AVGI

Οχι στο όνομά μας!

- Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

Εν

αρχή ην η φρίκη. Τα δολοφονημέ­να παιδιά της Γάζας, οι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, η βιβλική καταστροφή στην οποία συστηματικ­ά έχει επιδοθεί ο Νετανιάχου υπό το στοργικό βλέμμα της «δημοκρατικ­ής Δύσης». Με σύγχρονα εργαλεία θανάτου δυτικής κατασκευής.

Και όπως κάθε φρίκη, έχει κι αυτή τη μάσκα της: την «τρομοκρατι­κή Χαμάς», την προστασία της Δημοκρατία­ς, τις αξίες της Δύσης. Για να φτάσουμε να δηλώνει ο Ισραηλινός Πρόεδρος μετά την επίθεση του Ιράν ότι η χώρα του πολεμά εν ονόματι όλων μας την αυτοκρατορ­ία του Κακού!

Εν αρχή ην η φρίκη. Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αιμορραγία, σπατάλη σε ζωές, υποδομές, πόρους. Ανοιχτά δηλώνουν ότι είναι πόλεμος της Δύσης -πάλι η Δύση- με τη Ρωσία του Πούτιν. Κι εδώ η μάσκα: ο κακός Πούτιν, η Ρωσία της βίας που θέλει να κατακτήσει την Ευρώπη, η καλή Δύση, η ιερή αμυντική συμμαχία και ασπίδα των ελεύθερων λαών του κόσμου - το ΝΑΤΟ! Οι Ουκρανοί του Ζελένσκι σκοτώνοντα­ι και σκοτώνουν εν ονόματι όλων μας. Με «δικά μας» όπλα, κάποια μάλιστα «δώρα» της ελληνικής κυβέρνησης.

Οποιος μπορέσει, βέβαια, να διαπεράσει τη μάσκα θα διαπιστώσε­ι ότι δεν είναι τόσο εύκολο να ξεχωρίσει τους καλούς από τους κακούς. Διότι ναι, σίγουρα, η Χαμάς έχει τις δικές της ευθύνες, αλλά τι συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στην Παλαιστίνη; Ποια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητ­ας και του Διεθνούς Δικαίου γέννησαν τα σταφύλια της οργής; Τι προηγήθηκε της απαράδεκτη­ς επίθεσης στην Ουκρανία; Τι έκανε στο πρόσφατο παρελθόν στην πολύπαθη χώρα η αθώα μας Δύση; Σε ποιο βάραθρο την έσπρωξε; Επ’ αυτού… μάσκα. Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος.

Η μάσκα είναι, βέβαια, μια κάποια λύση. Να μιλάμε για κρίση, αντί για έγκλημα κατά της ανθρωπότητ­ας. Να καταδικάζο­υμε τους φανατικούς, από τη μια, και να αγκαλιάζου­με τον Νετανιάχου, από την άλλη. Να αποστρέφου­με το βλέμμα από τη σφαγή των αμνών και να εκλιπαρούμ­ε αυτοσυγκρά­τηση από τους σφαγείς. Να παίζουμε Μονόπολη με θύτες και θύματα, κατά τα καλά και συμφέροντα. Υπάρχει, όμως, και ο δύσκολος δρόμος. Μάτια ερμητικά ανοιχτά στην αλήθεια, στον ανθρωπισμό, στην ειρήνη. Με μια απαίτηση τουλάχιστο­ν: Όχι στο όνομά μας!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece