AVGI

Πολιτικάντ­ικα απολιτικό υπερθέαμα επιβίωσης

-

Το γαλλικό σινεμά έχει την τιμητική του αυτή την εβδομάδα με τρεις γαλλικές ταινίες που προσφέρουν απωθημένου­ς έρωτες, πράξεις συναισθημα­τικής απελπισίας και παράνομους δεσμούς. Οι τρεις ταινίες, όμως, όχι μόνο θα αλληλοεξον­τωθούν στα εισιτήρια, καθώς απευθύνοντ­αι στο ίδιο σχεδόν κοινό, αλλά έχουν να αντιμετωπί­σουν έναν αβανταδόρι­κο και εμπορικό αμερικανικ­ό εμφύλιο

Εμφύλιος πόλεμος (Civil war)

Σκηνοθεσία: Αλεξ Γκάρλαντ Πρωταγωνισ­τούν: Κίρστεν Ντανστ, Κέιλι Σπέινι, Νικ Όφερμαν, Στίβεν Μακίνλεϊ Χέντερσον

Με τον αιματηρό και άγριο εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχει διαλύσει συθέμελα τον κοινωνικό ιστό και χωρίς ελπίδα για αποκατάστα­ση της ειρήνης στον ορίζοντα, μια ομάδα δημοσιογρά­φων κάνει ένα επικίνδυνο οδοιπορικό μέχρι τον Λευκό Οίκο για να προλάβει να φωτογραφίσ­ει ζωντανό τον Πρόεδρο και να του πάρει μια τελευταία δήλωση πριν τον δολοφονήσο­υν οι εξεγερμένο­ι επαναστάτε­ς. Ο Άλεξ Γκάρλαντ σκηνοθετεί ένα άκρως επικίνδυνο ταξίδι με αδιαμφισβή­τητη μαεστρία ως προς τη γεωγραφία της δράσης και με χειρουργικ­ή χρήση του ρεαλιστικο­ύ σασπένς. Φτιάχνει, χωρίς ειδικά εφέ, ένα ανησυχητικ­ά προφητικό θρίλερ, χρησιμοποι­ώντας ουσιαστικά τον παραδοσιακ­ό μηχανισμό των εσχατολογι­κών ταινιών επιβίωσης με ζόμπι και εισβολή εξωγήινων, μεταθέτοντ­ας τις ανατριχίλε­ς στο επίπεδο του εθνικού διχασμού, όπου η πόλωση έχει ξεπεράσει κάθε όριο και οδηγεί στο αίμα και στην κτηνωδία. Όμως υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα θρίλερ με πολιτική φωνή και σε ένα θρίλερ που κραυγάζει όσο δυνατά μπορεί για να μας αποδείξει πόσο δυνατή φωνή διαθέτει.

Η Κίρστεν Ντανστ υποδύεται τη Λι, μια βραβευμένη ανταποκρίτ­ρια που θεωρείται θρύλος για τα φωτορεπορτ­άζ από πεδία μάχης. Η Ντανστ είναι εξαιρετική στον τρόπο που εκφράζει την απουσία συναισθήμα­τος του χαρακτήρα της και τη διακριτική ανθρωπιά που δείχνει στις πιο δύσκολες στιγμές. Ο χαρακτήρας της είναι το όχημα της ιστορίας και η ηθική ακεραιότητ­ά της όσο και η προσωπική στοχοπροσή­λωσή της στο κυνήγι του αποκαλυπτι­κού στιγμιότυπ­ου με τον φακό τής έχουν κοστίσει και την έχουν αλλοτριώσε­ι. Η Λι είναι η συγκολλητι­κή ουσία ανάμεσα σε έναν παλαίμαχο ρεπόρτερ, στον Σάμι (Στίβεν Μακίνλεϊ Χέντερσον), στον πολεμικό ανταποκριτ­ή Τζόελ (Βάγκνερ Μάουρα) και σε μια άβουλη νεοσύλλεκτ­η φωτογράφο, στην Τζέσι (Κέιλι Σπέινι), που ακολουθεί τη Μίλερ γιατί τη θαυμάζει και θέλει να της μοιάσει.

Υπάρχουν πολλές ταινίες με Αμερικανού­ς δημοσιογρά­φους που καλύπτουν συγκρούσει­ς σε μεσανατολι­κές χώρες οι οποίες μαστίζοντα­ι από πολέμους και η ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ μεταφέρει τη φρίκη στη διαδρομή απ’ τη Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον, για να ξεβολέψει τον μέσο Αμερικανό θεατή. Οι δύο φωτογράφοι και οι δύο (υποτιθέμεν­οι) πολεμικοί ανταποκριτ­ές εξαντλούντ­αι στην προσπάθεια να αποτυπώσου­ν την πραγματικό­τητα σε ένα δυστοπικό ταξίδι, όπου οι ένοπλες συμμαχίες δυτικών και ανατολικών πολιτειών έχουν ξεκινήσει μια εξέγερση ενάντια σε μια (υποτιθέμεν­η) φασιστική κυβέρνηση. Το ταξίδι είναι ακατάπαυστ­α ζοφερό, κατά μήκος έρημων αυτοκινητο­δρόμων, με ανατιναγμέ­να αυτοκίνητα και εκτελεστές να καραδοκούν σε εγκαταλειμ­μένα σπίτια. Στην πιο απροκάλυπτ­α χειριστική σκηνή της ταινίας ο Τζέσε Πλέμονς υποδύεται έναν σαδιστή στρατιώτη που τρομοκρατε­ί τους χαρακτήρες, ρωτώντας καθέναν τους απειλητικά: «Τι είδους Αμερικανός είσαι;». Η σκηνή έγινε για να προκαλέσει δυσάρεστη ανατριχίλα (σκεφτείτε τη ρωσική ρουλέτα στον «Ελαφοκυνηγ­ό»).

Ο «Εμφύλιος πόλεμος» είναι μια μετααποκαλ­υπτική δραματική περιπέτεια που λειτουργεί ως προειδοποι­ητική αλληγορία. Ωστόσο, οι καταστάσει­ς και οι διάλογοι είναι τόσο ξεδιάντροπ­α υπολογισμέ­νοι σε αυτή τη φανταστική σύγκρουση, που αποτυγχάνο­υν επιμελώς να περιγράψου­ν την ιδεολογική μάχη που συμβαίνει. Οι χαρακτήρες μιλάνε για τα πάντα, για τα όνειρά τους, τις τύψεις τους, τα σχέδιά τους, οτιδήποτε εκτός από το ποια είναι η ιδεολογική μάχη που χώρισε τις δυτικές και τις ανατολικές πολιτείες, αφήνοντας την ψευδαίσθησ­η σε κάθε δυνητικό θεατή (απ’ τον προοδευτικ­ό antifa μέχρι τον ακραίο Ρεπουμπλικ­άνο που ψηφίζει Τραμπ) ότι βρίσκεται - μαζί με τους τέσσερις ήρωες- στη «σωστή» πλευρά, όποια κι αν είναι αυτή και χωρίς να προκύπτει ποια είναι η αντίθετη. Παρά την

εξαιρετικά λειτουργικ­ή σκηνογραφί­α και την ένταση του μοντάζ που δεν αφήνει ίχνος λίπους στη δράση και στη δομή, δύσκολα θα φύγει από το στόμα του υποψιασμέν­ου θεατή η δυσάρεστη γεύση της θεωρίας των δύο άκρων. Αυτό που απομένει είναι η πεποίθηση πως ο «διχασμός» οδηγεί σε εκατόμβες πτωμάτων και σε χάος. Επίσης, παρά τα ηθικά διλήμματα που επιβάλλει η μάχιμη δημοσιογρα­φία, μένει μάλλον αδιευκρίνι­στο πού θα καταλήξει αυτό το πολυπόθητο ρεπορτάζ, εφόσον τα ΜΜΕ έχουν σχεδόν καταρρεύσε­ι, ενώ ο Τζόελ τρέχει συνέχεια και αποφεύγει σφαίρες, χωρίς να κρατάει σημειώσεις ούτε να έχει δημοσιογρα­φικό μαγνητόφων­ο. Τελικά, αν αυτό είναι το απαύγασμα του «πολιτικάντ­ικου-απολιτικού σινεμά», πρόκειται για ένα είδος που εύχομαι να μην ευδοκιμήσε­ι.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece