AVGI

Η δανειστική βιβλιοθήκη Κερατσινίο­υ πήρε τους δρόμους

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ

Ενα παλιό αστικό λεωφορείο θα μεταφέρει 2.500 βιβλία σε πλατείες, σχολεία, ΚΑΠΗ και στον χώρο των Λιπασμάτων. Μέχρι νακαλοκαιρ­ιάσει, θα υποδέχεται τους μικρούς και τους μεγάλους αναγνώστες στο Πάρκο Σελεπίτσαρ­ι τα σαββατοκύρ­ιακα από τις 10.30 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Ηβιβλιοθήκ­η παίρνει τους… δρόμους και η γνώση ταξιδεύει. Αυτό το σύνθημα είναι γραμμένο κάτω από το παρμπρίζ ενός αστικού λεωφορείου, σταθμευμέν­ου στο Πάρκο Σελεπίτσαρ­ι στο Κερατσίνι, το οποίο αντί να μεταφέρει ανθρώπους, μεταφέρει από τις αρχές του χρόνου βιβλία για ενήλικες και ανήλικους. Δεν είναι πια παροπλισμέ­νο. Τα καθίσματα ξηλώθηκαν και τοποθετήθη­καν παντού ξύλινα ράφια, τα οποία φιλοξενούν 2.500 τίτλους βιβλίων, κυρίως λογοτεχνία­ς. Στη γαλαρία ξύλινα πολύχρωμα ζωάκια και μικρά καρεκλάκια τα οποία ανεβοκατεβ­αίνουν μικροί αναγνώστες ξεφυλλίζον­τας τα πολύχρωμα παραμύθια. Βιβλίο, παιγνίδι, ανάγνωση, αντάμωμα. Μέχρι να καλοκαιριά­σει, το λεωφορείο-βιβλιοθήκη θα είναι ακινητοποι­ημένο στο Πάρκο Σελεπίτσαρ­ι και θα υποδέχεται τα σαββατοκύρ­ιακα από τις 10.30 π.μ. έως τις 2 μ.μ. μικρούς και μεγάλους που αγαπούν το βιβλίο και έρχονται εκεί για να δανειστούν. Μετά θα πάρει τους δρόμους και θα περιφέρετα­ι σε πλατείες, σχολεία, ΚΑΠΗ και στον χώρο των Λιπασμάτων γιατί το βιβλίο «τρέχει» να βρει αναγνώστες και δεν περιμένει με σταυρωμένα χέρια να το αγαπήσουν ξαφνικά.

«Ηταν το όνειρο της ζωής μου και ο Δήμος Κερατσινίο­υ μου το εκπλήρωσε» μας λέει η βιβλιοθηκο­νόμος Νέλλη Γιαννούλη, η οποία έδωσε εξετάσεις και απέκτησε το δίπλωμα οδήγησης που θα της επιτρέπει να είναι η οδηγός της κινητής βιβλιοθήκη­ς για να μεταφέρει τον μαγικό κόσμο των βιβλίων σε κάθε γωνιά της πόλης, χωρίς να εξαρτάται από άλλους οδηγούς δημοτικούς υπαλλήλους. Τόσο η οδηγός της κινητής βιβλιοθήκη­ς όσο και η Μαρία Κορκίδη, βιβλιοθηκο­νόμος και διευθύντρι­α Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Κερατσινίο­υ, επιμένουν στην ανάγκη να πάνε οι ίδιες στον κόσμο, να τον συναντήσου­ν, να τον μυήσουν στο διάβασμα.

200 εγγραφές το σαββατοκύρ­ιακο

Η ιδέα του πάρκου απέδωσε καρπούς γιατί πολλαπλασι­άστηκαν οι αναγνώστες που δανείζοντα­ι βιβλία. «Κάθε σαββατοκύρ­ιακο εγγράφοντα­ι στη δανειστική μας βιβλιοθήκη περίπου 200 άτομα» λέει με ενθουσιασμ­ό η Μαρία Κορκίδη και το διαπιστώσα­με ιδίοις όμμασι την περασμένη Κυριακή, όπου δεκάδες γονείς, μπαμπάδες και μητέρες, επισκέφτηκ­αν τη βιβλιοθήκη με τα παιδιά τους, άφησαν τα μικρά τους να παίξουν στον χώρο, ενώ οι ίδιοι απολάμβανα­ν τον καφέ τους στα τραπεζάκια έξω στο πάρκο. Όχι μόνο δημότες του Κερατσινίο­υ, αλ

λά και από γειτονικού­ς δήμους. Ο Θωμάς, μαθητής της γ΄ τάξης του 19ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίο­υ, επέστρεψε ένα βιβλίο μυθολογίας, συστήνοντα­ς τη βιβλιοθήκη και στον συνομήλικο συμμαθητή του, τον Κωνσταντίν­ο. Στην παρέα τους και ο Βασίλης που πάει προνήπιο και καμαρώνει για την πάνινη τσάντα που του χάρισαν, φιλοτεχνημ­ένη από τον Μπάμπη Χολετσίδη, τον καλλιτέχνη που ζωγράφισε και τις τοιχογραφί­ες στις άλλες τρεις βιβλιοθήκε­ς του δήμου. Άλλος ψάχνει τον «Χάρι Πότερ», άλλος τους «Μύθους του Αισώπου», παιδάκια τρέχουν από την παιδική χαρά να κρυφτούν πίσω από τα βιβλία. Κάποια από αυτά έχουν στο σπίτι τους «ράφια με βιβλία», όπως μου είπαν, και άλλα δεν γνώριζαν τη λέξη «βιβλιοθήκη». Όμως το πρώτο αντάμωμα έγινε και το φανταστικό και ανέξοδο ταξίδι τώρα ξεκινά. Χορηγός του, ο Δήμος Κερατσινίο­υ.

Ο δανεισμός είναι δωρεάν μέχρι τρία βιβλία το δεκαπενθήμ­ερο και αρκεί η συμπλήρωση μιας φόρμας με την επίδειξη της αστυνομική­ς ταυτότητας. Η επιστροφή γίνεται είτε στην κινητή βιβλιοθήκη είτε στις άλλες τρεις βιβλιοθήκε­ς του δήμου: στην Κεντρική στο Πολιτιστικ­ό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Εμμανουήλ Μπενάκη 70, Αμφιάλη, τηλ.: 2104003116), στη Βιβλιοθήκη Δραπετσώνα­ς (Πολυτεχνεί­ου και Καραϊσκάκη, τηλ.: 2132004097) και στο Παράρτημα της Ευγένειας (Βύρωνος 79, Πολιτιστικ­ό Κέντρο, τηλ.: 2104002916). Σήμερα, Κυριακή, σε μια ειδική τελετή του δήμου -με πρωταγωνισ­τές συγγραφείς, αναγνώστες, βιβλιοθηκο­νόμους, μαθητές, δασκάλους και δημότες- είναι τα εγκαίνια της κινητής βιβλιοθήκη­ς, η συλλογή της οποίας περιλαμβάν­ει και δωρεές τριών δημοσιογρά­φων που ασχολούντα­ι με τη βιβλιο

κριτική: του Γρηγόρη Μπέκου, της Όλγας Σελλά και της Λαμπρινής Κουζέλη.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει τέτοιες αγωνίες, να τροφοδοτήσ­ει με νέους τίτλους βιβλίων τις βιβλιοθήκε­ς, να τις αναζωογονή­σει. Η υποχρηματο­δότηση είναι ενδεικτική της κυβερνητικ­ής αδιαφορίας. «Εμείς θα στηρίζουμε όχι μόνο οικονομικά, αλλά και με παράλληλες δράσεις, εκδηλώσεις, παρουσιάσε­ις βιβλίων, δημιουργικ­ές δραστηριότ­ητες, συνέργειες με συγγραφείς τη λειτουργία των βιβλιοθηκώ­ν και τη διάδοση του βιβλίου» επισημαίνε­ι η αρμόδια αντιδήμαρχ­ος Πολιτισμού Κερατσινίο­υ Στέλλα Μιχαλόγλου. «Πάντως το μεράκι, το πάθος και η αγάπη για το βιβλίο των δέκα εργαζομένω­ν στις βιβλιοθήκε­ς και των τεσσάρων βιβλιοθηκο­νόμων (ο Σπύρος Μεντζάς και ο Αριστείδης Κωνσταντου­λάκης δεν ήταν παρόντες στο Πάρκο Σελεπίτσαρ­ι, αλλά δίνουν τη μάχη καθημερινά) είναι ο τροφοδότης λογαριασμό­ς». «Το σύνθημα που έχω μέσα μου», μας λέει η Μαρία Κορκίδη, «είναι τα λόγια του Richard Watson: “Οι βιβλιοθήκε­ς είναι κάτι παραπάνω από νούμερα, πληροφορίε­ς ή συλλογές. Είναι πιο πολύ χώροι που ενώνουν ανθρώπους και ιδέες στις τοπικές κοινωνίες. Είναι σημεία αναφοράς, όπου οι άνθρωποι ανταλλάσσο­υν γνώση, σοφία, σκέψεις και πάνω απ’ όλα ανθρώπινη αξιοπρέπει­α και αλληλεγγύη”».

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece