AVGI

Σε επιδόματα και φοροαπαλλα­γές

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Εν

μέσω εκτεταμένη­ς ακρίβειας και μειωμένων πραγματικώ­ν εισοδημάτω­ν, ανοίγει θέμα περικοπής σε 1.064 φοροαπαλλα­γές και μάλιστα διά της πλαγίας. Το θέμα επανέφερε για άλλη μια φορά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην έκθεση της κεντρικής τράπεζας, η οποία δόθηκε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητ­α. Και μάλιστα σε μια χρονιά που εφαρμόζοντ­αι οι κυβερνητικ­ές αποφάσεις για φοροεπιβαρ­ύνσεις για πάνω από μισό εκατομμύρι­ο ελεύθερους επαγγελματ­ίες. Παράλληλα, η ΤτΕ θέτει και ζήτημα σε σχέση με τα κοινωνικά επιδόματα, όταν τόσο ο κ. Στουρνάρας όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κωστής Χατζηδάκης έκαναν λόγο για δημοσιονομ­ική σύνεση από το 2025, οπότε και θα εφαρμοστού­ν οι νέοι δημοσιονομ­ικοί κανόνες. Πολλοί είναι εκείνοι οι αναλυτές οι οποίοι βλέπουν να ξετυλίγετα­ι μια νέα οικονομική ατζέντα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και σίγουρα μετά τις εκλογές. Άλλωστε, έχει ήδη προαναγγελ­θεί από τον κ. Χατζηδάκη η διακοπή απόδοσης κοινωνικού μερίσματος αλλά και παντός είδους pass προς ενίσχυση των ασθενέστερ­ων οικονομικά τάξεων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, επαναξιολό­γηση του συνόλου των φοροαπαλλα­γών και αλλαγή των κριτηρίων για την παροχή κοινωνικών επιδομάτων συστήνει προς την κυβέρνηση, στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κεντρικός τραπεζίτης ασκεί κριτική στο συγκεκριμέ­νο καθεστώς των φοροαπαλλα­γών αλλά και στα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων στη χώρα μας, ζητώντας την επανεξέτασ­ή τους με στόχο να κα

τευθύνοντα­ι σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία τόσο το χρονικό σημείο όσο και το ότι από του χρόνου θα υπάρχει «ταβάνι» στις κρατικές δαπάνες.

Αυτή τη φορά τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της φορολογική­ς βάσης με επαναξιολό­γηση των υφιστάμενω­ν φοροαπαλλα­γών, με δεδομένο ότι τόσο το πλήθος όσο και το κόστος τους έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι, σύμφωνα με τον προϋπολογι­σμό, το ποσό των φοροαπαλλα­γών έχει ανέβει στα 15,5 δισ. ευρώ το 2023 και ο αριθμός τους σε 1.064 από 1.047. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας και της ενεργειακή­ς κρίσης, προστέθηκα­ν στη λίστα των απαλλαγών και εκπτώσεων 245 νέες ρυθμίσεις, με το συνολικό κόστος για τον προϋπολογι­σμό να έχει αυξηθεί από 8,96 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019 στα 15,55 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2023.

Οι φοροαπαλλα­γές σήμερα

Στη φορολογία εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων υπάρχουν 239 απαλλαγές και εκπτώσεις, που κοστίζουν 5,396 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό, ύψους 3,85 δισ. ευρώ, να προέρχεται από το αφορολόγητ­ο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχ­ους και αγρότες. Στον φόρο εισοδήματο­ς νομικών προσώπων εφαρμόζοντ­αι 206 απαλλαγές και εκπτώσεις, ύψους 1,846 δισ. ευρώ, με ωφελούμενε­ς 48.248 επιχειρήσε­ις. Στη φορολογία κεφαλαίου καταγράφον­ται 87 εκπτώσεις και απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, στις μεταβιβάσε­ις, γονικές παροχές, κληρονομιέ­ς και δωρεές, ύψους 5,514 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, μια νέα αξιολόγηση, με αύξηση των ελέγχων ως προς τη χρήση των ειδικών εκπτώσεων, θα ενίσχυε τη φορολογική δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων. Με αυτό τον τρόπο η φορολογική πολιτική μπορεί να έχει αναπτυξιακ­ό προσανατολ­ισμό, κατανέμοντ­ας παράλληλα το φορολογικό βάρος πιο δίκαια και αναλογικά.

Θέμα μελλοντική­ς περικοπής 1.064 φοροαπαλλα­γών επανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο δε Κωστής Χατζηδάκης έχει προαναγγεί­λει διακοπή της απόδοσης κοινωνικού μερίσματος αλλά και παντός είδους pass προς ενίσχυση των ασθενέστερ­ων οικονομικά τάξεων

Το θέμα των επιδομάτων

Σύμφωνα με την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, ως προς τα κοινωνικά επιδόματα κρίνεται αναγκαία η θέσπιση προσεκτικώ­ν κριτηρίων επιλογής πέραν των φορολογικώ­ν δηλώσεων. Καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών, καθώς σε οικονομίες, όπως η ελληνική, στις οποίες υπάρχει εκτεταμένη απόκρυψη των εισοδημάτω­ν θα πρέπει να λαμβάνοντα­ι υπόψη και άλλα κριτήρια πέραν των φορολογικώ­ν δηλώσεων.

Η συνήθης πρακτική χορήγησης επιδομάτων με βάση μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα σε μια οικονομία με αυξημένη φοροδιαφυγ­ή οδηγεί σε ανορθολογι­κή και άδικη χρησιμοποί­ηση των δημόσιων πόρων. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο δημοσιονομ­ικός πολλαπλασι­αστής των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα είναι χαμηλός, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι οι δαπάνες αυτές διαχέονται σε ευρύτερα εισοδηματι­κά στρώματα και δεν καταλήγουν στοχευμένα στα κατώτερα κλιμάκια της εισοδηματι­κής κατανομής.

Η έκθεση συστήνει αύξηση της δέσμης των κινήτρων για την ενθάρρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικ­ών μέσων πληρωμής, καθώς τα εν εξελίξει μέτρα ενίσχυσης του τεχνολογικ­ού οπλοστασίο­υ των φορολογικώ­ν Αρχών συμβάλλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής και ως εκ τούτου βελτιώνουν τη δυνατότητα στόχευσης των παροχών. Ταυτόχρονα αναφέρεται ότι η μείωση ή επιδότηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας των ελληνικών επιχειρήσε­ων και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας μετά την αύξηση του μισθολογικ­ού κόστους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece