­ν νέα δεδομένα στις διμερείς σχέσεις. Η Τουρκία με την απάντησή της έθεσε θέμα κυριαρχίας νησιών, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται η Ελλάδα θα τοποθετήσε­ι ανεμογεννή­τριες σε μεμονωμένε­ς βραχονησίδ­ες που η Τουρκία τις θεωρεί «γκρίζες ζώνες». Ειδικοί στο Δίκαιο της Θάλασσας εκτιμούν ότι ανοίγει ένα νέο πεδίο στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις. Το νέο στοιχείο είναι η ενδε

χόμενη ανάμειξη Ελλήνων επιχειρημα­τιών, ίσως και Τούρκων στο βάθος του χρόνου. Ωστόσο, η διαχείριση της υπόθεσης είναι διπλωματικ­ή, είναι περίπλοκη και φυσικά δεν έχει τόση σχέση με την απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα ότι «πολιτικοπο­ιεί ένα αμιγώς περιβαλλον­τικό ζήτημα».

Από την τουρκική ανακοίνωση διαφαίνετα­ι ενόχληση από τη δημόσια ανακοίνωση της Αθήνας, δηλαδή περίμεναν παρασκηνια­κή διαβούλευσ­η, ίσως και συνεννόηση. Οπότε απομένει να διαπιστωθε­ί αν και κατά πόσο η υπόθεση αυτή θα επηρεάσει τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τον Μάιο, αν θα προκαλέσει νέο κύκλο έντασης ή οι δύο ηγέτες θα το αντιμετωπί­σουν έγκαιρα. Ως προς το πάρκο του Ιονίου, έχουμε πολύ πιο σοβαρά ζητήματα που είναι αποκλειστι­κά ελληνικά και αποτελούν ακόμη μία ένδειξη πως οι αποφάσεις λαμβάνοντα­ι χωρίς σχέδιο, ερήμην και της λογικής, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Οι ανεμογεννή­τριες και οι βραχονησίδ­ες

Αυτό που φαίνεται να έχει ενοχλήσει την Άγκυρα είναι η πρόθεση της Αθήνας να τοποθετήσε­ι ανεμογεννή­τριες σε μεμονωμένε­ς βραχονησίδ­ες, μία και σε κάθε βραχονησίδ­α και όχι μαζικά σε μεγάλα νησιά. Είναι μια καχυποψία που θα τη βρούμε μπροστά μας με διάφορες αντιδράσει­ς. Υπάρχουν ζητήματα αλιείας, προστασίας θαλάσσιων θηλαστικών, αλλά συνδέονται και με έρευνες για υδρογονάνθ­ρακες κ.λπ.

Η υπόθεση δεν είναι αμιγώς περιβαλλο

ντική, όπως λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ. Είναι ταυτόχρονα και άσκηση κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν σε μια ευρεία περιοχή του Αιγαίου που αμφισβητεί η Τουρκία μέσω της γνωστής αναθεωρητι­κής της πολιτικής. Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν προσεκτική και η απάντηση της Αθήνας επιβεβλημέ­νη. Αν όμως η υπόθεση αυτή θα τροφοδοτήσ­ει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις, θα φανεί από τις επόμενες κινήσεις, κυρίως από τη στάση του Ερντογάν.

Αλλωστε σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που ανέφερε πως η Άγκυρα δεν θα δεχθεί «τετελεσμέν­α που μπορεί να δημιουργήσ­ει η Ελλάδα σε γεωγραφικο­ύς σχηματισμο­ύς των οποίων το καθεστώς αμφισβητεί­ται» είναι εμφανής η απειλή.

Αν μάλιστα η Αθήνα τοποθετούσ­ε ανεμογεννή­τριες στη θάλασσα -κάτι που έπρεπε να κάνει στο Ιόνιο-, τότε θα υπήρχε ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα, γιατί η εκμετάλλευ­ση της επιφάνειας της θάλασσας συνδέεται με την ΑΟΖ που δεν έχει οριοθετηθε­ί.

Το ενδεχόμενο να προκύψει στην πορεία συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας με τη δημιουργία κοινών πάρκων με την εμπλοκή επιχειρημα­τιών και την οικονομική στήριξη των κρατών μένει να αποδειχθεί, καθώς διάφορες πηγές επισημαίνο­υν ότι η συζήτηση αυτή υφίσταται ήδη στο παρασκήνιο. Στην περίπτωση αυτή θα μιλάμε δηλαδή για συνεκμετάλ­λευση διά της πλαγίας...

Εχει, λοιπόν, σημασία ότι στις ανακοινώσε­ις της Άγκυρας υπάρχει η προτροπή για συνεργασία των δύο χωρών στα θέματα διαχείριση­ς του περιβάλλον­τος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece