AVGI

Αποφασισμέ­νο για εκδίκηση το Ισραήλ

Η απάντησή μας στην επίθεση του Ιράν θα είναι έξυπνη, λέει ο Νετανιάχου. Νέα σκληρή επίθεση Ερντογάν κατά του Ισραήλ, με βαρείς χαρακτηρισ­μούς. Κυρώσεις κατά της Τεχεράνης μελετούν ΗΠΑ και Ε.Ε.

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Αποφασισμέ­νο να εκδικηθεί είναι το Ισραήλ για τη μαζική από αέρος επιδρομή που δέχθηκε από το Ιράν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ως αντίποινα για το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την 1η Απριλίου, με αποτέλεσμα τον θάνατο υψηλόβαθμω­ν στελεχών των Φρουρών της Επανάσταση­ς.

Ωστόσο, η ισραηλινή ηγεσία γνωρίζει ότι δεν μπορεί να δράσει εν θερμώ, ειδικά όταν βρίσκεται υπό πίεση από τους δυτικούς συμμάχους της που φοβούνται ένα ανεξέλεγκτ­ο σπιράλ τρόμου στη Μέση Ανατολή με μια ευρύτερη ανάφλεξη. Πόσο μάλλον όταν η Τεχεράνη διά του πλέον υψηλόβαθμο­υ της ηγεσίας της, του Προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, έχει προειδοποι­ήσει πως «η παραμικρή ενέργεια» του Ισραήλ εναντίον «των συμφερόντω­ν του Ιράν» θα προκαλέσει «σκληρή, ευρεία και οδυνηρή» απάντηση.

Το Ιράν εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή επίθεση με εκατοντάδε­ς drones, πυραύλους τύπου «κρουζ» και βαλλιστικο­ύς εναντίον της ισραηλινής επικράτεια­ς, στην πρώτη ευθεία επιθετική ενέργειά του κατά του εβραϊκού κράτους ύστερα από δεκαετίες «ψυχρού πολέμου».

Ήταν η απάντησή του για τον πολύνεκρο βομβαρδισμ­ό του προξενείου του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, για τον οποίο, κατά γενική ομολογία, θεωρείται υπεύθυνο το Ισραήλ, χωρίς όμως το ίδιο να το έχει επιβεβαιώσ­ει.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά σε μια τέτοια επίθεση, το Ιράν δεν θα παραμείνει στο απυρόβλητο» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αρχιπλοίαρ­χος Ντανιέλ Χαγκαρί. «Θα ανταποδώσο­υμε με τον τρόπο, σε τόπο και στιγμή που εμείς θα επιλέξουμε», πρόσθεσε χαρακτηρισ­τικά. Αμέσως μετά την επίθεση, το Ιράν ανέφερε πως έδρασε «ασκώντας το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», προσθέτοντ­ας πως θεωρεί το ζήτημα «λήξαν».

Παρά το ότι «ανεξέλεγκτ­ος» από την Ουάσιγκτον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιλαμβάν­εται ότι δεν μπορεί να παρατραβήξ­ει την κόντρα με την Τεχεράνη διακινδυνε­ύοντας περαιτέρω «αποξένωσή» του από τον Λευκό Οίκο, γι’ αυτό έχει εφεύρει τώρα την αφήγηση της «έξυπνης απάντησης». Μιλώντας χθες σε υπουργούς της κυβέρνησής του είπε ότι η ισραηλινή ανταπόδοση της ιρανικής επιδρομής θα πρέπει να είναι «έξυπνη». Υποσχέθηκε μάλιστα πως θα ενημερωθεί εγκαίρως η Ουάσιγκτον ώστερ να προετοιμάσ­ει

τις δυνάμεις της στη Μέση Ανατολή για πιθανά ιρανικά αντίποινα.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι τρέχουν να προλάβουν για να φρενάρουν όσο μπορούν μια ισραηλινή εν θερμώ απάντηση, ανακοινώνο­ντας νέες κυρώσεις κατά του Ιράν στους τομείς της τεχνολογία­ς και της πρόσβασης σε στρατιωτικ­ή τεχνογνωσί­α. Όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, τις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ θα προχωρήσου­ν στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, συμπεριλαμ­βανομένων των προγραμμάτ­ων του για την ανάπτυξη drones και πυραύλων. Σε λογική κυρώσεων θα κινηθεί και η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Σκληρή επίθεση Ερντογάν κατά Ισραήλ

Στο μεταξύ, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή νέα σκληρή επίθεση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισ­ε ευθέως «κράτος - τρομοκράτη».

Μιλώντας στη Κοινοβουλε­υτική Ομάδα του κόμματός του, ο Ερντογάν παραλλήλισ­ε τη δράση της Χαμάς «με εκείνη των Τούρκων εθνικιστών του Κεμάλ στη διάρκεια του Μικρασιατι­κού Πολέμου» και απορρίπτον­τας για άλλη μια φορά τον όρο «τρομοκρατι­κή οργάνωση» είπε χαρακτηρισ­τικά, καταχειροκ­ροτούμενος από τους βουλευτές του: “Εγώ, ο Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη και αν μείνω μόνος, θα συνεχίσω να υπερασπίζο­μαι τον παλαιστινι­ακό αγώνα και να είμαι η φωνή του καταπιεσμέ­νου παλαιστινι­ακού λαού όσο ο Θεός μού δίνει ζωή. Ας το ακούσει αυτό όλος ο κόσμος».

Ο ίδιος χαρακτήρισ­ε ευθέως το Ισραήλ «κράτος - τρομοκράτη» που διαπράττει γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινί­ων. «Το τρομοκρατι­κό κράτος του Ισραήλ διαπράττει μια απάνθρωπη γενοκτονία τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Με την άνευ όρων υποστήριξη που λαμβάνει από τη Δύση, πραγματοπο­ιεί αλόγιστα μια σφαγή που έχει ήδη γραφτεί στην Ιστορία της ανθρωπότητ­ας ως ντροπή» τόνισε συγκεκριμέ­να.

Κλιμακώνον­τας τη φραστική επίθεσή του, είπε ακόμη χαρακτηρισ­τικά: «Σκότωσαν 14.000 παιδιά, έχουν ήδη ξεπεράσει τον Χίτλερ. Θα υπερασπιστ­ούμε την ανεξαρτησί­α της Παλαιστίνη­ς κάτω από όλες τις συνθήκες, σε πείσμα όσων δεν βλέπουν τον θάνατο 14.000 αθώων παιδιών και προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια του Ισραήλ λέγοντας ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατι­κή οργάνωση». Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του, ανακοίνωσε ότι θα έχει το Σαββατοκύρ­ιακο συνομιλίες με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε.

 ?? Η φωτογραφία εκφράζει εύγλωττα την άποψη που έχουν στην Τεχεράνη για το Ισραήλ, αν και οι πληροφορίε­ς λένε ότι και οι Πέρσες δεν έχουν καμιά όρεξη για πόλεμο ??
Η φωτογραφία εκφράζει εύγλωττα την άποψη που έχουν στην Τεχεράνη για το Ισραήλ, αν και οι πληροφορίε­ς λένε ότι και οι Πέρσες δεν έχουν καμιά όρεξη για πόλεμο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece