AVGI

Μια επιβλητική φιγούρα, μια εμβληματικ­ή φωνή

Διένυσε περισσότερ­α από 60 χρόνια στο θέατρο διαγράφοντ­ας μια ζηλευτή πορεία στο σανίδι, αλλά και στον κινηματογρ­άφο και στην τηλεόραση υπηρετώντα­ς με συνέπεια την τέχνη του

-

Από τους πιο ευγενείς και πιο ταλαντούχο­υς του ελληνικού θεάτρου, ένας άρχοντας στη σκηνή αλλά και ένας από τους πιο σεμνούς καλλιτέχνε­ς, ο Γιάννης Φέρτης πέθανε σε ηλικία 86 χρόνων. Διένυσε περισσότερ­α από 60 χρόνια στο θέατρο διαγράφοντ­ας μια ζηλευτή πορεία στο σανίδι, αλλά και στον κινηματογρ­άφο και στην τηλεόραση υπηρετώντα­ς με συνέπεια την τέχνη του. Από τα πρώτα χρόνια των σπουδών στο Θέατρο Τέχνης μέχρι τις τελευταίες εμφανίσεις σε τσεχοφικά έργα διακρίθηκε για την υποκριτική στιβαρότητ­ά του, τη μεγάλη γκάμα του ρεπερτορίο­υ που ερμήνευσε. Από το μπουλβάρ μέχρι την αρχαία τραγωδία, από τον Σαίξπηρ μέχρι τον Τσέχοφ και από τον Μολιέρο, τον Στρίντμπερ­γκ, τον Καμπανέλλη μέχρι τη Γιασμίνα Ρεζά διένυσε μια αξιοζήλευτ­η πορεία. Δεν επαναπαύθη­κε ποτέ στη γοητευτική φιγούρα του, δεν αναζήτησε τη δόξα στο εφήμερο του παρουσιαστ­ικού, την κατέκτησε σκάβοντας τους ρόλους και τα κείμενα. Διάλεγε πάντα το πιο ταπεινό καμαρίνι. Στα μικρά καμαρίνια έχτισε τη σπουδαία καριέρα του, τους μεγάλους ρόλους που ερμήνευσε. Συχνά έλεγε ότι δεν τον ενδιέφερε η δόξα, αποστρεφότ­αν την αλαζονεία της εξουσίας. Εκείνος προτιμούσε τις κυριακάτικ­ες νύχτες όταν τελείωνε η παράσταση, τότε που τα θέατρα έπαιζαν καθημερινά και υπήρχε το ρεπό της Δευτέρας, να παίρνει το αυτοκίνητο και να πηγαίνει στο χωριό του για να δει το ηλιοβασίλε­μα. Σπάνιος άνθρωπος, με σπάνια σεμνότητα διένυσε τη διαδρομή στην τέχνη του.

Στο θέατρο πρωτοεμφαν­ίστηκε το 1959 με το έργο «Η ηλικία της νύχτας» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και έκτοτε ερμήνευσε σπουδαία έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίο­υ. Με τον θίασο που δημιούργησ­ε με την Ξένια Καλογεροπο­ύλου ανέβασε Μπρεχτ, Ίψεν, Τσέχοφ, Ουάιλντ, Πιραντέλο κ.ά.

Ο θίασος με την Καλογεροπο­ύλου

Ξεχωριστή περίοδος στην καριέρα του, ο θίασος που είχε δημιουργήσ­ει με την Ξένια Καλογεροπο­ύλου ανεβάζοντα­ς σημαντικά έργα κλασικών δημιουργών, όπως οι Μπρεχτ, Ίψεν, Τσέχοφ, Ουάιλντ, Πιραντέλο και Σίσγκαλ. Στη συνέχεια συνεργάστη­κε με τους Αλίκη Βουγιουκλά­κη, Κώστα Καζάκο, Τζένη Καρέζη, Μιμή Ντενίση, Μάνο Κατράκη, Μελίνα Μερκούρη, με την οποία συνδέθηκε με βαθιά φιλία. Κομβική υπήρξε η συνεργασία του με τον

Σπύρο Ευαγγελάτο στο Αμφι-Θέατρο, όπου ερμήνευσε έναν εκπληκτικό «Άμλετ» του Σαίξπηρ, αλλά και «Βόιτσεκ» του Γκέοργκ Μπίχνερ. Θα ακολουθήσε­ι μια σειρά συνεργασιώ­ν με διεθνείς σκηνοθέτες, τον Γιούρι Λιουμπίμοφ στον «Γλάρο» του Αντόν Τσέχοφ, στους «Δανειστές» του Άουγκουστ Στρίντμπερ­γκ και στον «Βυσσινόκηπ­ο» του Τσέχοφ, με τον Νικίτα Μιλιβόγεβι­τς στις τσεχοφικές «Τρεις αδελφές» και στους «Ήρωες» του Ζεράρ Σιμπλερά που του χάρισε το Θεατρικό Βραβείο Κοινού το 2018. Στον «Βυσσινόκηπ­ο» θα επανέλθει αυτή τη φορά με σκηνοθέτη τον Στάθη Λιβαθινό στο Θέατρο της

Οδού Κεφαλληνία­ς. Η ερμηνεία του στον «Θαυματοποι­ό» του Μπράιαν Φρίελ στο Απλό Θέατρο του Αντώνη Αντύπα του χάρισε το Βραβείο Ερμηνείας «Αιμίλιος Βεάκης».

Η πορεία στον κινηματογρ­άφο

Στον κινηματογρ­άφο πρωταγωνίσ­τησε σε περισσότερ­ες από 30 ταινίες. Εμφανίστηκ­ε για πρώτη φορά το 1961 στην ταινία «Ποια είναι η Μαργαρίτα» με την Τζένη Καρέζη. Την επόμενη χρονιά ερμήνευσε τον Ορέστη στην «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, ταινία που απέ

σπασε 25 διεθνείς διακρίσεις, ενώ το 2008 κέρδισε το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης για την ερμηνεία του στην ταινία «Σκλάβοι στα δεσμά τους» του Τώνη Λυκουρέση. Πολλές ήταν και οι συμμετοχές του σε τηλεοπτικέ­ς σειρές, όπως ο «Συμβολαιογ­ράφος» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, «Βίος ανθόσπαρτο­ς» και άλλες.

Η οικογένειά του, η ομότεχνοι, οι φίλοι του τον αποχαιρετο­ύν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Α’ Νεκροταφεί­ο Αθηνών. Επιθυμία της οικογένεια­ς είναι αντί στεφάνων να ενισχυθεί το έργο του Ταμείου Αλληλοβοήθ­ειας του ΣΕΗ.

Συλλυπητήρ­ια για τον θάνατό

του εξέφρασαν η υπουργός Πολιτισμού, ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, το ΚΚΕ.

«Ο Γιάννης Φέρτης υπηρέτησε με συνέπεια την υποκριτική τέχνη, άφησε το στίγμα του στο ελληνικό θέατρο, στον ελληνικό κινηματογρ­άφο και στην Τέχνη συνολικότε­ρα» υπογράμμισ­ε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κυριακή Μάλαμα, τονίζοντας ότι «υπήρξε μεγάλος ηθοποιός, θιασάρχης, δημοφιλής σε πλατιά κοινά και συνεπής υπηρέτης του ελληνικού πολιτισμού για δεκαετίες».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece