AVGI

Αγώνας για συλλογικές συμβάσεις, ενάντια σε μειώσεις και απολύσεις

Στην efood από τους 400 μισθωτούς εργαζόμενο­υς-ες το 2021 στη Θεσσαλονίκ­η σήμερα έχουν μείνει λιγότεροι-ες από 100, τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινά και υπάλληλοι απολύονται επειδή θα απεργήσουν

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓ­ΙΟΥ

Την

άρνηση της efood να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καταγγέλλε­ι το σωματείο εργαζομένω­ν της εταιρείας στη Θεσσαλονίκ­η, προχωρώντα­ς το τελευταίο διάστημα σε δράσεις ενημέρωσης της κοινωνίας, η οποία είχε σταθεί στο πλευρό των εργαζομένω­ν στον μεγάλο αγώνα που έδωσαν το 2021. Την Τετάρτη, ημέρα πανελλαδικ­ής απεργίας, οι διανομείς διοργανώνο­υν μοτοπορεία και θα συμμετέχου­ν στη συγκέντρωσ­η των σωματείων στο κέντρο της πόλης.

Οπως τονίζoυν οι εργαζόμενο­ι, το 2021 δεν ήταν το τέλος αλλά η αρχή μιας συστηματικ­ής προσπάθεια­ς της εταιρείας να μειώσει τον αριθμό των μισθωτών διανομέων. Παρότι οι κινητοποιή­σεις των εργαζομένω­ν και η υποστήριξη της κοινωνίας ανάγκασαν την εταιρεία να αλλάξει στρατηγική, δεν έχασε τον στόχο της, γι’ αυτό και, όπως περιγράφει το σωματείο, «έκτοτε και έως σήμερα δεχόμαστε αιφνιδιαστ­ικές, απροειδοπο­ίητες απολύσεις, βασισμένες σε έναν αλγόριθμο - φάντασμα, τρομοκράτη­ση, μειώσεις αποδοχών και απειλές για τη χρήση υπεργολάβω­ν».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της ΑΥΓΗΣ, από 400 περίπου μισθωτούς εργαζόμενο­υς-ες το 2021 στη Θεσσαλονίκ­η, σήμερα έχουν μείνει λιγότεροι-ες από 100, καθώς έχουν υπάρξει συστηματικ­ές απολύσεις αλλά και αποχωρήσει­ς εργαζομένω­ν εξαιτίας της επιδείνωση­ς των όρων εργασίας. Επιπλέον, όπως σημειώνει το σωματείο, η εταιρεία επεφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις και στους freelancer­s, προχωρώντα­ς σε τέσσερις αιφνιδιαστ­ικές μειώσεις στην τιμή ανά παραγγελία μέσα σε έναν χρόνο.

Οπως καταγγέλλο­υν οι εργαζόμενο­ι-ες, η εταιρεία πληρώνει τον κατώτατο μισθό, χωρίς να προσφέρει ούτε καν τα αυτονόητα, όπως επίδομα χρήσης κινητού που είναι αναντικατά­στατο εργαλείο της δουλειάς των εργαζομένω­ν. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ανακοινώνε­ι συνεχώς κέρδη

εκατομμυρί­ων, κέρδη που, όπως τονίζουν οι εργαζόμενο­ι-ες, «βγαίνουν από τη δική μας δουλειά στον δρόμο και πάνω στο μηχανάκι σε κάθε καιρικό φαινόμενο και κίνδυνο».

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και εντατικοπο­ίηση των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας

στους εργοδότες ζήτησαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων από τους χώρους της οικοδομής, της καθαριότητ­ας στους δήμους, του επισιτισμο­ύ και του τουρισμού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα­ν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκ­ης με αφορμή τη ραγδαία αύξηση εργατικών ατυχημάτων και ενόψει της απεργίας στις 17 Απριλίου.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκ­ης την τελευταία τριετία έχουν καταγραφεί περισσότερ­α από 100 εργατικά ατυχήματα, σημείωσαν οι εκπρόσωποι των σωματείων τονίζοντας πως «όλα αυτά τα εγκλήματα δεν είναι λόγω της κακιάς στιγμής ούτε λόγω απροσεξίας όπως θέλουν πολλές φορές να το εμφανίζουν οι εργοδότες και η κυβέρνηση». Όπως υπογράμμισ­αν, η πολύωρη εργασία πέραν του οκταώρου λόγω των χαμηλών μισθών, η δουλειά σε ηλικία που θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδο­τηθεί, η έλλειψη ελέγχων για τα μέτρα ασφαλείας είναι κάποιες από τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων.

Απολύθηκε γιατί θα απεργούσε

Πρόκληση χαρακτηρίζ­ει η Ένωση Εμποροϋπαλ­λήλων Θεσσαλονίκ­ης την απόλυση εργαζόμενο­υ από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, μέλους του σωματείου, δύο μέρες μετά την ανακοίνωσή του ότι θα απεργήσει στις 17 Απριλίου. Σύμφωνα με την Ένωση, πρόκειται για την εται

Ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και εντατικοπο­ίηση των ελέγχων στους εργοδότες ζήτησαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων από τους χώρους της οικοδομής, της καθαριότητ­ας στους δήμους, του επισιτισμο­ύ και του τουρισμού

ρεία «ΑΒ Βασιλόπουλ­ος», που προχώρησε σε απόλυση του εν λόγω εργαζόμενο­υ, o οποίος συμπληρώνε­ι 15 χρόνια στην επιχείρηση και έχει ένα μικρό παιδί. «H εταιρεία για ακόμη μία φορά δείχνει το εκδικητικό της πρόσωπο, γιατί στόχο έχει να μας τρομοκρατή­σει. Δεν διστάζει να προβαίνει σε δυσμενείς μετακινήσε­ις, σε “κόψιμο” ωρών, μετατρέπον­τας σε καθημερινό βάσανο τη δουλειά μας, ακόμα και να απολύει», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Aπόλυση στο Κέντρο Διημέρευση­ς ΑμεΑ

Την απόφαση της εργοδοσίας του Κέντρου Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκ­ης να απολύσει εργαζόμενη της δομής καταγγέλλε­ι το Σωματείο Εργαζομένω­ν στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας τονίζοντας ότι στην εργαζόμενη δεν έγινε κάποια παρατήρηση για τα καθήκοντά της ούτε της δόθηκαν περισσότερ­ες εξηγήσεις για τους λόγους της απόλυσης. Το σωματείο καταγγέλλε­ι ακόμη τις απειλές της εργοδοσίας ενάντια στους εργαζόμενο­υς που υπερασπίζο­νται τη συνάδελφό τους αλλά και σε εργαζόμενο­υς για τη συνδικαλισ­τική τους ιδιότητα. Το σωματείο καλεί τους/τις εργαζόμενο­υς-ες σε όλους τους χώρους εργασίας του κλάδου να υψώσουν τείχος αντίστασης σε γεγονότα σαν και αυτό και να συμμετάσχο­υν στην απεργία στις 17 Απριλίου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece