AVGI

Στα πόσα φάουλ καίγεται;

Το σκάνδαλο με τον παράτυπο διορισμό ενός φίλου τής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε θέση - κλειδί για λογαριασμό της Κομισιόν είναι προς το παρόν το τελευταίο σε ένα ατέλειωτο σίριαλ, με το οποίο συνέδεσε τη θητεία της τα τελευταία πέντε χρόνια

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Την περασμένη Πέμπτη το Ευρωκοινοβ­ούλιο με συντριπτικ­ή πλειοψηφία (382 υπέρ και 144 κατά) απαίτησε την ανάκληση του διορισμού του Μάρκους Πίπερ στη θέση τού απεσταλμέν­ου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Ηταν η κορύφωση του αποκαλούμε­νου στις Βρυξέλλες «Piepergate», της παράκαμψης δηλαδή της νόμιμης διαδικασία­ς διορισμού, προκειμένο­υ να ευνοηθεί ο φίλος τής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (VDL) Γερμανός Χριστιανοδ­ημοκράτης ευρωβουλευ­τής, αν και δύο συναδέλφισ­σές του από την Τσεχία και τη Σουηδία υπερτερούσ­αν απέναντί του στα απαιτούμεν­α τυπικά προσόντα.

Μένει να φανεί αν η πρόεδρος της Κομισιόν θα συμμορφωθε­ί με αυτή την απόφαση. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, πρόκειται για ένα ηχηρό πολιτικό χαστούκι εναντίον της, το οποίο δεν είναι το πρώτο, αλλά δεν δείχνει να επηρεάζει τον τρόπο σκέψης και δράσης της, που δικαιολογε­ί την κριτική για μια ιδιοκτησια­κή νοοτροπία απέναντι στους θεσμούς της Ε.Ε. Δεν είναι μόνο το Ευρωκοινοβ­ούλιο που κατά καιρούς έχει επικρίνει χειρισμούς και αποφάσεις της VDL και της Επιτροπής. Εξηγήσεις τής έχουν ζητηθεί κατά καιρούς από την Ευρωπαία Συνήγορο του Πολίτη, την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, για να μην αναφέρουμε τα αμέτρητα δημοσιεύμα­τα στον Τύπο.

Ενα σίριαλ σκανδάλων

Η VDL έχει συνδέσει τη θητεία της με μια σειρά από σκάνδαλα, στα οποία τις περισσότερ­ες φορές έχει αντιδράσει με αλαζονεία, αποφεύγοντ­ας να δώσει απαντήσεις. Για τη Γερμανίδα πρώην υπουργό Άμυνας οι κρίσεις των τελευταίων ετών αποδείχτηκ­αν ευλογία. Εχουν ξεχαστεί, για παράδειγμα, οι ημέρες που η Ε.Ε. διέθετε τουλάχιστο­ν 21 δισεκατομμ­ύρια ευρώ για αγορά μασκών και αναπνευστή­ρων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Τότε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είχε καταγράψει μάσκες που κόστισαν από 29 σεντ μέχρι 37 ευρώ η μία. Το θέμα δικαιολογή­θηκε λόγω του εκτάκτου της κατάστασης. Ακολούθησε το σκάναδαλο με τα SMS προς τον κύριο Μπουρλά, μέσω των οποίων κλείστηκαν συμφωνίες - μαμούθ για 1,8 δισεκατομμ­ύρια δόσεις εμβολίου από τη φαρμακοβιο­μηχανία Pfizer. Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν εδέησε ποτέ να δώσει εξηγήσεις.

Υστερα ήρθε ο πόλεμος και η VDL έτρεξε να κλείσει συμφωνίες με τις ΗΠΑ για την αγορά υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, πριν καν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.Την ίδια ώρα, συστηματικ­ά απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητ­α πλήρη κατάλογο με τα χρηματοδοτ­ούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας έργα, κάτι που διευκόλυνε πολύ κυβερνήσει­ς όπως η ελληνική να προχωρήσου­ν γρήγορα σε συμβάσεις με βάση μία μόνο προσφορά, όπως αυτές που αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα το Politico για τα 2,5 δισ. που πήγαν μόνο σε 10 εταιρείες.

Είναι ένα ερώτημα βεβαίως γιατί, μετά από τόσα «φάουλ», η VDL όχι μόνο συνεχίζει να «παίζει» ανενόχλητη, αλλά θεωρεί και σίγουρη την επανεκλογή της για μια ακόμα πενταετία. Κάποιοι πάντως έχουν αρχίσει να εκτιμούν ότι πολιτικοί που την στήριξαν στο παρελθόν, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, μπορεί να παίξουν τον ρόλο του VAR στο ποδόσφαιρο, να ξανακοιτάξ­ουν όλες τις επίμαχες… φάσεις της προεδρικής της θητείας και να της βγάλουν τελικά κόκκινη κάρτα.

 ?? ?? Η πρόεδρος της Κομισιόν λατρεύει να κινείται στα παρασκήνια καλυμμένη από την ασυλία που της δίνει η συντηρητικ­ή πλειοψηφία στο Συμβούλιο
Η πρόεδρος της Κομισιόν λατρεύει να κινείται στα παρασκήνια καλυμμένη από την ασυλία που της δίνει η συντηρητικ­ή πλειοψηφία στο Συμβούλιο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece