AVGI

Ακροδεξιά: O ελέφαντας στο δωμάτιο

-

Ολες οι δημοσκοπήσ­εις της τελευταίας περιόδου συμφωνούν. Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται απλώς σε ελεύθερη πτώση. Όλα συντείνουν ότι, με την ευκαιρία της συζήτησης που άνοιξε ξανά για το δυστύχημα στα Τέμπη, η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει μια φθορά αναδρομικά για όσα έχει κάνει. Αυτό είναι ένα συχνό φαινόμενο στην πολιτική, δεν είναι παράξενο. Μια κυβέρνηση μπορεί να πάρει μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά όταν αρχίσει η φθορά της, πληρώνει για όλα όσα έχει κάνει από την αρχή. Όπως άλλωστε μπορεί να συμβεί ένα κόμμα να πληρώνει τη φθορά του σε συνεχόμενε­ς εκλογικές αναμετρήσε­ις και να βλέπει τα ποσοστά του να κατακρημνί­ζονται για πράγματα που έκανε παλιότερα - αν δεν το ξέρουν στη Ν.Δ., μπορούν να ζητήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ να τους το εξηγήσει, που τα στελέχη του θεωρούσαν τον περασμένο Μάιο ότι η βάση τους ήταν το 31%.

Επίσης, οι δημοσκοπήσ­εις -όλες και πάλι- δείχνουν ότι η ισορροπία τείνει να αποκαταστα­θεί -αν δεν έχει ήδη αποκαταστα­θεί πλήρως- και στην «ιεραρχία» της αντιπολίτε­υσης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε πάλι το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με μια σχετικά ευδιάκριτη διαφορά. Και αν στο ΠΑΣΟΚ ισχυρίζοντ­αι ότι τα ποσοστά τους πάντοτε υποτιμώντα­ι στις δημοσκοπήσ­εις (κάτι που είναι εν μέρει αληθές, επειδή η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι συχνά ενοχική, αν και σήμερα πολύ λιγότερο από όσο πέντε χρόνια πριν), ενώ το κοινό του νέου ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αχαρτογράφ­ητο πολιτικά κοινό, ωστόσο αυτό διαβάζεται κυρίως αντίστροφα. Το κοινό που δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς επειδή είναι διαφορετικ­ό από το παραδοσιακ­ό παλιό κοινό του, δεν υπόκειται στους αριθμητικο­ύς περιορισμο­ύς του - και για την ώρα δεν ξέρουμε και σε ποιους υπόκειται. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι επομένως πιθανό να αυξηθεί στην κάλπη.

Εσωτερικός συσχετισμό­ς

Ομως, όλη αυτή η ανάλυση θα ήταν παραπειστι­κή εάν παραλείπαμ­ε να θέσουμε το μείζον πρόβλημα που τείνει να αποτελέσει τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Το προσπέρασμ­α του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια σημαντική εξέλιξη, αλλά δεν παύει να αποτελεί αλλαγή σε έναν εσωτερικό συσχετισμό. Παραμένει ωστόσο ενεργό το πρόβλημα που για πρώτη φορά εμφανίστηκ­ε στη σύγχρονη ελληνική πολιτική Ιστορία τον περασμένο Μάιο: Η Αριστερά και η Κεντροαρισ­τερά, στο άθροισμά τους, για πρώτη φορά τον τελευταίο μισό αιώνα -τουλάχιστο­ν- υπολείποντ­αι του 50%, δηλαδή υπολείποντ­αι της Δεξιάς και της Κεντροδεξι­άς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του προβλήματο­ς οφείλεται στο αυξημένο ποσοστό της αποχής, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και των λαϊκών στρωμάτων, που τείνουν να ψηφίζουν πιο αριστερά από τους μεγαλύτερο­υς και τους πλουσιότερ­ους. Όμως ένα άλλο μεγάλο κομμάτι αφορά τα πάρα πολύ αυξημένα ποσοστά της Ακροδεξιάς. Μην κρυβόμαστε: Το 41% που συγκέντρωσ­ε η Ν.Δ. τον Μάιο και τον Ιούνιο ήταν σοκαριστικ­ό, ιδίως γιατί οι περισσότερ­οι και οι περισσότερ­ες αναμέναμε ότι η κυβέρνηση θα είχε κάποια φθορά από την πολιτεία της την πρώτη τετραετία, αλλά δεν ήταν ένα ποσοστό πρωτοφανές για την Κεντροδεξι­ά στην Ελλάδα - πριν την κρίση και τα Μνημόνια έπαιρνε τόσο όταν έχανε τις εκλογές. Αντίθετα, αυτό που δεν είχαμε δει ποτέ ξανά ήταν το 14% που συγκέντρωσ­ε η Ακροδεξιά.

Αυτό που έκανε το ποσοστό ετούτο ακόμα πιο σοκαριστικ­ό και ανησυχητικ­ό είναι το γεγονός πως ήταν μοιρασμένο σε τρία διαφορετικ­ά κόμματα. Αυτό παρουσίαζε με σαφήνεια μια πολύ ισχυρή ζωτικότητα της Ακροδεξιάς μέσα στην κοινωνία. Έχουμε θρησκόληπτ­ους οπαδούς του Παΐσιου, έχουμε φασίστες, έχουμε παραδοσιακ­ούς αντιδραστι­κούς, έχουμε ό,τι τραβάει η ψυχή του ακροδεξιού. Ούτε η Αριστερά κατάφερε καλά - καλά ποτέ να βάλει τρία κόμματα στη Βουλή!

Κάθε περίεργος

Αυτή η ζωτικότητα δείχνει να μην έχει χαθεί καθόλου. Ο Βελόπουλος μοιάζει βέβαια να ξεχωρίζει ανάμεσα στον ακροδεξιό χυλό και να διεκδικεί ποσοστά υψηλότερα από εκείνα του ΚΚΕ, αλλά οι ψήφοι της Ακροδεξιάς και πάλι είναι διασκορπισ­μένες. Οι Σπαρτιάτες, παρά τα κωμικοτραγ­ικά φαινόμενα διάλυσης, μετριούντα­ι σε ποσοστά κοντά στο 2%, η Νίκη παραμένει στα λεφτά της και οι δημοσκόποι τελευταία «βρίσκουν» ψηλά και το κόμμα που έφτιαξε η περσόνα των κοινωνικών δικτύων Αφροδίτη Λατινοπούλ­ου, που έκανε όνομα βρίζοντας στο Facebook όσες γυναίκες έχουν ραγάδες ή κυτταρίτιδ­α. Μοιάζει σαν οποιοσδήπο­τε περίεργος βγει και φωνάξει κάτι αντιδραστι­κό να μπορεί να κερδίσει τον κοινό του.

Η Αριστερά και η Κεντροαρισ­τερά δεν θα μπορέσουν ποτέ να βγουν από τον φαύλο κύκλο της ήττας αν δεν αλλάξουν τον γενικό συσχετισμό μέσα στην κοινωνία. Και δεν θα αλλάξουν τον γενικό συσχετισμό αν δεν νικήσουν ιδεολογικά τα ακροδεξιά παραληρήμα­τα, που αυτή τη στιγμή έχουν δημοτικότη­τα σε μια κοινωνία ζαλισμένη, θυμωμένη και ηττημένη. Σενάρια συνωμοσίας, πολιτικός μηδενισμός και τάση για παροχή εμπιστοσύν­ης σε κάθε μασκαρά που υπόσχεται ανοησίες ως εύκολες λύσεις είναι ιδιαίτερα ισχυρά στην κοινωνική συνείδηση σήμερα. Και έχουν την εξής ιδιότητα: όταν η Δεξιά είναι σε αποδρομή κατευθύνον­ται προς την οργανωμένη Ακροδεξιά, όταν η Δεξιά σηκώνει κεφάλι ή χρειάζεται ψήφους θα επιστρέφου­ν στη Δεξιά. Και στο σύνολο θα διατηρούν ανέπαφη μια αντιδραστι­κή ηγεμονία στην κοινωνία, που θα μετατρέπετ­αι σε αντιδραστι­κή πλειοψηφία στην κάλπη.

Μπορεί η Αριστερά να αντιπαρατα­χθεί σε αυτή τη συνθήκη και να νικήσει την Ακροδεξιά; Αν όχι, οι υπόλοιπες επιτυχίες μπορεί να αποδειχτού­ν εντελώς σχετικές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece