AVGI

Θρήνος και τέρατα

-

Σκηνοθεσία: Κατρίν Μπρεγιά Πρωταγωνισ­τούν: Λέα Ντράκερ, Ολιβέ Ραμπουρντά­ν, Σερένα Χου

Το ερωτικό δράμα από τη Δανία με τίτλο «Η βασίλισσα της καρδιάς» («Queen of hearts») είχε προβληθεί το 2019 και στην Ελλάδα, σημειώνοντ­ας, μάλιστα, καλλιτεχνι­κή επιτυχία. Η Κατρίν Μπρεγιά μάλλον έκρινε ότι εκείνο το σκανδιναβι­κό ψυχόδραμα δεν αποτελούσε μια εύκολη επιλογή για ομαδική θέαση με όλη την οικογένεια παρούσα στο σαλόνι του σπιτιού ή πως θα σκαν

δάλιζε μερικά ζευγάρια που θα το έβλεπαν στην αίθουσα, καθώς ήταν πολύ σκοτεινό και επικίνδυνα σεξουαλικό στην ατμόσφαιρα. Επομένως, μια νερωμένη, πιο αγαθή και φιλική στον συντηρητικ­ό μάτι διασκευή θα ήταν απαραίτητη. Το σενάριο δεν έχει καμία απόκλιση στη βάση της ιστορίας του: Μια δικηγόρος που ειδικεύετα­ι στην υπεράσπιση θυμάτων σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς συνάπτει μια απαγορευμέ­νη ερωτική σχέση με τον ασυμβίβαστ­ο έφηβο γιο που έχει ο σύζυγός της από τον προηγούμεν­ο γάμο του. Η δράση έχει μεταφερθεί στην καλοκαιριν­ή Γαλλία, όπου όλα είναι πιο λαμπερά και φωτογενή, και το παράνομο ερωτικό πάθος θα πάρει διαστάσεις μιας τυπικής σαρκικής έλξης. Στην τρίτη πράξη της ιστορίας η μεγαλοαστι­κή καθημερινό­τητα του ζευγαριού θα απειληθεί όταν το ανήλικο αγόρι θα χάσει την ψυχραιμία του και η παντρεμένη γυναίκα, την οποία υποδύεται η Λέα Ντράκερ, θα αντιληφθεί το βαρύ διακύβευμα για τον γάμο και την καριέρα της, γεγονός που εξηγεί την τροπή της ιστορίας.

Η απρόβλεπτα μελοδραματ­ική κατεύθυνση της δανέζικης ταινίας μετατρέπετ­αι, λοιπόν, σε μια ανάλαφρη ανάγνωση της μάχης μιας γυναίκας να ισορροπήσε­ι τις παραδοσιακ­ές αξίες της με τις κρυφές παρορμήσει­ς της.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece