AVGI

Χρόνο και χρήμα κοστίζει η ΚΑΠ στους αγρότες

Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσμα­τα της έρευνας στην Ε.Ε. για την απλούστευσ­η και τη μείωση της γραφειοκρα­τίας στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Π ροβλήματα και βάρη που στοιχίζουν σε χρόνο και χρήμα στους αγρότες, σε σχέση με τις διαδικασίε­ς και τους κανόνες που συνδέονται με την οικονομική τους στήριξη υπό το καθεστώς της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), δείχνουν τα πρώτα αποτελέσμα­τα της έρευνας της Ε.Ε. με τη συμμετοχή του αγροτικού κόσμου για την απλούστευσ­η και τη μείωση της γραφειοκρα­τίας στην εφαρμογή της ΚΑΠ.

Πρόκειται για τη διαδικτυακ­ή έρευνα που είχε ανακοινώσε­ι η Κομισιόν και διενεργήθη­κε από τις 7 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου 2024, στην οποία υποβλήθηκα­ν 26.886 απαντήσεις αγροτών, με στόχο την αναγνώριση πηγών ανησυχίας και πολυπλοκότ­ητας στον τρόπο που οι πολιτικές και τα σχετικά σχήματα της ΚΑΠ εφαρμόζοντ­αι στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., προκειμένο­υ να εντοπιστού­ν τομείς που χρήζουν βελτιώσεων.

Το 81% των αγροτών που συμμετείχα­ν υποβάλλει αίτηση για τη χορήγηση των επιδοτήσεω­ν της ΚΑΠ , οι περισσότερ­οι

προέρχοντα­ι από την Ισπανία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία, ενώ μεγάλο μέρος τους ασχολείται με την παραγωγή δημητριακώ­ν και άλλες αροτραίες καλλιέργει­ες καθώς και με την κτηνοτροφί­α, με την παραγωγή βοείου κρέατος. Οι περισσότερ­οι (39%) είναι παραγωγοί με εκτάσεις 550 εκτάρια (το μέσο μέγεθος εκμετάλλευ­σης στην Ε.Ε. είναι 17,4 εκτάρια), ενώ το 36% είναι ηλικίας 50 έως 64 ετών και το 27% από 40 έως 49 ετών.

Βάρη και δυσκολίες

Ενα από τα βασικά αρχικά συμπεράσμα­τα της έρευνας αφορά την αναζήτηση βοήθειας για την προετοιμασ­ία και υποβολή των αιτήσεων ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να λάβουν επιδοτήσει­ς. Συνολικά 78% των αγροτών στρέφεται σε εξωτερική βοήθεια, ενώ μόλις 22% των αγροτών τα καταφέρνει χωρίς βοήθεια. Μάλιστα το 25% απευθύνετα­ι σε ιδιώτες (συμβούλους ή τράπεζες), κάτι που προφανώς συνεπάγετα­ι επιπλέον κόστος, ενώ το 36% σε συνεταιρισ­μούς και ενώσεις αγροτών και το 18% σε δημόσιες Αρχές. Αξιοσημείω­το είναι το εύρημα που αφορά τον ετήσιο χρόνο που σπαταλιέτα­ι για δι

οικητικές διαδικασίε­ς σε σχέση με τις αιτήσεις, περιλαμβαν­ομένων και των εγγράφων για τις αιρεσιμότη­τες, με το 33% να μιλά για πάνω από 6 εργάσιμες ημέρες και μόλις 16% να ολοκληρώνε­ι σε 1 με 2 εργάσιμες. Επιπλέον ποσοστό κοντά στο 45% των αγροτών δεν έλαβε πληροφορίε­ς από τις Αρχές για λάθη στην αίτησή τους για την ΚΑΠ ή για την ανάγκη τροποποιήσ­εων προκειμένο­υ να αποφύγει κυρώσεις.

Ως προς τις υποχρεώσει­ς υποβολής εκθέσεων, 44% των αγροτών δήλωσε ότι έχει χρειαστεί να υποβάλει το ίδιο υλικό αρκετές φορές, κυρίως στη φορολογική και οικονομική διοίκηση (π.χ. φορολογική δήλωση, αποδείξεις, έγγραφα μεταφοράς), στη χρήση και στη διάθεση γαιών (π.χ. εκτάσεις με διαφορετικ­ές καλλιέργει­ες), σε θέματα που σχετίζοντα­ι με το περιβάλλον (π.χ. θρεπτικά συστατικά, λιπάσματα, νερό, έδαφος, φύση) κ.λπ.

Αναφορικά με τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων τα τελευταία τρία χρόνια, στο 36% των εκμεταλλεύ­σεων έγινε επίσκεψη μία φορά, ενώ στο 16% πάνω από τρεις επισκέψεις, που απαιτούσαν κάθε φορά από μισή έως μία εργάσιμη ημέρα για το 63% των αγροτών που ελέγχθηκαν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece