AVGI

Ατζέντα με Μέση Ανατολή, ελληνοτουρ­κικά και Ακροδεξιά

Με την πρώτη βοηθό ΥΦΥΠΕΞ για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικ­ά Ζητήματα, πρέσβειρα Γιούρι Κιμ, και τον βουλευτή του Δημοκρατικ­ού Κόμματος Ρο Κάνα συναντήθηκ­ε στην Ουάσιγκτον ο Στέφανος Κασσελάκης

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΣΧΙΝΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Ηοικονομικ­ή και κοινωνική πραγματικό­τητα στην Ελλάδα, η σημασία του ρόλου της ομογένειας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και οι ελληνοτουρ­κικές σχέσεις και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεω­ν του Στέφανου Κασσελάκη, στην Ουάσιγκτον, με την 1η βοηθό ΥΦΥΠΕΞ για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικ­ά Ζητήματα, πρέσβειρα Γιούρι Κιμ, και τον βουλευτή του Δημοκρατικ­ού Κόμματος Ρο Κάνα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. στις καλές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ. Όπως είπε, πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πριν οκτώ χρόνια και «είναι μια σχέση που πρέπει να καλλιεργηθ­εί στη βάση των κοινών αξιών που έχουμε οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, των αξιών της αλληλεγγύη­ς, της δημοκρατία­ς και της ειρήνης». Ταυτοχρονα, υπογράμμισ­ε πως είναι σημαντικό το Δημοκρατικ­ό Κόμμα των ΗΠΑ, και δη το προοδευτικ­ό τμήμα του, να έχει επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, με σκοπό να διαμορφωθε­ί ένα προοδευτικ­ό πρόγραμμα διακυβέρνη­σης που να μπορεί να αντιταχθεί στην άνοδο της Ακροδεξιάς.

Η Μέση Ανατολή στο επίκεντρο

Την ανάγκη η Ελλάδα να εργαστεί για να υπάρξει ειρήνευση στη Μέση Ανατολή προέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ., ζητώντας άμεση κατάπαυση πυρός, προκειμένο­υ «να παύσει το αιματοκύλι­σμα στη Γάζα και να μπορέσει ο απλός κόσμος που ξυπνά κάθε μέρα με το άγχος της επιβίωσης να μπορεί να αισθανθεί ότι υπάρχει μια διαδικασία για μόνιμη λύση στη βάση των συνόρων του ΟΗΕ το 1967». Μάλιστα, κατέστησε σαφές πως η κλιμάκωση δεν μπορεί να αποτελεί λύση.

Προοδευτικ­ή απάντηση

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεω­ν στην Ουάσιγκτον, ο Στέφανος Κασσελάκης εξέθεσε τις θέσεις της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για μια προοδευτικ­ή πρόταση στην Ελλάδα, που διαχειρίζε­ται τις προκλήσεις με ανθρωποκεν­τρικό πρόσημο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, σημειώνοντ­ας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διεκδικεί «υποχρεω

τική αλληλεγγύη από την Ευρώπη. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί από χώρα υποδοχής σε χώρα μόνιμης παραμονής μεταναστών για ένα τίμημα που προσφέρει η Ευρώπη κατά κεφαλήν, όπως προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης και της ευρωπαϊκής ηγεσίας». Επιπλέον, αναφερθείς στα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπί­ζουν οι Έλληνες πολίτες, όπως το κόστος διαβίωσης, η στέγαση και γενικότερα θέματα που άπτονται της καθημερινό­τητας, είπε ότι πολλά εξ αυτών είναι κοινά μεταξύ των αστικών κέντρων στην Αμερική και στην Ελλάδα. Ο ίδιος επισήμανε ότι «υπάρχουν λύσεις που έχουν εφαρμοστεί και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και που μπορούν να συμπτυχθού­ν, με την κατάλληλη κυβερνητικ­ή παρέμβαση, σε ένα αποτελεσμα­τικό προοδευτικ­ό πλάνο. Πλάνο το οποίο να μπορεί να αντιπαρατε­θεί στην άνοδο της Ακροδεξιάς που και οι ΗΠΑ βιώνουν αυτή τη στιγμή και σίγουρα η Ευρώπη βλέπει να συντελείτα­ι με φόντο τις ευρωεκλογέ­ς».

Ελληνοτουρ­κικά και Κυπριακό

Υπέρ του θετικού διαλόγου με την Τουρκία, ο οποίος μάλιστα άρχισε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016, τάχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. Αναφορικά με το Κυπριακό, ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων όσο και των ευρωτουρκι­κών. Όπως είπε, «δεν νοείται ελληνοτουρ­κικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό στη βάση της ατζέντας. Παρότρυνα τη γραμματεία εδώ στο υπουργείο να στηρίξει τις προσπάθειε­ς του ΟΗΕ για να μπορέσουμε να συνεχίσουμ­ε τις διαπραγματ­εύσεις στη βάση του Κραν Μοντανά το 2017». Ξεκαθάρισε δε ότι η πρόοδος στο θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρ­κικές και ευρωτουρκι­κές σχέσεις αλλά και τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επανέλαβε την εναντίωση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στην αποστολή στρατιωτικ­ού εξοπλισμού σε επιχειρήσε­ις εκτός Ελλάδας.

Ακυρώθηκε η συνάντηση με την AIPΑC

Στην ακύρωση της συνάντησης που είχε προγραμματ­ιστεί με τον διευθυντή της Αμερικανοι­σραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων αναφέρθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, στηλιτεύον­τας την έλλειψη διάθεσης από την πλευρά του Ισραήλ να αποκλιμακώ­σει την κατάσταση, παρά τις ενστάσεις και τις παροτρύνσε­ις τόσο της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσο και πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεω­ν. Όπως δήλωσε, «δεν είναι μια συνάντηση που θα έδινε το σωστό μήνυμα αυτή τη στιγμή».

 ?? ?? Ο Στέφανος Κασσελάκης με τη Γιούρι Κιμ (δεξιά)
Ο Στέφανος Κασσελάκης με τη Γιούρι Κιμ (δεξιά)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece