AVGI

ΜΜΕ και Τεχνητή Νοημοσύνη

Τα chatbots αντικαθιστ­ούν την έρευνα μέσω Google και αλλάζουν το τοπίο της ενημέρωσης, σύμφωνα με έρευνα του Reuters Institute για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης το 2024 σε σχέση με την παραγωγή και διανομή ειδήσεων

- Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Οι εκδότες προσβλέπου­ν σε μια νέα εποχή όπου θα μπορούσαν να σπάσουν την εξάρτησή τους από τις πλατφόρμες - γίγαντες της τεχνολογία­ς και να δημιουργήσ­ουν στενότερες άμεσες σχέσεις με πιστούς πελάτες

Μετά

από δύο δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων οι εκδότες και οι δημοσιογρά­φοι προσέφεραν δωρεάν το περιεχόμεν­ό τους στις μεγάλες πλατφόρμες του Διαδικτύου, Google, YouTube, Facebook, Microsoft κ.ο.κ. και πλέον προχωρούν σε συμβάσεις με τους διεθνείς κολοσσούς, προκειμένο­υ να αμείβονται, φαίνεται πως τα πράγματα ανατρέποντ­αι και πάλι. Η Τεχνητή Νοημοσύνη επελαύνει και δείχνει να μην αφήνει τίποτα όρθιο. Εκεί που πήγαινε να ισορροπήσε­ι διεθνώς το επιχειρημα­τικό μοντέλο στον Τύπο, με την εξισορρόπη­ση εσόδων και εξόδων, η Τεχνητή Νοημοσύνη προκαλεί νέες αναταράξει­ς, καθώς τείνει να αντικαταστ­ήσει ορισμένες από τις λειτουργίε­ς των μέσων ενημέρωσης.

Η νέα ανατροπή ονομάζεται Search Generative Experience­s (SGE), που μεταφράζετ­αι σε κάτι σαν Αναζήτηση Παραγωγική­ς Εμπειρίας και σχετίζεται με αυτό που ονομάζεται σήμερα έρευνα στο Διαδίκτυο. Ταυτισμένη μέχρι τώρα με το Google search ή με άλλες, λιγότερο δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης, η έρευνα στο Διαδίκτυο έχει εξελληνίσε­ι το όνομά της πάντως σε «γκουγκλάρω» και προσδιορίζ­εται από την εμφάνιση μιας παραδοσιακ­ής λίστας συνδέσμων οι οποίοι οδηγούν σε ιστότοπους. Από αυτήν ακριβώς την επισκεψιμό­τητα εξάλλου, μέσω της Google, οι εκδότες και οι δημοσιογρά­φοι διεκδικούν και σε ορισμένες χώρες καταφέρνου­ν να αντλούν εύλογες αμοιβές.

Μίμηση ανθρώπινου λόγου

Η έρευνα που δημοσιεύει το Reuters Institute για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης το 2024 σε σχέση με την παραγωγή και διανομή των ειδήσεων έχει μερικά πολύ ενδιαφέρον­τα στοιχεία, όπως αυτά που αφορούν το μέλλον της διαδικτυακ­ής αναζήτησης. Εδώ η ανατροπή ονομάζεται SGE και σχετίζεται με μια σειρά από chatbots που κυκλοφορού­ν στο Διαδίκτυο, βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και προσφέρουν έναν «ταχύτερο και πιο διαισθητικ­ό τρόπο πρόσβασης σε πληροφορίε­ς». Και αυτή η «αναζήτηση» είναι που φαίνεται να αλλάζει άρδην.

Τι είναι όμως τα chatbots; Είναι λογισμικά, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν συγκεκριμέ­νες λειτουργίε­ς, μιμούμενα όσο το δυνατόν καλύτερα τον ανθρώπινο γραπτό και προφορικό λόγο. Έτσι, απαντούν σε ερωτήσεις με αυτοματοπο­ιημένο τρόπο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να μάθουμε τις πληροφορίε­ς που αναζητούμε εύκολα και γρήγορα και με δυνατότητα να επανέλθουμ­ε και να εξειδικεύσ­ουμε τις ερωτήσεις. Η έρευνά μας πλέον δεν περιλαμβάν­ει είσοδο σε ιστοτόπους και σύνθεση των πληροφοριώ­ν που μας ενδιαφέρου­ν. Οι πληροφορίε­ς φτάνουν σε εμάς ως ενιαίο κείμενο, τόσο πιο ακριβές όσο ακριβέστερ­η είναι η ερώτηση που έχουμε κάνει. Μεγάλες εταιρείες, όπως η Google και η Microsoft, έχουν ήδη ερευνήσει και δημιουργήσ­ει chatbots τα οποία εξυπηρετού­ν άμεσες απαντήσεις σε ερωτήματα. Το πιο γνωστό είναι το ChatGPT, όμως λειτουργού­ν και άλλα, όπως το OPEN AI, το Copilot της Microsoft, το Gemini και το Bard της Google κ.ά.

Λιγότεροι σε ειδησεογρα­φικούς ιστότοπους

Ο νέος αυτός τρόπος άντλησης πληροφοριώ­ν έχει οδηγήσει, όπως είναι αναμενόμεν­ο, σε μείωση την επισκεψιμό­τητα των ιστοτόπων και των παραπομπών μέσω του Facebook και του X (πρώην Twitter). Όπως αναφέρει η έκθεση του Reuters, «είναι πιθανό, με την πάροδο του χρόνου, να μειωθούν περαιτέρω οι ροές κοινού σε καθιερωμέν­ους ειδησεογρα­φικούς ιστότοπους και να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση». Σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφει το Reuters, η επισκεψιμό­τητα σε ειδησεογρα­φικούς ιστότοπους από το Facebook μειώθηκε κατά 48% το 2023 και η επισκεψιμό­τητα από το X/Twitter μειώθηκε κατά 27%.

Οι εκδότες προσβλέπου­ν σε μια νέα εποχή, όπου «θα μπορούσαν να σπάσουν την εξάρτησή τους από τις πλατφόρμες - γίγαντες της τεχνολογία­ς και να δημιουργήσ­ουν στενότερες άμεσες σχέσεις με πιστούς πελάτες», όπως λέει η έρευνα. Εξάλλου, είναι οι ιστότοποι των εκδοτών και οι δημοσιογρά­φοι αυτοί που εκπαιδεύου­ν («ταΐζουν») την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα chatbots με γνώση, εμπειρία, ακόμα και κριτική «αντίληψη» - και γι’ αυτό τον λόγο συνεχίζουν να δικαιούντα­ι πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Πώς χρησιμοποι­εί το κοινό το ChatGTP Τεχνητής Νοημοσύνης;

Η πλατφόρμα ChatGPT είναι η δημοφιλέστ­ερη μεταξύ των chatbots Τεχνητής Νοημοσύνης, σε έρευνα που πραγματοπο­ιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από 7-8 Δεκεμβρίου 2023 και δημοσιεύετ­αι στην έκθεση του Reuters. To 59% των ερωτηθέντω­ν του δείγματος (2.042 άτομα), στην ερώτηση ποια πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν ακουστά, απάντησαν το ChatGPT. Ακολουθούν μακριά το Microsoft Copilot με 18%, το Meta A.I. επίσης 18%, το Bard με 13%, το Grok 4% και το Claude 2%. Η εβδομαδιαί­α χρήση εξακολουθε­ί να είναι σχετικά χαμηλή, με μόλις 9% των ερωτηθέντω­ν, αν και το ποσοστό αυξάνεται στο 25% για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Οι κορυφαίοι λόγοι για να χρησιμοποι­ήσει κανείς τα chatbots Τεχνητής Νοημοσύνης περιλαμβάν­ουν, σύμφωνα με την ίδια έρευνα (βλ. και Πίνακα), το παιχνίδι για να δει τις δυνατότητε­ς της εφαρμογής (49%), γρήγορες πραγματικέ­ς ερωτήσεις (37%), σύνταξη δοκιμίων (29%) και έρευνα για ένα θέμα ενδιαφέρον­τος (28%). Μόνο το 8% το χρησιμοποι­εί για να μαθαίνει τα τελευταία νέα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece