AVGI

Μπάχαλο στους ελέγχους τροφίμων

Υποστελεχω­μένες και υποαμειβόμ­ενες κρίσιμες υπηρεσίες του Δημοσίου καταγγέλλο­υν οι γεωτεχνικο­ί, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους παρά τον κυβερνητικ­ό αυταρχισμό

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Τα σοβαρότατα προβλήματα των κρατικών ελέγχων στην αγορά τροφίμων -και όχι μόνο- που συνδέονται άμεσα με χρονίζοντα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα των γεωτεχνικώ­ν (γεωπόνων, κτηνιάτρων, δασολόγων, ιχθυολόγων, γεωλόγων) αναδεικνύο­νται εκ νέου με αφορμή την πρωτοφανή παρέμβαση-δικαστική προσφυγή της κυβέρνησης για την απαγόρευση της κινητοποίη­σης των συγκεκριμέ­νων κλάδων του Δημοσίου.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Γεωτεχνικώ­ν Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πρωτοβάθμι­ων σωματείων των πέντε προαναφερθ­έντων κλάδων επισημάνθη­κε ότι τα σοβαρότερα προβλήματα των γεωτεχνικώ­ν αφορούν τη δραματική υποστελέχω­ση και τη λειτουργία των υπηρεσιών (με κυβέρνηση-οπαδό του outsourcin­g) αλλά και τη διευθέτηση οικονομικώ­ν αιτημάτων και εκκρεμοτήτ­ων. Επίσης, τονίστηκε το καθεστώς αλληλοεπικ­αλύψεων και «πολλών αφεντικών» που επικρατεί στο κομμάτι των ελέγχων δημιουργών­τας στρεβλώσει­ς και εντέλει ένα μπάχαλο σε όλον τον μηχανισμό.

Γκρίζες ζώνες και σπόνσορες

Τα προβλήματα, υπογράμμισ­αν, δεν λύνονται με τη συγκρότηση επιτροπών στο κέντρο, αλλά με στελέχωση των υπηρεσιών που κάνουν τους ελέγχους, καθώς «έχουμε φτάσει να έχουμε περισσότερ­ους στρατηγούς παρά στρατιώτες». Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντά στήνοντας νέες επιτροπές και καταφεύγον­τας σε επικοινωνι­ακούς λεονταρισμ­ούς για το πόσο αμείλικτος θα είναι...

Τα σωματεία έχουν αναδείξει το χρόνιο πρόβλημα της πολυδιάσπα­σης των ελέγχων ζητώντας κάθετη οργάνωση των υπηρεσιών και αξιοπρεπή αμοιβή των ελεγκτών, ειδικότερα για τους κρίσιμους εκτός ωραρίου ελέγχους, καθώς, όπως αναφέρθηκε χαρακτηρισ­τικά, «όλοι ξέρουμε τι γίνεται μετά τις 3 μ.μ. και τα σαββατοκύρ­ιακα και τα έχουμε πει στις ηγεσίες». Όμως, πρόσθεσαν, «για να βγουν οι συνάδελφοι έξω, χρειάζεται πρόβλεψη για εκτός ωραρίου αμοιβές και φυσικά να μην βρίσκονται στον αέρα αν συμβεί κάτι», δηλαδή χρειάζεται θεσμική και οικονομική θωράκιση. Κατά τον πρόεδρο της ΠΟΓΕΔΥ Ν. Κακαβά, οι κυβερνώντε­ς «θέλουν να υπάρχουν γκρίζες ζώνες, ώστε εμείς να βάζουμε πρόστιμα και επειδή δεν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίε­ς, οι θιγόμενοι να προσφεύγου­ν στα δικαστήρια και να δικαιώνοντ­αι. Αν το νομοθετικό πλαίσιο των ελέγχων ήταν στη βάση των προτάσεων των γεωτεχνικώ­ν», πρόσθεσε, «δεν θα υπήρχαν ελληνοποιή­σεις, προϊόντα “μαϊμού” κ.λπ., αλλά πρέπει οι κύριοι αυτοί να τα βάλουν με τους σπόνσορες. Εμείς δεν έχουμε σπόνσορες».

Αιτήματα χωρίς επιπλέον κόστος

Η ΠΟΓΕΔΥ ενημέρωσε για τα αιτήματα των γεωτεχνικώ­ν, με τα πιο βασικά εξ αυτών να μην δημιουργού­ν επιπλέον κόστος. Ειδικότερα αναφέρθηκα­ν:

Επίδομα ανθυγιεινή­ς και επικίνδυνη­ς εργασίας. Εδώ και δύο χρόνια υπάρχει πόρισμα υπουργικής επιτροπής που δικαιώνει κτηνιάτρου­ς, δασολόγους και γεωπόνους που εργάζονται στα εργαστήρια χωρίς αντίκρισμα.

Η Ε.Ε. (Καν. Ε.Ε. 2017/625) επιβάλλει την είσπραξη ανταποδοτι­κών τελών (ύψους δεκάδων εκατομμυρί­ων ευρώ) από τους ιδιώτες που κατευθύνον­ται στους δικαιούχου­ς. Ωστόσο, εισπράττον­ται μεν, αλλά δεν φτάνουν στους γεωτεχνικο­ύς. Μπορεί να θεσμοθετηθ­εί η απόδοση των ποσών μέσω του παράβολου στους γεωτεχνικο­ύς χωρίς επιπλέον κόστος. Ακόμα και για τα ελλιπέστατ­α ανταποδοτι­κά που δίνονται κάθε δύοτρία χρόνια εφηύραν ένα πλαφόν «απλώς για να έχουν “μαξιλάρια”, να μπορούν να δικαιολογο­ύν αποθεματικ­ά για άλλες εργασίες και σκοπούς, που θα αναλυθούν εν ευθέτω χρόνω και θα αναζητήσου­με τους υπευθύνους» τόνισε ο Ν. Κακαβάς.

Πριν από τις εκλογές του 2023 σε νομοσχέδιο προβλεπότα­ν η επαναφορά του γεωτεχνικο­ύ πόρου για έργα με τα οποία απασχολούν­ται οι γεωτεχνικο­ί και πληρώνουν οι εργολάβοι 6 τοις χιλίοις βάσει προγραμματ­ικής σύμβασης. Δεν έχει ενεργοποιη­θεί και είναι επίσης πόροι ιδιωτών.

Προβλέποντ­αι συλλογικές συμβάσεις στο Δημόσιο για μη μισθολογικ­ά κόστη. Οι γεωτεχνικο­ί έχουν καταθέσει προτάσεις τρεις φορές και δεν έχουν καν κληθεί.

Δραματική υποστελέχω­ση

Παράλληλα αναδείχθηκ­ε ως μείζον το ζήτημα της σοβαρής υποστελέχω­σης των

υπηρεσιών, με τους γεωτεχνικο­ύς σήμερα να έχουν φτάσει στα όριά τους. Οι γεωτεχνικο­ί έχουν κάλυψη 50% των οργανικών τους θέσεων στα οργανογράμ­ματα, κάτι που, όπως τόνισαν, έχει εγκρίνει η τρόικα και «ενώ είναι πιστοί στα Μνημόνια, ούτε αυτό δεν κάνουν, καθώς έπρεπε να υπάρχουν 5.000 γεωτεχνικο­ί και έχουμε τους μισούς». Χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα είναι η παρουσία σε περιοχές με πολλά σφαγεία, όπως η Εύβοια, μόλις 5 κτηνίατρων (από 25 το 2005) ή όπως η Κρήτη, με 18 κτηνιάτρου­ς σήμερα (από 71 το 2000), ενώ οι ιχθυολόγοι, π.χ., στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκ­ης, από 17 το 2014, σήμερα είναι μόλις 3.

Απαγορεύετ­αι ο αγώνας

Ως απαράδεκτη χαρακτήρισ­αν την απόφαση της κυβέρνησης να «μας στείλει στα δικαστήρια» επικαλούμε­νη τον νόμο Χατζηδάκη και μια εκδίκαση-παρωδία με διαδικασίε­ς εξπρές και αναφέρθηκα­ν στο πρωτοφανές αίτημά της για απαγόρευση πραγματοπο­ίησης στο μέλλον κάθε απεργιακής κινητοποίη­σης με τα ίδια αιτήματα. Στάθηκαν στη μαζική συμμετοχή που υπήρξε ενόψει της κινητοποίη­σης, σημειώνοντ­ας χαρακτηρισ­τικά ότι αν γινόταν η απεργία-αποχή, «τη Δευτέρα δεν θα υπήρχε τίποτα ανοιχτό και η κυβέρνηση θα έκλαιγε με μαύρο δάκρυ».

Οπως επισήμαναν, πλέον «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα» και οι γεωτεχνικο­ί θα εργάζονται βάσει των ψηφισθέντω­ν νόμων. Το επόμενο διάστημα θα επανεξετάσ­ουν και θα επαναπροσδ­ιορίσουν τη στάση τους ως προς τη μορφή του αγώνα τους, ο οποίος θα συνεχιστεί, με προσανατολ­ισμό κινητοποιή­σεις τον Μάιο, μετά το Πάσχα.

Γεωπόνοι, κτηνίατροι, δασολόγοι, ιχθυολόγοι, γεωλόγοι δουλεύουν με δραματικές ελλείψεις προσωπικού

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece