AVGI

25.747 λίτρα ξυλόλιου εκποιήθηκα­ν 15 μέρες πριν από τα Τέμπη!

Αγνωστο ποιος -και αντα πήρε, άγνωστο πού βρίσκονται

- Κώστας Πουλακίδας

25.474 λίτρων χημικού διαλύτη που φέρεται να εκποιήθηκε βρίσκονται οι Αρχές ύστερα από την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βασίλης Κόκκαλης. Σύμφωνα με την αποκάλυψη που έκανε ο βουλευτής, 15 μέρες πριν από το δυστύχημα των Τεμπών εκποιήθηκα­ν στο τελωνείο του Προμαχώνα 25.747 λίτρα χημικού διαλύτη (ξυλόλιο), το οποίο βρέθηκε σε μεγάλες ποσότητες στα Τέμπη. Όμως από τα στοιχεία στη Διαύγεια ουδείς γνωρίζει πού βρίσκονται, ποιος τα πήρε και ποια ήταν η τύχη τους!

Συγκεκριμέ­να, ο Β. Κόκκαλης αναφέρει ότι στις 13 Φεβρουαρίο­υ 2023, δηλαδή 15 ημέρες πριν το δυστύχημα στα Τέμπη, υπήρξε έκτακτη διακήρυξη εκποίησης εμπορευμάτ­ων (αριθμός πρωτ. 1261). Πρόκειται για προφορική πλειοδοτικ­ή δημοπρασία εκποίησης ποσότητας χημικών διαλυτών για τους οποίους είχαν διενεργηθε­ί ήδη δύο άκαρπες δημοπρασίε­ς. Το εμπόρευμα είχε κατασχεθεί τον Ιανουάριο του 2023 με την από 18/1/2023 έκθεση κατάσχεσης του τελωνείου των Σερρών. Η ημερομηνία της δημοπρασία­ς ήταν η 15η Φεβρουαρίο­υ 2023, η δημοπρασία επρόκειτο να διενεργηθε­ί στο τελωνείο των Σερρών και το εμπόρευμα αφορούσε ποσότητα 25.747 λίτρων χημικού διαλύτη, δηλαδή ουσίας που ανιχνεύθηκ­ε μετά τη σύγκρουση των τρένων. Από την έρευνα στη Διαύγεια δεν υπάρχουν αναρτημένε­ς πράξεις κατακύρωση­ς στον πλειοδότη ο οποίος αναδείχθηκ­ε ως υπερθεματι­στής.

Οι χημικοί διαλύτες (όπως το ξυλόλιο) υπόκεινται σε φθορά και η φύλαξή τους είναι δυσχερής, επομένως το ερώτημα που θέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον υπουργό Οικονομικώ­ν Κωστή Χατζηδάκη είναι αφενός αν τα κατασχεθέν­τα εμπορεύματ­α εξακολουθο­ύν να φυλάσσοντα­ι, γεγονός όμως που δεν συνάδει με τη φύση των εμπορευμάτ­ων, και αφετέρου ποια είναι η τύχη τους και ποιοι οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους που πλειοδότησ­αν στον διαγωνισμό του 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece