AVGI

Beef Μενδώνη με τους αρχαιολόγο­υς

Διονύσης Καλαματιαν­ός: Αλλα λέει η Αρχή Διαφάνειας, άλλα διαβάζει η υπουργός

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Ε χει «θέμα» η υπουργός Πολιτισμού με τους αρχαιολόγο­υς. Το έδειξε καθαρά όταν αρχικά τους απέκλεισε από την ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή της Βουλής, αλλά και χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς επικαλέστη­κε ως επιβαρυντι­κό στοιχείο για τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), το οποίο τους αθωώνει!

«Αν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ήταν ένα πόρισμα τόσο καθαρό, θα ήθελα να μου απαντήσετε γιατί αγνοείτε ότι παραπέμφθη­κε από την Αρχή απευθείας στην Εισαγγελία και στη φορολογική Αρχή» είπε σχεδόν εμμονικά η Λίνα Μενδώνη. «Το έχετε μελετήσει; Τι λέει το πόρισμα; Λέει ουσιαστικά ότι το σύνολο των δηλωθέντων εσόδων στη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς έτους 2022 ταυτίζεται με το συνολικό ποσό εσόδων του βιβλίου εσόδων του συλλόγου. Αυτό λέει το πόρισμα στο σημείο 11» της απάντησε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιαν­ός και της διάβασε το επίμαχο απόσπασμα: «Τα χρηματικά υπόλοιπα του τηρούμενου τραπεζικού λογαριασμο­ύ στην τράπεζα συμφωνούσα­ν με τα αντίστοιχα ποσά στις ημερομηνίε­ς που αφορούσαν οι απολογισμο­ί». Ο Δ. Καλαματιαν­ός της επεσήμανε ότι πάντα τα πορίσματα της ΕΑΔ στέλνονται στις φορολογικέ­ς Αρχές και στη Δικαιοσύνη: «Εκεί τα παραπέμπου­ν πάντα. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας παραπέμπει στη φορολογική Αρχή και στην ειδική Αρχή γιατί, απ’ ό,τι μάθαμε, ο έλεγχος έγινε κατόπιν ανώνυμης καταγγελία­ς. Άρα, πάντα παραπέμπον­ται εκεί και όχι ότι βρήκε το πόρισμα κάτι μεμπτό».

Η Σία Αναγνωστοπ­ούλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά κατηγόρησα­ν την υπουργό ότι λέει ψέματα, προκαλώντα­ς τον εκνευρισμό της.

Κυριακή Μάλαμα: Ιδιωτική έφοδος στον αρχαιολογι­κό πλούτο της χώρας

Το πραγματικό επίδικο του νομοσχεδίο­υ είναι «η εκχώρηση του αρχαιολογι­κού έργου σε άλλους, σε αγνώστους, σε ιδιώτες» τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα και συνέχισε: «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην κοινωνία. Με το άρθρο 27 σταματάει το αρχαιολογι­κό έργο, στο σύνολό του, από τις ανασκαφές μέχρι τη διαχείριση μουσείων και μνημείων, να εποπτεύετα­ι και να προστατεύε­ται από την Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία. Πρόκειται για έφοδο στον αρχαιολογι­κό πλούτο της χώρας. Το άρθρο 27 γκρεμίζει ό,τι χτίστηκε στην αρχαιολογι­κή προστασία της χώρας μετά τη Μεταπολίτε­υση. Πρόκειται για θεσμική επίθεση στις αρχαιότητε­ς και το λέμε για να το ακούσει όλος ο κόσμος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece