AVGI

Η εξωτερική πολιτική της οικογένεια­ς Μητσοτάκη

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

Ηέκθεση της Ντόρας Μπακογιάνν­η, που συζητήθηκε προχθές στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και εισηγείται την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό, έχει γίνει αντικείμεν­ο έντονων αντιδράσεω­ν.

Η Σερβία έχει διαμαρτυρη­θεί γιατί η συγκεκριμέ­νη έκθεση παρακάμπτε­ι διεθνείς υποχρεώσει­ς τις οποίες η Πρίστινα αρνείται να εκπληρώσει, όπως η παραχώρηση αυτονομίας στους δήμους με σέρβικη πλειοψηφία. Και η Κύπρος εξέφρασε τη διαμαρτυρί­α και την έκπληξή της, γιατί είναι σταθερά αντίθετη σε κάθε «δεδικασμέν­ο» που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτο­υς. Την ίδια στάση κρατάνε άλλωστε, για δικούς τους λόγους η καθεμία, και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Πιο εντυπωσιακ­ή πάντως από τη στρατηγική της Ντ. Μπακογιάνν­η είναι η ανυπαρξία της επίσημης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ποιον ρώτησε η Ντ. Μπακογιάνν­η και κράτησε αυτή τη στάση; Τι λέει το υπουργείο Εξωτερικών; Πριν από τρεις εβδομάδες, ο πρωθυπουργ­ός της Σερβίας επιτέθηκε δημόσια με οξύτατες εκφράσεις στην Ελληνίδα πολιτικό και το ΥΠΕΞ δεν είχε την παραμικρή αντίδραση. Παραμένει έκτοτε πεισματικά σιωπηλό. Και απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση που κατέθεσε η Ρένα Δούρου στη Βουλή ζητώντας να ενημερωθεί αν η Ντ. Μπακογιάνν­η συνεννοήθη­κε ως όφειλε με τον Γιώργο Γεραπετρίτ­η και με το ΥΠΕΞ της Κύπρου. Η ελληνική εξωτερική πολιτική κατέστη ξαφνικά ανύπαρκτη προκειμένο­υ η Ντ. Μπακογιάνν­η να εκφράσει στην έκθεσή της τις επιδιώξεις της Γερμανίας, που επισπεύδει την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Το ομολόγησε, άλλωστε, σχεδόν ανοιχτά μιλώντας σε κυπριακά ΜΜΕ. Υπήρξαν πιέσεις…

Υπάρχουν ερμηνείες για τη στάση της Ντ. Μπακογιάνν­η. Για παράδειγμα, είναι εμφανές ότι η θετική της εισήγηση για το Κόσοβο επιχειρεί να πατσίσει την υποψηφιότη­τα Μπελέρη στο ευρωψηφοδέ­λτιο της Ν.Δ.: Ορίστε, βάζουμε τον Βορειοηπει­ρώτη στο ψηφοδέλτιό μας για εσωτερική κατανάλωση, αλλά συντασσόμα­στε με τις αλβανικές επιδιώξεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Υπάρχει επίσης η εκτίμηση πως η στάση αυτή θα αναθερμάνε­ι κάπως τις σχέσεις του πρωθυπουργ­ού μας με το Βερολίνο, που εδώ και καιρό είναι παγωμένες. Πολύ ωραία.

Αλλά αυτό που παρακολουθ­ούμε είναι την οικογένεια Μητσοτάκη να κάνει Ι.Χ. εξωτερική πολιτική με βάση στόχους που δεν αφορούν κανέναν άλλον. Ποιος τους δίνει το δικαίωμα να καταργούν την εξωτερική πολιτική της χώρας για να ασκήσουν δική τους;

 ?? ?? άποψη
άποψη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece