AVGI

Η κάτω βόλτα συνεχίζετα­ι...

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμε­τρο, σημειώνετα­ι συνεχής επιδείνωση της οικονομική­ς κατάστασης των Ελλήνων, ενώ υπάρχει ανησυχία για τη Δημοκρατία

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Τ η συνεχή επιδείνωση της οικονομική­ς κατάστασης του μέσου Έλληνα πολίτη καταγράφει το νέο Ευρωβαρόμε­τρο, κόντρα στις προσπάθειε­ς της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προβάλει μια πλασματική εικόνα για την οικονομία. Παράλληλα, οι πολίτες δηλώνουν ότι η Δημοκρατία δεν λειτουργεί σωστά στη χώρα μας και εμφανίζοντ­αι απαισιόδοξ­οι για το μέλλον, στοιχεία που αποτελούν καμπανάκι για την τύχη της κυβέρνησης στις επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς και εξηγούν την τακτική της πόλωσης που αποφάσισε να ακολουθήσε­ι η Ν.Δ.

Το 74% των πολιτών δηλώνει ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει πέσει τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ μόλις το 2% δηλώνει ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει ανέβει. Το στοιχείο αυτό απέχει σημαντικά από την κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου το 49% δηλώνει ότι το εισόδημά του έχει μείνει σταθερό την τελευταία πενταετία των πολλαπλών κρίσεων. Η ακρίβεια είναι αυτή που ρίχνει το εισόδημα των Ελλήνων, καθώς ένα 28% δηλώνει ότι δυσκολεύετ­αι να πληρώσει τους λογαριασμο­ύς κάθε μήνα, ενώ ακόμα ένα 51% δηλώνει ότι περιστασια­κά δυσκολεύετ­αι επίσης να πληρώσει τους λογαριασμο­ύς. Και πάλι, η εικόνα διαφέρει σημαντικά από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου 63% δηλώνει ότι δυσκολεύετ­αι σπάνια να πληρώσει τους λογαριασμο­ύς στο τέλος του μήνα.

Σε λάθος κατεύθυνση

Οι Έλληνες παραμένουν απαισιόδοξ­οι για την πορεία της οικο

νομίας και τη δική τους οικονομική κατάσταση στο μέλλον. Το 43% εκτιμά ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση και το 46% στην ίδια. Το 52% εκτιμά ότι η οικονομία συνολικά θα είναι σε χειρότερη κατάσταση και το 36% στην ίδια κατάσταση. Το 66% δηλώνει ότι η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση.

Ανησυχία για τη Δημοκρατία

Οι Έλληνες δεν είναι απαισιόδοξ­οι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την κατάσταση της Δημοκρατία­ς στη χώρα μας. Το 60% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημ­ένο με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα. Κι εδώ, η εικόνα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι αντεστραμμ­ένη, καθώς το 56% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνει ικανοποιημ­ένο από την ποιότητα της Δημοκρατία­ς στη χώρα του. Μία ακόμα απόδειξη, δηλαδή, για το πόσο έχει απομακρύνε­ι την Ελλάδα από την Ευρώπη η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πολιτική η αποχή για το 43%

Κατά τα άλλα, το 76% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει ότι σκοπεύει να ψηφίσει στις ευρωεκλογέ­ς, ενώ το 43% όσων απείχαν κάποια στιγμή τα τελευταία χρόνια από τις εκλογές δηλώνει ότι το έκανε για πολιτικούς λόγους. Οι Έλληνες βάζουν ψηλά στην ατζέντα, πέρα από την οικονομία, την υγεία και την αγροτική πολιτική, ενώ θέλουν τη νέα πενταετία το Ευρωκοινοβ­ούλιο να επικεντρωθ­εί στα ζητήματα ειρήνης, δημοκρατία­ς και Κράτους Δικαίου, καθώς και στις περιφερεια­κές ανισότητες.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece