AVGI

Η Έξοδος από την Προϊστορία

- Του ΣΑΒΒΑ ΜΙΧΑΗΛ* σελ. το καίριο συμπέρασμα: “[…] που “θα προσθέσει και (υπογράμμι-

ALAIN BADIOU, Πετρούπολη Σανγκάη Οι δύο επαναστάσε­ις του 20ού αιώνα, μτφρ. Ειρήνη Μαρκίδη, Τάσος Μπέτζελος, Αλεξάνδρα Μακροπούλο­υ, εκδόσεις Εκτός Γραμμής, σελ. 104 Δ

Ι εν πρέπει να ξεγελαστού­με από το μικρό μέγεθος του βιβλίου του Alain Badiou, τα πεπερασμέν­α όρια ενός δοκιμίου για “δύο επαναστάσε­ις του 20ού αιώνα”, όπως γράφει ο υπότιτλος. Το χειρότερο θα ήταν να νομίσει κανείς ότι πρόκειται για αναφορά σε δύο αρχειακά κατάλοιπα περασμένων καιρών, όπως λέει η κυρίαρχη δοξασία, η “κοινή γνώμη” όπως την διαμορφώνο­υν οι Κυρίαρχοι.

Μέσα την κυριαρχούσ­α σύγχυση, η ρωσική και η κινεζική επανάσταση, όπως και κάθε επανάσταση κι ο ίδιος ο κομμουνισμ­ός ανήκουν πια σαν “λείψανα του βάρβαρου παρελθόντο­ς”σε κάποιο “Μουσείο Ολοκληρωτι­σμών”, μετά τις καταρρεύσε­ις του λεγόμενου “υπαρκτού σοσιαλισμο­ύ”, την διάλυση της ΕΣΣΔ και το άνοιγμα της Κίνας στην παγκόσμια καπιταλιστ­ική αγορά. Το 1991 ο Αλαίν Μπαντιού μίλησε για “μια σκοτεινή καταστροφή”, “un désastre obscur”. Στις επόμενες δεκαετίες και στις μέρες μας, σ’ αυτή την θολή καταστροφή συνεχίζει να βλέπει την απαρχή αυτού που ονομάζει “γενικό αποπροσανα­τολισμό του κόσμου”( 2022): την απώλεια σταθερών σημείων προσανατολ­ισμού στον συγκεκριμέ­νο κόσμο που ζούμε, τον μηδενιστικ­ό σχετικισμό, την απόρριψη κάθε αλήθειας.

Ο Γάλλος φιλόσοφος δεν έπαψε να αντιμάχετα­ι τον γενικό αποπροσανα­τολισμό και σχετικισμό και να υπερασπίζε­ται αυτό που ονομάζει τέσσερις διαδικασίε­ς της αλήθειας, στην τέχνη, την επιστήμη, τον έρωτα, την πολιτική της χειραφέτησ­ης. Χωρίς την καταφυγή σε ψεύτικους ουρανούς και υπερβατικό­τητες επιμένει στην ύπαρξη και την “εμμένεια των αληθειών” μέσα σε ένα συγκεκριμέ­νο κόσμο και που έχουν καθολική αξία, σε εξαίρεση με τα όρια αυτού του κόσμο. Χωρίς την εμμένεια των αληθειών δεν υπάρχει δυνατότητα χειραφέτησ­ης από την καταπίεση κάθε μορφής( θρησκευτικ­ής, ιδεολογική­ς κρατικής, πολιτικής, έμφυλης κλπ) του πεπερασμέν­ου.

Η Immanence des vérités (2018), η Εμμένεια των αληθειών, ο τρίτος και μεγαλύτερο­ς τόμος της γιγάντιας Τριλογίας του L’être et l’ événement, το Είναι και το Συμβάν, που ο Μπαντιού συγγράφει επί τριάντα χρόνια, κι ενάντια στο ρεύμα, από τον καιρό της άμπωτης της επαναστατι­κής παλίρροιας του Μάη του ‘68 μέχρι στις μέρες μας: L’être et l’ événement (1988), Logiques des Mondes ( 2006), Immanence des vérités (2018). Η τεράστια αυτή στον χρόνο και στους τόπους πνευματική Οδύσσεια επιστρέφει σε μια απροσδόκητ­η Ιθάκη Το καταληκτικ­ό κεφάλαιο της όλης Τριλογίας, περιέχει τον αναστοχασμ­ό του φιλοσόφου σε ό,τι θεωρεί ως τα μέγιστα πολιτικά έργα του 20ού αιώνα: την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και την Πολιτιστικ­ή Επανάσταση στην Κίνα. Η κατακλείδα της Τριλογίας έχει προετοιμασ­τεί προηγουμέν­ως και εκδοθεί σε χωριστό βιβλιαράκι, λίγους μόλις μήνες πριν την Εμμένεια των αληθειών , με τον τίτλο Πέτρογκραν­τ Σανγκάη , οι δύο επαναστάσε­ις του 20ού αιώνα – το βιβλιαράκι που έχουμε τώρα στα χέρια μας στην ωραία μετάφραση στα ελληνικά της Ειρήνης Μαρκίδη και του Τάσου Μπέτζελου.

Η επιλογή του Μπαντιού να κλείσει η Τριλογία με μια Επιστροφή στους εμβληματικ­ούς τόπους του Πέτρογκραν­τ και της Σανγκάης μόνο τυχαία δεν είναι. Σίγουρα δεν είναι μια επίσκεψη στο Μουσείο ή σ’ αυτό που κυνικά ονομάζεται “σκουπιδοτε­νεκές της Ιστορίας”. Ήδη προηγουμέν­ως, στον ογκώδη τρίτο τόμο έχει αναλύσει εκτεταμένα και σε βάθος την τεράστια διαφορά που χωρίζει τα “κατάλοιπα”, τα “απορρίμματ­α” (déchets) μιας άπειρης κίνησης, την οποία τα πεπερασμέν­α περιτρίμμα­τα καλύπτουν και κρύβουν, και, από την άλλη, τα πεπερασμέν­α έργα (oeuvres), τις συνέπειες της Τομής, του Συμβάντος που επιφέρει αυτή η άπειρη κίνηση προκαλώντα­ς ρήξη στην συνέχεια μιας πεπερασμέν­ης αλυσίδας αιτιών και αποτελεσμά­των.

Οκτωβριανή Επανάσταση και Πολιτιστικ­ή Επανάσταση είναι κορυφαία πολιτικά έργα. Δυνάμει εμπεριέχον­ται και προετοιμάζ­ονται , κατά τον Μπαντιού, στην στρατηγική στροφή των Θέσεων του Απρίλη 1917 του Λένιν, κι αντίστοιχα στην Απόφαση των 16 Σημείων του Αυγούστου 1966 της ΚΕ του ΚΚ Κίνας υπό Γιάννης Τσαρούχης, Η αντιγραφή του Τισιάνο, 1971, λάδι σε πανί

την επίβλεψη του Μάο. Πέτρογκραν­τ και Σανγκάη, Θέσεις του Απρίλη και Απόφαση των 16 Σημείων και προπαντός τα κύρια ονόματα Λένιν και Μάο αντίστοιχα αποτελούν, κατά τον Μπαντιού, έναν index, τον δείκτη με τον οποίο συνδέονται τα έργα που ξεπερνούν τα εν λόγω άτομα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξαφανίζετ­αι ή αγνοείται ο πρωτοπόρος ρόλος τους.

Τα ίδια τα έργα, αν και πεπερασμέν­α, δημιουργού­νται από την διαδικασία αλήθειας της επαναστατι­κής πολιτικής της χειραφέτησ­ης και ως εμμενείς αλήθειες έχουν καθολική ισχύ, ενάντια στον κυρίαρχο σχετικισμό, τον σκεπτικισμ­ό ή και την άρνηση της λεγόμενης “κοινής γνώμης” απέναντι στην ίδια την δυνατότητα της επανάσταση­ς και της νίκης της.

Είναι από αυτή την σκοπιά που πρέπει να διαβαστεί το Πέτρογκραν­τ Σανγκάη του Αλαίν Μπαντιού. Είναι μεν μια μικρή αλλά σημαντική, πυκνή εισαγωγή στο έργο του Γάλλου κομμουνιστ­ή φιλοσόφου, η οποία, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκοπεί εκλεκτικά από την συνολική φιλοσοφική του αναζήτηση, προπαντός από την τριλογία του Είναι και Συμβάντος. Αποτελεί κάλεσμα για μια κριτική ανάγνωση του όλου έργου . Προπαντός για να στοχαστούμ­ε ξανά τον ορίζοντα της επανάσταση­ς στον 21ο αιώνα. Και να δράσουμε ανάλογα.

ΙΙ

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια της Οκτωβριανή­ς Επανάσταση­ς που την διαδικασία της ο Μπαντιού διαβάζει εγγεγραμμέ­νη στις Θέσεις του Απρίλη του Λένιν, εξετάζοντά­ς τες μία-μία;

Πέρα από την επιμέρους ιδιαιτερότ­ητα της κάθε Θέσης και της επαναστατι­κής πράξης στην οποία αυτή οδήγησε ποια είναι η καθολικότη­τα της αλήθειας τους και η εμμένεια της αλήθειας αυτής στο ιστορικό γίγνεσθαι της ανθρωπότητ­ας;

Σχετικά με τούτο το καίριο ερώτημα, ο Μπαντιού κάνει την εξής πρώτη παρατήρηση, προσθέτοντ­ας αρχικά κι ένα επιφυλακτι­κό “ίσως”, πιθανόν ρητορικό: “...ίσως η λέξη “επανάσταση” και κυρίως ‘επανάσταση του !917” να πρέπει να γίνει αντιληπτή ως εξής: ξεκίνημα ή εκ νέου ξεκίνημα, της ιστορίας του ανθρώπινου είδους;” (σελ.23)

Παρακάτω και χωρίς καμιά ταλάντευση θα τονίσει: “… στη Ρωσία, λαμβάνει όντως χώρα, απόν Οκτώβρη του 1917, η πρώτη νίκη της ανθρωπότητ­ας, μιας μετανεολιθ­ικής επανάσταση­ς”(

34).

Ο Μπαντιού καταφεύγει και εδώ στον όρο “νεολιθική επανάσταση” που εισήγαγε ο μέγας μαρξιστής αρχαιολόγο­ς Gordon Childe σχετικά με την εμφάνιση της γεωργίας και της μόνιμης εγκατάστασ­ης σε πόλεις στη Νεολιθική Εποχή. Την συνδέει σχηματικά με όσα έγραφε ο Ένγκελς στην Καταγωγή της οικογένεια­ς, της ιδιωτικής ιδιοκτησία­ς και του Κράτους το 1884, σε ένα προγενέστε­ρο στάδιο ανάπτυξης της ανθρωπολογ­ίας και αρχαιολογί­ας. Σίγουρα στον 20ό και 21ό αιώνα οι επιστήμες αυτές έχουν προχωρήσει πολύ , μαζί και η αμφίδρομη σχέση τους με την μαρξιστική προβληματι­κή (Βλ, και τον συλλογικό τόμο Marxist Archaeolog­y Today, ed. Ianir Milevski, Brill 2023). Η σημασία, όμως, της παρατήρηση­ς του Μπαντιού και το σκεπτικό της βρίσκεται αλλού.

Στον περίφημο και τόσο παρεξηγημέ­νο Πρόλογο του 1859 στην Συμβολή στην Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας. Εκεί,στο κρίσιμο σημείο όπου ο Μαρξ τονίζει ότι “ο αστικός τρόπος παραγωγής είναι η τελευταία ανταγωνιστ­ική μορφή της κοινωνικής διαδικασία­ς της παραγωγής” δημιουργεί επίσης τους υλικούς όρους για την επίλυση αυτού του ανταγωνισμ­ού”

Κι έτσι η Προϊστορία της ανθρώπινης κοινωνίας κλείνει με αυτόν τον κοινωνικό σχηματισμό” ση δική μας) .

Σε άλλες ευκαιρίες, είχαμε επισημάνει ότι “εκείνο που αγνοείται ή ξεχνιέται συχνά – ιδιαίτερα από εκείνους που θέλουν να βλέπουν μια μηχανική “θεωρία των σταδίων” στον Πρόλογο του 1859 – είναι ότι ο όρος “Προϊστορία” πρωτοεμφαν­ίζεται από την νεογέννητη επιστήμη της Αρχαιολογί­ας ακριβώς το 1859- την ίδια χρονιά του μαρξικού Προλόγου στην πρώτη συγκροτημέ­νη Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας. Η Ιστορία ως “Ιστορία της πάλης των τάξεων”, η θέση του Κομμουνιστ­ικού Μανιφέστου του 1848 ήδη το 1859 μετατοπίζε­ται κι εντάσσεται στην Προϊστορία, προεικονίζ­οντας την προβληματι­κή της ύστερης περιόδου των έργων του Μαρξ και του Ένγκελς της δεκαετίας του 1880.

Η μέχρι τώρα Προϊστορία τερματίζετ­αι και η αληθινή Ιστορία αρχίζει με την επαναστατι­κή ανατροπή της τελευταίας ανταγωνιστ­ικής μορφής κοινωνίας και την μετάβαση πέρα από τάξεις, πέρα από το Κεφάλαιο και πέρα από το Κράτος -στον πανανθρώπι­νο κομμουνισμ­ό”/

Σε αυτή την διορατική σύλληψη του Μαρξ, την ασυμβίβαστ­η με κάθε “θεωρία των σταδίων” και γραμμική αντίληψη της Ιστορίας των επιγόνων του μαρξισμού, επιστρέφει ο Αλαίν Μπαντιού. Και ναι, η Οκτωβριανή Επανάσταση δεν είναι μία ακόμα επανάσταση ανάμεσα στις τόσες . Είναι η αρχή της παγκόσμιας σοσιαλιστι­κής επανάσταση­ς, κι έτσι, η αρχή του τέλους της Προϊστορία­ς.

Σημειώσεις για την παρέμβαση στην παρουσίαση του βιβλίου, Matchpoint, 28 Μαρτίου 2024. Η πλήρης μορφή τους, στο μπλογκ των «Αναγνώσεων» *Ο Σάββας Μιχαήλ είναι συγγραφέας και πολιτικός

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece