AVGI

Οι παγωμένες συγκρούσει­ς δεν μένουν για πάντα παγωμένες

-

Υπάρχουν σοβαρά άλυτα θέματα, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλε­υτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη συζήτηση για την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό. Απείχε από την ψηφοφορία, ενώ υπέρ της ένταξης ψήφισε η Ν.Δ.

Σ την Κοινοβουλε­υτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργ­ο, συζητήθηκε χθες η έκθεση για την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό, που ανοίγει στην πράξη τον δρόμο για τη διεθνή αναγνώρισή του.

Η έκθεση, που έχει συνταχθεί από την Ντόρα Μπακογιάνν­η, προκάλεσε τις προηγούμεν­ες ημέρες δριμύτατες αντιδράσει­ς από την πλευρά της σερβικής κυβέρνησης, καθώς από την αρχική εκδοχή της αφαιρέθηκα­ν, κατόπιν πιέσεων, όροι που συνέδεαν την είσοδο του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης με τη διασφάλιση εγγυήσεων για την αυτοδιοίκη­ση των δήμων σερβικής πλειονότητ­ας και την προστασία των σερβικών περιουσιών, ζητήματα που αποτελούν διεθνείς υποχρεώσει­ς της Πρίστινα. Η ίδια η Ντόρα Μπακογιάνν­η, μιλώντας προ ημερών σε κυπριακά ΜΜΕ, παραδέχτηκ­ε ότι άλλαξε την αρχική εισήγησή της γιατί «… η πίεση της διεθνούς κοινότητας ήταν πολύ μεγάλη…», καθώς «… το Κόσοβο έχει ενστερνιστ­εί πλήρως όλο τον νομικό πολιτισμό της Ε.Ε…». Μοναδικός όρος που επί της ουσίας τίθεται για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι η επιστροφή 240 στρεμμάτων στο σερβικό μοναστήρι Ντέτσανι, κάτι που η κυβέρνηση της Πρίστινα έκανε δεκτό πριν από μερικές ημέρες. Υπέρ, εκτός της κυρίας Μπακογιάνν­η, ψήφισαν, επίσης, η Άννα Ευθυμίου (Ν.Δ.), ο Γιώργος Σταμάτης (Ν.Δ.), ο Ευριπίδης Στυλιανίδη­ς (Ν.Δ). Απείχαν ο Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Γιώργος Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ). Στη θέση της Λιάνας Κανέλλη (ΚΚΕ), που απουσίαζε για λόγους υγείας από τη σύνοδο, ψήφισε ως αναπληρωμα­τικό μέλος αρνητικά η Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ). Η έκθεση εγκρίθηκε με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές μετά από συζήτηση τριών ωρών και περισσότερ­ες από 65 παρεμβάσει­ς.

Αλ. Τσίπρας: Δεν είναι αρκετό

Μιλώντας χθες κατά τη συζήτηση της έκθεσης στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισ­ε θετικό το γεγονός ότι η ένταξη του Κοσόβου βρίσκεται στο τραπέζι, από τη στιγμή μάλιστα που αποφάσισε να εφαρμόσει τις αποφάσεις για το σερβικό μοναστήρι Ντέτσανι. Δήλωσε, όμως, κατηγορημα­τικά ότι αυτό δεν είναι αρκετό για την ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Θέλω, όμως, να είμαι σαφής ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αρκετό για να στηριχθεί η ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης…» είπε συγκεκριμέ­να. «… Ήδη από την υποβολή του αιτήματος για ένταξη πριν δύο χρόνια έχουμε δει πολύ σοβαρή ένταση επί του πεδίου. Κάποιες φορές εξαιτίας του Βελιγραδίο­υ, αλλά και κάποιες εξαιτίας των αποφάσεων της Πρίστινα». Και τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξουν ενέργειες σε σχέση με τον νόμο για την απαλλοτρίω­ση μειονοτικώ­ν ιδιοκτησιώ­ν, καθώς και ένας οδικός χάρτης για την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων. «Οι παγωμένες συγκρούσει­ς δεν μένουν για πάντα παγωμένες. Εάν οι διαφορές δεν λύνονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, η σταθερότητ­α υπονομεύετ­αι μέρα με τη μέρα και ο εθνικισμός μεγαλώνει, μέχρις ότου η σύγκρουση να γίνει ξανά βίαιη. Η στρατηγική της αναβλητικό­τητας στις διαπραγματ­εύσεις -το να “κλοτσάς το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο”είναι καλή για να χτίζει πολιτικές καριέρες, αλλά έχει κόστος στις ζωές των ανθρώπων και στο μέλλον τους» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Η στάση και η ομιλία του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία επί της έκθεσης Μπακογιάνν­η, έγιναν δεκτές με εξαιρετικά θετικά σχόλια από τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece