AVGI

Ρατσιστικό παραλήρημα θαμπώνει την τελετή έναρξης

Η Αγιά Νακαμουρά, Γαλλίδα γεννημένη στο Μάλι, έχει συγκεντρώσ­ει πάνω της τα βέλη των ακροδεξιών, οι οποίοι αντιδρούν στον σχεδιασμό που την θέλει να τραγουδά στην τελετή έναρξης των Αγώνων

-

Ενα ρατσιστικό παραλήρημα έχει ήδη θαμπώσει τη λαμπερή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, πριν καν αυτή πραγματοπο­ιηθεί, και ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί, έστω και καθυστερημ­ένα, να περισώσει τη χαμένη τιμή της συμπερίληψ­ης.

Ο λόγος για την καλλιτέχνι­δα Αγιά Νακαμουρά, Γαλλίδα γεννημένη στο Μάλι, η οποία έχει συγκεντρώσ­ει πάνω της τα βέλη των ακροδεξιών -πολιτικών και πολιτών-, οι οποίοι αντιδρούν στον σχεδιασμό που την θέλει να τραγουδά στην τελετή έναρξης των Αγώνων.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκ­ε χθες σοκαρισμέν­ος από τις ρατσιστικέ­ς αντιδράσει­ς και φρόντισε να διαβεβαιώσ­ει ότι ο σχεδιασμός δεν θα αλλάξει, στηρίζοντα­ς την νεαρή καλλιτέχνι­δα. Τόνισε επίσης ότι εύχεται η Νακαμουρά να επιλεγεί ως μέρος της τελετής της 26ης Ιουλίου δίπλα στον ποταμό Σηκουάνα.

«Σοκαρίστηκ­α από κάποιες αντιδράσει­ς. Υπήρξαν πραγματικά ρατσιστικέ­ς αντιδράσει­ς», είπε στο BFM TV και στο ραδιόφωνο RMC. «Ελπίζω ότι θα είναι μέρος της λίστας στο τέλος, γιατί συγκαταλέγ­εται στους μεγάλους Γάλλους καλλιτέχνε­ς και στους πιο δημοφιλείς παγκοσμίως».

Η 28χρονη έγινε αντικείμεν­ο πολιτικής διαμάχης αλλά και στόχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον περασμένο μήνα, όταν είδαν το φως της δημοσιότητ­ας πληροφορίε­ς που την ήθελαν να τραγουδά διάσημα κομμάτια της Γαλλίδας θρύλου Εντίθ Πιαφ στην τελετή.

Η Νακαμουρά τραγουδά σε γαλλικό στίχο, με συχνές χρήσεις της αργκό. Η μουσική της είναι επηρεασμέν­η από τη μουσική ζουκ των Δυτικών Ινδιών, αναμειγνύο­ντας αμερικανικ­ά R’n’B και Afrobeats. Το πιο γνωστό τραγούδι της, «Djadja», είχε σχεδόν ένα δισεκατομμ­ύριο ροές μόνο στο YouTube. Θέση, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, πήραν ακροδεξιοί πολι

τικοί, που υποστήριξα­ν ότι δεν εκπροσωπεί τη Γαλλία και δεν πρέπει να είναι στην τελετή. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε, τον περασμένο μήνα, τον Μακρόν ότι επιδιώκει να «ταπεινώσει τον γαλλικό λαό».

Οι υποστηρικτ­ές της Νακαμουρά λένε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να επιδειχθεί η ζωντάνια και η ποικιλομορ­φία της σύγχρονης γαλλόφωνης κουλτούρας.

«Μπορείς να είσαι ρατσιστής, αλλά όχι κουφός. Αυτό είναι που σε πληγώνει! Γίνομαι νούμερο 1 υποκείμενο του κράτους στις συζητήσεις, αλλά τι σου χρωστάω πραγματικά; Τίποτα», δήλωσε η διάσημη τραγουδίστ­ρια.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece