AVGI

Πλανήτης σε αναμμένα κάρβουνα

Με κομμένη την ανάσα ο κόσμος περιμένει να δει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες, ημέρες, εβδομάδες στην πολύπαθη Μέση Ανατολή μετά την «πυραυλική» απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Ημαζική από αέρος επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους κατά του εβραϊκού κράτους, το βράδυ του Σαββάτου, σε αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση την 1η Απριλίου στην ιρανική πρεσβεία της Δαμασκού που σκότωσε υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάσταση­ς, ήταν η πρώτη ευθεία στρατιωτικ­ή αντιπαράθε­ση των δύο θανάσιμων εχθρών της περιοχής και οδηγεί εκ των πραγμάτων τις εξελίξεις σε αχαρτογράφ­ητη περιοχή.

Με ποιο τρόπο θα απαντήσει το Ισραήλ; Μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά; Και το Ιράν, με τη σειρά του, πώς θ’ αντιδράσει αν δεχθεί καταστροφι­κά πλήγματα; Ποια στάση θα τηρήσουν οι ισχυροί παράγοντες της περιοχής, Αίγυπτος και Ιορδανία; Και, ακόμη περισσότερ­ο, πώς θα εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια πιθανή γενίκευση της σύγκρουσης και τι θα σημάνει αυτό πολιτικά για τον Μπάιντεν και στρατηγικά για τη Μ. Ανατολή;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις άγνωστες. Αλλά τα μέχρι στιγμής δεδομένα ίσως δείχνουν προς τα πού θα μπορούσαν να κινηθούν τα πράγματα.

Τα πιθανά σενάρια

Δεδομένου ότι οι περισσότερ­οι πύραυλοι και drones που εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ αναχαιτίστ­ηκαν με την ενεργό βοήθεια των αμερικανικ­ών δυνάμεων προκαλώντα­ς μόνο μικρές υλικές ζημιές, είναι πιθανό η ισραηλινή ηγεσία να μην αισθανθεί την πίεση να αντιδράσει άμεσα και μαζικά στον βαθμό που το έκανε εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, τον περασμένο Οκτώβριο, επισημαίνε­ι στη DW ο Μαρκ Κάνσιαν, ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικώ­ν και Διεθνών Μελετών. Σύμφωνα με το CNN, μεταξύ των στρατιωτικ­ών επιλογών που εξετάζοντα­ι από το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ είναι και μια επίθεση κατά ιρανικών εγκαταστάσ­εων, που θα έστελνε ένα μήνυμα στην Τεχεράνη περί της ισραηλινής αποφασιστι­κότητας αλλά δεν θα προκαλούσε θύματα, αποφεύγοντ­ας, ενδεχομένω­ς, μια ακόμη μαζικότερη αντίδραση του Ιράν και ευρύτερη κλιμάκωση.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος και ο βαθμός αντίδρασης του Ισραήλ επηρεάζετα­ι από ένα καθοριστικ­ό γεγονός: Η αμφίδρομη σχέση εξάρτησης και ζωτικής υποστήριξη­ς από τις ΗΠΑ φαίνεται, αν όχι να έχει διαρραγεί, σίγουρα να έχει διαβρωθεί εξαιτίας της διάστασης απόψεων Μπάιντεν -

Νετανιάχου αφότου ο πόλεμος στη Γάζα κλιμακώθηκ­ε και Αμερικανοί ψηφοφόροι «ευαίσθητοι» στην εν λευκώ υποστήριξη του εβραϊκού κράτους από την Ουάσιγκτον διαμήνυσαν ότι δεν θα ξαναψηφίσο­υν Μπάιντεν.

Ετσι, με την τρέχουσα αμερικανικ­ή διοίκηση πρακτικά αδύναμη να υπαγορεύσε­ι τη βούλησή της στην ισραηλινή ηγεσία -όπως φάνηκε και από το «αυτόβουλο» χτύπημα στη Δαμασκό-, ο Νετανιάχου αισθάνεται «ελεύθερος» να κάνει τις επιλογές του, δεν αντιμετωπί­ζει τη πίεση της «λογοδοσίας» στον ισχυρό προστάτη του Ισραήλ και επομένως έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Οι παραινέσει­ς των Ευρωπαίων, της Ε.Ε. και ειδικά Γαλλίας και Βρετανίας, ικανοποιού­ν μεν τις ανησυχίες της κοινής γνώμης στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών αλλά πρακτικά δεν μπορούν να επηρεάσουν τις ισραηλινές αποφάσεις.

Ο σκληρός Μπένι Γκαντς

Ισως η μόνη «δύναμη» που αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να μπλοκάρει μια εν θερμώ απάντηση του Ισραήλ στα ιρανικά αντίποινα του Σαββάτου είναι η ίδια η σοβαρή διάσταση απόψεων που έχει προκύψει στο εσωτερικό της ετερόκλητη­ς ισραηλινής κυβέρνησης. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι στον ρόλο του γερακιού θα βρισκόταν δικαιωματι­κά ο Νετανιάχου, αυτή τη φορά φαίνεται πως άλλος του έχει πάρει τα σκήπτρα...

Πληροφορίε­ς που διαρρέοντα­ι στα αμερικανικ­ά ΜΜΕ από Ισραηλινού­ς αξιωματούχ­ους φέρουν τον πρώην υπουργό Άμυνας και σήμερα υπουργό άνευ χαρτοφυλακ­ίου Μπένι Γκαντς να είναι αυτός που πιέζει για άμεση και ισχυρή απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επιδρομή του Σαββάτου και τον Νετανιάχου να είναι εκείνος που πατάει το φρένο.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας πιστεύει ότι όσο περισσότερ­ο το Ισραήλ καθυστερεί την απάντησή του τόσο πιο δύσκολο θα είναι να συγκεντρώσ­ει διεθνή υποστήριξη γι’ αυτή την απάντηση, είπε χαρακτηρισ­τικά μια από τις πηγές. Πολλές χώρες ήδη προειδοποι­ούν το Ισραήλ να μην κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφαντί μιλώντας στο CNN ήταν ευθύς και ωμός όσον αφορά στο πολιτικό παιχνίδι που παίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός: Χρησιμοποι­εί την κόντρα με το Ιράν και την κλιμάκωσή της για να αποσπάσει τη διεθνή προσοχή από τον συνεχιζόμε­νο πόλεμο στη Γάζα.

 ?? Οι ιρανικοί πύραυλοι προς το Ισραήλ εκτοξεύθηκ­αν και οι αφισοκολλη­τές βγήκαν αμέσως στους δρόμους της Τεχεράνης ??
Οι ιρανικοί πύραυλοι προς το Ισραήλ εκτοξεύθηκ­αν και οι αφισοκολλη­τές βγήκαν αμέσως στους δρόμους της Τεχεράνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece