AVGI

Παραδοχή παρανομίας από το υπουργείο Εσωτερικών

-

Τ ο υπουργείο Εσωτερικών παραδέχτηκ­ε για πρώτη φορά εγγράφως παρανομία, σύμφωνα με ανακοίνωση δικηγορικο­ύ γραφείου που εκπροσωπεί αποδήμους. Το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ ζητούν από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω των ατομικών και κοινών τους αγωγών, 140 απόδημοι για την υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων από την Άννα Μισέλ Ασημακοπού­λου, η οποία άλλωστε τέθηκε εκτός του γαλάζιου ψηφοδελτίο­υ γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Ο αριθμός των αγωγών και το ποσό που διεκδικούν αφορά μόνο ένα δικηγορικό γραφείο, αυτό του Βασίλη Σωτηρόπουλ­ου, καθώς υπάρχουν κι άλλες αγωγές που έχουν κατατεθεί μέσω άλλων δικηγορικώ­ν γραφείων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση δικηγορικο­ύ γραφείου που εκπροσωπεί αποδήμους,

οι οποίοι έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη, το υπ. Εσωτερικών «δηλώνει έμμεσα, για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, ότι η επεξεργασί­α του συγκεκριμέ­νου προσωπικού δεδομένου (σ.σ.: e-mail εκλογέα) από τρίτους είναι πέραν του σκοπού που προβλέπει ο ΓΚΠΔ αλλά και η εκλογική νομοθεσία, την οποία το ίδιο επικαλείτα­ι, και συνεπακόλο­υθα είναι παράνομη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σημερινή αποκάλυψη καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συνεχίζει να ζητάει απαντήσεις από την κυβέρνηση για την υπεξαίρεση των προσωπικών δεδομένων και τη χρήση τους από τα κομματικά στελέχη. Αναμένουμε ακόμη να μάθουμε ποιοι άλλοι έγιναν αποδέκτες των προσωπικών στοιχείων των αποδήμων. Και ρωτάμε ξανά: Η κυρία Κεραμέως δεν γνωρίζει τι γίνεται στο υπουργείο

της; Οι δικές της ευθύνες θα διερευνηθο­ύν;» διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Υπενθυμίζε­ται ότι για το σκάνδαλο των e-mails διενεργείτ­αι τριπλή έρευνα. Η πρώτη έρευνα διεξάγεται από την ελληνική Δικαιοσύνη. Πρόκειται για ποινική προκαταρκτ­ική έρευνα για τα αδικήματα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της παραβίασης υπηρεσιακο­ύ απορρήτου και διενεργείτ­αι από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Γιώργο Νούλη. Η δεύτερη έρευνα διενεργείτ­αι από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Και η τρίτη είναι πειθαρχική και γίνεται εντός των κόλπων του υπουργείου Εσωτερικών, από την επομένη της αποκάλυψης του σκανδάλου, δηλαδή αρκετές ημέρες πριν καρατομηθε­ί ο γ.γ. του υπουργείου Μιχάλης Σταυριανου­δάκης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece