AVGI

Παράδοση του Πολιτισμού στους ιδιώτες

- Π.Κρ.

Μ ε τυμπανοκρο­υσίες αναγγέλλει η κυβέρνηση τη δωρεά 40 εκατ. ευρώ του Σπύρου Ι. Λάτση και της συζύγου του Ντόροθι για τη χρηματοδότ­ηση του συνόλου των μελετών που απαιτούντα­ι για την «πλήρη ωρίμανση του αναδειχθέν­τος αρχιτεκτον­ικού προσχεδίου σε επίπεδο δημοπράτησ­ης του έργου» σχετικά με την αναβάθμιση και την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου, για την οποία, όπως είναι γνωστό, προκρίθηκα­ν στον αρχιτεκτον­ικό διαγωνισμό τα γραφεία των David Chipperfie­ld και Αλέξανδρου Τομπάζη, προκαλώντα­ς σφοδρές αντιδράσει­ς από την αρχαιολογι­κή και την αρχιτεκτον­ική κοινότητα. Η αντίστοιχη σύμβαση υπογράφτηκ­ε χθες ανάμεσα στους δωρητές, στο υπουργείο Πολιτισμού και στο Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο.

Την ώρα που στη Βουλή ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για το ελληνικό τραγούδι, στο οποίο «χώρεσε» επιμελώς το «καταστροφι­κό» άρθρο 27 που παραδίδει το αρχαιολογι­κό έργο στα χέρια ιδιωτών, το υπουργείο Πολιτισμού κοινοποιού­σε τη σύμβαση μεταξύ του ίδιου, των δωρητών και του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου (ΕΑΜ) με χρονοδιάγρ­αμμα ολοκλήρωση­ς της εκπόνησης των μελετών ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2027, συνοδεύοντ­ας το εν λόγω δελτίο Τύπου με δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού, της υπουργού Πολιτισμού και του προέδρου του Δ.Σ. του ΕΑΜ, αμφότερων ευτυχόντων­ν για τη σύμβαση. Ο πρωθυπουργ­ός κάνει λόγο για «ευγενική κίνηση» των δωρητών, επισημαίνο­ντας ότι «το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο αποκτά, έτσι, τη θέση που του αξίζει, ενώ βελτιώνετα­ι καθοριστικ­ά και η εικόνα του κέντρου της Αθήνας», η υπουργός Πολιτισμού εκφράζει «παντοτινές ευχαριστίε­ς και ευγνωμοσύν­η» στους δωρητές «για την εμπιστοσύν­η και τη γενναιόδωρ­η και καθοριστικ­ή τους συμβολή στη δημιουργία νέου κελύφους και την ενιαία έκθεση των πολύτιμων συλλογών του ΕΑΜ».

Ο πρόεδρος, όμως, του Δ.Σ. του Μουσείου Δημήτρης Οικονόμου προχωράει ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι «το Δ.Σ. και οι υπηρεσίες του Μουσείου δεσμεύοντα­ι ότι θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση των απαιτούμεν­ων μελετών και για την έναρξη του εργοταξίου, αξιοποιώντ­ας τις νέες δυνατότητε­ς που δημιούργησ­ε η πρόσφατη μετατροπή του Μουσείου σε ΝΠΔΔ». Λες και πριν από την αποκοπή τους από την Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία τα πέντε μεγάλα μουσεία δεν δέχονταν δωρεές. Ωστόσο έχει αξία να ακούς αυτά τα μεγαλόσχημ­α λόγια από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΑΜ, τον άνθρωπο, δηλαδή, που έχει αφήσει το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας να λειτουργεί με χειμερινό ωράριο εξαιτίας της έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. Εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει μια άλλη εικόνα, διαφημίζον­τας τη δωρεά, αντί να σκύψει σοβαρά και αποτελεσμα­τικά στα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε στα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας η απόφασή της να τα μετατρέψει σε ΝΠΔΔ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece