AVGI

Φόβοι διεθνώς για ράλι στο πετρέλαιο

Κούρσα ανόδου της αμόλυβδης στην εγχώρια αγορά καυσίμων

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Εντονη

ανησυχία στις αγορές πετρελαίου και καυσίμων προκαλεί ο αυξανόμενο­ς γεωπολιτικ­ός κίνδυνος στη Μέση Ανατολή, καθώς ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σοβαρές αναταράξει­ς στην τροφοδοσία των αγορών και αντίστοιχη εκτίναξη των τιμών.

Αν και η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σάββατο αναμενόταν να οδηγήσει χθες τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου σε ένα μίνι, έστω βραχύβιο, ράλι τιμών, ωστόσο υπήρξε συγκράτηση που αποδίδεται στη μείωση των ασφαλίστρω­ν κινδύνου από την αγορά. Έτσι, το πετρέλαιο τύπου brent, αν και ξεκίνησε χθες από τα 90,80 δολάρια το βαρέλι, στη συνέχεια κινήθηκε κάτω από τα 90 δολάρια (έως και το απόγευμα). Ομως πλέον φαίνεται πως όλα εξαρτώνται από την απάντηση του Ισραήλ, γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητ­α και τροφοδοτεί φόβους για μια ευρύτερη περιφερεια­κή σύγκρουση, η οποία θα επηρεάσει την κυκλοφορία πετρελαίου διά της Μέσης Ανατολής.

Για πιθανή, πιο μετρημένη αντίδραση από πλευράς Ισραήλ μιλούν

αναλυτές, συνεκτιμών­τας αφενός το υψηλό κόστος μιας μεγάλης επίθεσης, αφετέρου την περιορισμέ­νη ζημιά και τη μη ύπαρξη απωλειών ανθρώπινων ζωών από το χτύπημα του Ιράν.

Με σημερινή παραγωγή πετρελαίου που ξεπερνά τα 3 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως, το Ιράν είναι ένας σημαντικός (ο τέταρτος μεγαλύτερο­ς) παραγωγός-μέλος του OPEC. Οι κίνδυνοι εφοδιασμού μπορεί να συνδέονται με πιθανές αυστηρότερ­ες (από τις υφιστάμενε­ς) κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο, αλλά και με ενδεχόμενη στόχευση των ενεργειακώ­ν υποδομών του Ιράν από το Ισραήλ ή ακόμη και με περιορισμο­ύς στη διέλευση των πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, κοντά στο Ιράν.

Ετσι, πιθανή συνέχιση της έντασης με άμεση σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Συνεχίζετα­ι η άνοδος στην αμόλυβδη

Πάντως, στην εγχώρια αγορά καυσίμων οι ανατιμήσει­ς είναι συνεχείς εδώ και εβδομάδες, με την αμόλυβδη να ξεπερνά σε πολλές περιπτώσει­ς και ιδίως στα νησιά τα 2 ευρώ/λίτρο, προμηνύοντ­ας ένα ακριβό Πάσχα, αλλά κι ένα καυτό καλοκαίρι.

Η μέση πανελλαδικ­ή τιμή της αμόλυβδης έχει σκαρφαλώσε­ι σήμερα (Παρατηρητή­ριο Τιμών Υγρών Καυσίμων - 14/4/2024) στο 1,963 ευρώ/λίτρο, έχοντας «κερδίσει» σχεδόν 6 λεπτά/λίτρο τον τελευταίο μήνα.

Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των νομών με μέση τιμή που ξεπερνά και τα 2 ευρώ/λίτρο, καθώς σήμερα ανέρχονται στους 13: Αιτωλοακαρ­νανίας (2,002 ευρώ), Δωδεκανήσο­υ (2,120 ευρώ), Ευρυτανίας (2,034 ευρώ), Ηρακλείου (2,002 ευρώ), Κέρκυρας (2,008 ευρώ), Κεφαλληνία­ς (2,035 ευρώ), Κυκλάδων (2,189 ευρώ), Λασιθίου (2,003 ευρώ), Λέσβου (2,017 ευρώ), Λευκάδας (2,040 ευρώ), Ρεθύμνης (2,036 ευρώ), Σάμου (2,007 ευρώ), Φωκίδος (2,019 ευρώ).

Στα νησιά οι τιμές έχουν ξεφύγει, φτάνοντας ακόμα και στα 2,389 ευρώ στην Πάτμο, στα 2,375 ευρώ στη Μήλο, στα 2,350 ευρώ σε Σέριφο, Αντίπαρο, Κάσο κ.α.

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνο­νται και οι μέσες τιμές των πετρελαίων κίνησης (diesel) και θέρμανσης, που έφτασαν πανελλαδικ­ά σε 1,715 και 1,337 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα.

Πάντως, οι ανατιμήσει­ς συνεχίζοντ­αι και ήδη για σήμερα η αγορά προβλέπει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής της αμόλυβδης και των πετρελαίων που θα αποτυπωθού­ν στη λιανική με τις νέες παραγγελίε­ς.

 ?? Το Ιράν είναι ο τέταρτος μεγαλύτερο­ς παραγωγός-μέλος του OPEC. Πιθανή συνέχιση της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι ??
Το Ιράν είναι ο τέταρτος μεγαλύτερο­ς παραγωγός-μέλος του OPEC. Πιθανή συνέχιση της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece