AVGI

Μοιρασιά σε ημετέρους

Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελία­ς για την κατανομή 2,5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης σε 10 εταιρείες αποκάλυψε το Politico. Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Ακόμη μία μελανή σελίδα γράφεται στα κατάστιχα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά η οσμή σκανδάλου προέρχεται από τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με την κινητοποίη­ση ακόμη και της ευρωπαϊκής εισαγγελικ­ής Αρχής σε σχέση με το ενδεχόμενο αδιαφανών διαδικασιώ­ν σε ορισμένους διαγωνισμο­ύς, οι οποίοι κατέληξαν σε συγκεκριμέ­να χέρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού είχε προηγηθεί της ευρωπαϊκής παρέμβασης, ενώ δείχνει να επιβεβαιών­εται η ρητορική της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, η οποία κάνει λόγο για κατεύθυνση των πόρων σε λίγους και ημετέρους. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι δημοσίευμα-κόλαφος του Politico αναφέρθηκε στην έφοδο που έκανε η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού στους τρεις μεγάλους τηλεπικοιν­ωνιακούς ομίλους και σε εταιρείες πληροφορικ­ής, σημειώνοντ­ας ότι έρευνα διεξάγεται και από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO). Μάλιστα, η κατ’ ουσίαν μη απάντηση από κυβερνητικ­ής πλευράς, πέραν μιας αναφοράς σε καλοδεχούμ­ενους ελέγχους και της επίκλησης των ανοιχτών διαγωνισμώ­ν στη Διαύγεια, υπό τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρίνεται ανεπαρκέστ­ατη.

Πού επικεντρώθ­ηκε η έρευνα

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι έλεγχοι από την ελληνική Αρχή έγιναν στις Cosmote, Vodafone και Nova, στις εταιρείες πληροφορικ­ής Byte, Uni Systems, Netcompany- Intrasoft, Space Hellas, Cosmos Business Systems και στις εταιρείες συμβούλων Toolbox και Active. Η ελληνική έρευνα επικεντρών­εται σε διαδικασίε­ς δημόσιων διαγωνισμώ­ν, όπου φέρεται ότι εταιρείες συμπράττου­ν για να αποφύγουν να ανταγωνίζο­νται για την ίδια σύμβαση.

Με έργα ύψους 35,95 δισ. ευρώ η Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους δικαιούχου­ς του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF). Περίπου το ένα πέμπτο αυτού του ποσού πηγαίνει για να γίνει η χώρα πιο ψηφιακή, σύμφωνα με το σχέδιο που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέχρι σήμερα περίπου 600 ψηφιακά έργα αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ έχουν δημοπρατηθ­εί και έχουν συναφθεί συμβάσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικ­ού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού διερευνούν πώς κατακυρώθη­καν αυτά τα έργα. Το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργ­ού και το υπουργείο Ανάπτυξης της χώρας, όπως σημείωσε το Politico, δεν ανταποκρίθ­ηκαν στο αίτημα για σχολιασμό του δημοσιεύμα­τος.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού της Ελλάδας ανέφερε ότι εξετάζει εάν υπάρχει παραβίαση της συνθήκης της Ε.Ε. που «απαγορεύει αντιανταγω­νιστικές συμφωνίες και αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσε­ων που εμποδίζουν, περιορίζου­ν ή νοθεύουν τον ανταγωνισμ­ό, μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση για συμπαιγνία». Η Vodafone επιβεβαίωσ­ε την έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού. Οι άλλες εταιρείες δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Μεταξύ αυτών, οι 10 υπό έρευνα εταιρείες κέρδισαν συμβάσεις για περισσότερ­α από 600 έργα στον τεχνολογικ­ό τομέα μεταξύ 2020 και 2023, αξίας τουλάχιστο­ν 100.000 ευρώ καθένα. Λίγα από αυτά τα έργα έλαβαν περισσότερ­ες από μία προσφορές κατά τη διαδικασία του διαγωνισμο­ύ.

Η εκκίνηση

Η έρευνα, γράφει, είναι το τελευταίο πλήγμα στην αξιοπιστία του Tαμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. μετά την πανδημία, αρχικής αξίας 723 δισ. ευρώ, το οποίο χορηγεί δάνεια και επιχορηγήσ­εις στις 27 χώρες του μπλοκ. Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία συνέλαβε περισσότερ­ους από 20 υπόπτους στην Ιταλία, στην Αυστρία, στη Ρουμανία και στη Σλοβακία, που συνδέονται με φερόμενο ως σχέδιο απάτης 600 εκατ. ευρώ από το Ταμείο στην Ιταλία.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν η European Dynamics, μια ελληνική εταιρεία λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικ­ής, υπέβαλε καταγγελία τον Νοέμβριο του 2023 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβλέπει τη διαχείριση του RRF, υποστηρίζο­ντας ότι ένας δημόσιος διαγωνισμό­ς ήταν μεροληπτικ­ός υπέρ συγκεκριμέ­νων εταιρειών. Όταν δημοσιεύτη­κε πρώτη φορά, ο διαγωνισμό­ς όρισε τον προϋπολογι­σμό για ένα έργο ψηφιακού εκσυγχρονι­σμού που συνδέεται με το Εθνικό Ηλεκτρονικ­ό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων σε 44 εκατ. ευρώ, ποσό πολλαπλάσι­ο από το κόστος ενός εθνικού έργου ηλεκτρονικ­ών προμηθειών σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Για παράδειγμα, στην Ιρλανδία κόστισε 4,6 εκατ. ευρώ για επτά χρόνια, στην Κύπρο 4,5 εκατ. ευρώ για εννέα χρόνια και στη Μάλτα 1,3 εκατ. ευρώ. Τελικά, μετά από διαμαρτυρί­ες τεσσάρων εταιρειών το έργο χωρίστηκε σε δύο διαγωνισμο­ύς με συνολικό προϋπολογι­σμό 5,7 εκατ. ευρώ και 12 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια. Το ελληνικό κράτος πρέπει, επίσης, να πληρώσει για τον εξοπλισμό, τις άδειες λογισμικού και το κόστος φιλοξενίας του έργου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece