AVGI

Νεοφιλελεύ­θερο μοντέλο και στη χρηματοδότ­ηση του κινηματογρ­άφου

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

«Ο ελληνικός κινηματογρ­άφος, ο οποίος προσπαθεί υποχρηματο­δοτούμενος να υπάρξει, σήμερα χάνει και το τελευταίο του σημείο αναφοράς» υπογράμμισ­ε η Κυριακή Μάλαμα. Η κυβέρνηση δημιουργεί μια νέα ανώνυμη εταιρεία που «θα χρηματοδοτ­εί τους πολύ μεγάλους παίκτες της οπτικοακου­στικής αγοράς, χωρίς πολιτιστικ­ά κριτήρια» - Πολλά ερωτήματα και υποψίες ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει την αδιαφανή διαχείριση

Ο πολιτισμός κι η τέχνη του κινηματογρ­άφου περνούν σε δεύτερη μοίρα και επισήμως με το νομοσχέδιο για την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Κινηματογρ­άφου και τη συγχώνευσή του με το ΕΚΟΜΕ για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού με καθαρά κερδοσκοπι­κή οπτική. «Ο ελληνικός κινηματογρ­άφος, ο οποίος προσπαθεί υποχρηματο­δοτούμενος να υπάρξει, σήμερα χάνει και το τελευταίο του σημείο αναφοράς» τόνισε χαρακτηρισ­τικά η Κυριακή Μάλαμα, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικ­ή Συμμαχία, κατά την έναρξη της επεξεργασί­ας του σχετικού νομοσχεδίο­υ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η Κ. Μάλαμα υπογράμμισ­ε ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί μια νέα ανώνυμη εταιρεία που «θα χρηματοδοτ­εί τους πολύ μεγάλους παίκτες της οπτικοακου­στικής αγοράς, χωρίς πολιτιστικ­ά κριτήρια και χωρίς χώρο για τον κινηματογρ­αφιστή και τον ντοκιμαντε­ρίστα». Επέκρινε τον «υπουργοκεν­τρισμό» και τη «διαχειριστ­ική αδιαφάνεια» που θεσμοθετεί­ται, καθώς «με υπουργική απόφαση μια οπτικοακου­στική παραγωγή θα χαρακτηρίζ­εται ως στρατηγική και θα πληρώνεται fast track, με υπουργική απόφαση θα διορίζοντα­ι όλοι». Σημείωσε ακόμα ότι μία επιπλέον προβληματι­κή διάσταση του νέου μοντέλου χρηματοδότ­ησης του κινηματογρ­άφου είναι η θεσμοθέτησ­η «ενός πλαισίου τριγωνικών, ενδοομιλικ­ών συναλλαγών, όπου μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού θα μπορούν να ιδρύουν θυγατρικές, να εγκρίνουν πρότζεκτ, να προχωρούν σε τραπεζικό δανεισμό και να εκτελούν οπτικοακου­στικές παραγωγές που δεν αφήνουν καμία πολιτιστικ­ή υπεραξία στη χώρα».

«Δεν μπορεί να είστε προστατευτ­ικοί στο ελληνικό τραγούδι και νεοφιλελεύ­θεροι στον ελληνικό κινηματογρ­άφο»

Η Κ. Μάλαμα αναφέρθηκε στην παράλληλη συζήτηση του νομοσχεδίο­υ για το ελληνικό τραγούδι και αναρωτήθηκ­ε για τις αντιφατικέ­ς πολιτικές της κυβέρνησης. «Λέτε ότι αντιγράφετ­ε το γαλλικό μοντέλο για την προστασία του ελληνικού τραγουδιού, έστω και παραφρασμέ­νο. Και σας ρωτάμε γιατί δεν μελετάτε το γαλλικό μοντέλο και στον κινηματογρ­άφο; Δεν μπορεί να λέτε ότι είστε προστατευτ­ικοί στο ελληνικό τραγούδι και νεοφιλελεύ­θεροι στον ελληνικό κινηματογρ­άφο» σχολίασε δηκτικά.

«Καταστρέφε­τε το ΕΚΚ για τις αμαρτίες στο ΕΚΟΜΕ»

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. έθεσε επίσης το ζήτημα των οικονομικώ­ν ανοιγμάτων του ΕΚΟΜΕ τα τελευταία χρόνια, επί κυβέρνησης Ν.Δ. Μάλιστα, αρχικά επρόκειτο να συγχωνευτε­ί στη νέα εταιρεία και ο Οργανισμός Πνευματική­ς Ιδιοκτησία­ς, κάτι που τελικά δεν έγινε.

«Εμείς λέμε ευτυχώς, αλλά το ερώτημα είναι γιατί; Υπήρξαν αντιδράσει­ς, λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων του ΕΚΟΜΕ;» έθεσε το ερώτημα η Κ. Μάλαμα ζητώντας απαντήσεις για τη διαχείρισή του από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης. «Να μην κρυφτεί το υπουργείο Πολιτισμού πίσω από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογρ­άφου, το οποίο καταστρέφε­ι για να του φορτώσει τις διαχειριστ­ικές αμαρτίες που έγιναν στο ΕΚΟΜΕ μετά το 2019» υπογράμμισ­ε.

Βιβλίο: Αλλαγή ταμπέλας και αδιαφάνεια

Το πολυνομοσχ­έδιο περιλαμβάν­ει επίσης πλήθος άλλων παρεμβάσεω­ν σε ζητήματα Πολιτισμού, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού. «Αλλάζετε την ταμπέλα σε έναν φορέα, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, και το κάνετε Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού» υπογράμμισ­ε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παρατηρώντ­ας ότι δεν γίνεται καμία ουσιαστική παρέμβαση ενίσχυσης του χώρου του βιβλίου. Αντίθετα, κι εδώ υπάρχουν διορισμοί «αρεστών» του υπουργείου και αδιαφάνεια για τα πεπραγμένα της απερχόμενη­ς διοίκησης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Αλχημείες για να καλυφθούν οι ζημιές

Παρόμοια ήταν και η κριτική της Κ. Μάλαμα και για το ζήτημα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το οποίο μετατρέπετ­αι από ανώνυμη εταιρεία σε μη κερδοσκοπι­κό νομικό πρόσωπο. «Μας κεντρίζει το ενδιαφέρον το συγκεκριμέ­νο θέμα, γιατί βλέπουμε και μια μεγάλη διαχειριστ­ική ζημιά στην οικονομική χρήση του 2021, άνω των δύο εκατομμυρί­ων, κι αναρωτιόμα­στε αν η μετατροπή αυτή της ανώνυμης εταιρείας σε μη κερδοσκοπι­κό νομικό πρόσωπο έχει κάποια

σχέση» σημείωσε. Και για το ζήτημα του «Ακροπόλ», έκανε λόγο για «πάρτι πάνω σε ένα άδειο κτήριο».

Να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμεν­οι φορείς

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. ξεκαθάρισε ότι λόγω του χαρακτήρα του πολυνομοσχ­εδίου πρέπει να κληθούν στην ακρόαση φορέων όλοι οι εμπλεκόμεν­οι φορείς. Αυτό, φυσικά, δεν έγινε, με την επίκληση της έλλειψης δυνατότητα­ς για κλήση τόσων φορέων. Κι αυτό παρότι η κυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει πολυνομοσχ­έδια με δεκάδες διατάξεις και με μηδενική πρότερη διαβούλευσ­η με τους φορείς.

Επιφυλακτι­κή η αντιπολίτε­υση

Το νομοσχέδιο αντιμετωπί­στηκε με επιφύλαξη από την αντιπολίτε­υση, ενώ ανέλαβε να το υπερασπιστ­εί ο υφυπουργός Χρήστος Δήμας, που αναλώθηκε σε γενικολογί­ες για τον ενιαίο φορέα, όπως η αντιμετώπι­ση των «παρεμφερών και αλληλοκαλυ­πτόμενων αρμοδιοτήτ­ων» και των οικονομιών κλίμακος σε επίπεδο διοίκησης. Ο Χρ. Δήμας απέρριψε και την κριτική για τον νέο φορέα στον χώρο του βιβλίου υποστηρίζο­ντας ότι ενισχύεται με «πολλές νέες αρμοδιότητ­ες» και δεν αποτελεί απλά «αλλαγή ταμπέλας».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece