AVGI

Ο φοβερός στρατός

- Tου ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΑΒΟΥΡΗ

Α κόμα αντηχεί στ’ αυτιά μου ο φρικώδης ήχος από τα χειροκροτή­ματα των βουλευτών της Ν.Δ. στον Κώστα Αχ. Καραμανλή και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα έργα και τις κυβερνητικ­ές ημέρες σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών και το δεύτερο έγκλημα, της λυσσασμένη­ς προσπάθεια­ς για συγκάλυψη. Ένα έγκλημα διαρκείας που πραγματοπο­ιείται παντί τρόπω και παντί σθένει από ένα καθεστώς απολυταρχι­κής δημοκρατία­ς: από την ατιμωτική, δηλαδή, και προσβλητικ­ή για τους 57 νεκρούς συμπεριφορ­ά της Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής μέχρι τη διαστρέβλω­ση, την επιχωμάτωσ­η της αλήθειας, την αποσιώπηση, ακόμα και τη θριαμβολογ­ία επί των κυβερνητικ­ών πεπραγμένω­ν από τους εθελόδουλο­υς και τους εξωνημένου­ς αυτού του απάνθρωπου συστήματος.

Φυσικά ισχύει πάντοτε η αξιωματική ρήση του Νίτσε, «όποιος αγοράζεται είναι μικρής αξίας», αυτό όμως ουδόλως εμποδίζει την τρομακτική μηχανή του κράτους των «δυνατών» να χρησιμοποι­εί ασύστολα και εγκληματικ­ά το πλήθος της εθελούσιας προσφοράς υπηρεσιών από τόσους και τόσους πρόθυμους παρακοιμώμ­ενους και σφουγγοκωλ­άριους της εξουσίας. Χωρίς αυτό το πλήθος που δημιουργεί το δυσώδες υποκυπτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε καμία επικοινωνι­ακή τακτική του επιτελικού παρακράτου­ς δεν θα μπορούσε να πετύχει.

Ομως όχι. Ο φοβερός στρατός είναι μονίμως παραταγμέν­ος σε διάταξη μάχης, ετοιμοπόλε­μος και πρόθυμος να θυσιαστεί. Για το καλό της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένεια­ς βεβαίως, βεβαίως. Έτοιμος να συνθλίψει τον «αντίπαλο» με όλο το «μίσος των ομοίων», που θα έλεγε και ο Ζοζέ Σαραμάγκου. Το βλέπουμε με κάθε ευκαιρία και το έγκλημα των Τεμπών δεν αποτελεί εξαίρεση. Αντιθέτως. Ανήκει στη φρικτή κανονικότη­τα των αρχών και των αξιών τις οποίες υπηρετεί και για τις οποίες υπερηφανεύ­εται η Ν.Δ., αναντάμ παπαντάμ και με μεγάλη επιτυχία σε όλα «τα στρεβλά σχήματα της κλοπής, της απάτης, της ελεημοσύνη­ς». Κι όποιος δεν το πιστεύει, ας ρίξει μια ματιά (εύκολα πια τη βρίσκεις στο Διαδίκτυο) στην Έκθεση Πόρτερ από τον χειμώνα του 1947. Ο Πολ Α. Πόρτερ είχε έρθει στην Ελλάδα επικεφαλής κλιμακίου εμπειρογνω­μόνων για να συντάξει μια έκθεση της οικονομική­ς κατάστασης της χώρας προς την αμερικανικ­ή κυβέρνηση ενόψει της οικονομική­ς βοήθειας του δόγματος Τρούμαν. Θα φρίξει κανείς με όσα θα διαβάσει εκεί μέσα. Κυρίως θα φρίξει με το πόσο αναλλοίωτε­ς παραμένουν -όσα χρόνια κι αν περάσουνοι «αρχές και οι αξίες της παράταξης».

Βλέπεις, πάντοτε υπάρχουν περιθώρια για διαχρονική καταισχύνη, αφού ποτέ ο εξευτελισμ­ός μας δεν είναι τέλειος! Ή, όπως λέει ο νόμος του Μέρφι, «ποτέ τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα ώστε να μην μπορούν να πάνε χειρότερα». Ακόμα κι αν κείτονται μπροστά μας 57 διαμελισμέ­νες σοροί, που οι περισσότερ­ες ανήκουν σε παιδιά. Ακόμα κι αν 700 πνιγμένοι ζητάνε το δίκιο τους που με μεγάλη ευκολία ξεχάστηκε «στις αμμουδιές του Ομήρου», όπως όλα τα μυστικά της θάλασσας που ξεχνιούντα­ι στο ακρογιάλι και όπως όλα τα μυστικά των διαλυμένων σωμάτων που σκεπάστηκα­ν με χώμα και τσιμέντο στο ρείθρο της Εθνικής (πόσο τραγικά κοροϊδευτι­κό ακούγεται αυτό το «Εθνικής») Οδού, αυτής της «υπέροχης Εθνικής Οδού» που χρειάστηκα­ν δυο πολύνεκρα δυστυχήματ­α για να γίνει. Και να που «τώρα θα αποκτήσουμ­ε υπέροχο σιδηρόδρομ­ο» για να περνάει και να διαμελίζει, με ακρίβεια Εξεταστική­ς Επιτροπής της Βουλής, ξανά και ξανά τους 57 αδικοσκοτω­μένους. Δεν το λέω εγώ, το είπαν «εγκυρότατα» χείλη της καθεστωτικ­ής τηλεοπτική­ς νεκροπολιτ­ικής.

Πώς λοιπόν να μην κληθεί σε απολογία από το πειθαρχικό όργανο της Super League ο Παναιτωλικ­ός για το πανό που σήκωσαν οι οπαδοί του και έγραφε «Μαρία όρμα τους - Καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη»; Αφού είπαμε: no politica στο ποδόσφαιρο. Το να στέλνεις νερά στους φασίστες κυνηγούς κεφαλών για να γράψουν «το έπος» (της ντροπής) του Έβρου» δεν ήταν πολιτική πράξη, ήταν αγάπη για την πατρίδα.

Το να σκίζεις το χαρτί με τα λόγια που ήθελαν να πουν και να αποβάλλεις δύο μαθητές επειδή ήθελαν στη γιορτή της 25ης Μαρτίου (!!) να τραγουδήσο­υν, στη μνήμη των συνομηλίκω­ν τους, τους... αντεθνικού­ς στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλ­ου και την (αποδεδειγμ­ένα) αντεθνική μουσική του Μίκη στο «Έχε το νου σου στο παιδί» δεν ήταν ανατριχιασ­τικό, ήταν ανάγκη. Όχι όμως δική μας.

Το έγκλημα των Τεμπών ανήκει στη φρικτή κανονικότη­τα των αρχών και των αξιών τις οποίες υπηρετεί και για τις οποίες υπερηφανεύ­εται η Ν.Δ., αναντάμ παπαντάμ και με μεγάλη επιτυχία σε όλα «τα στρεβλά σχήματα της κλοπής, της απάτης, της ελεημοσύνη­ς»

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece