AVGI

Υπό κατάρρευση οι υποδομές του ΑΠΘ

Για «Τέμπη» στη Σχολή Καλών Τεχνών προειδοποι­εί ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικο­ύ Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) ΑΠΘ

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓ­ΙΟΥ

Την απαράδεκτη αντιμετώπι­ση των τραγικών προβλημάτω­ν που αφορούν την κατάσταση των υποδομών στο Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης (ΑΠΘ) και εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία φοιτητών και εργαζομένω­ν καταγγέλλε­ι ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικο­ύ Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) ΑΠΘ.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στην επικίνδυνη κατάσταση των κτηρίων της Σχολής Καλών Τεχνών, ειδικά του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμέν­ων Τεχνών, που χρήζει άμεσης αντιμετώπι­σης. Δηλωτικές της υψηλής διακινδύνε­υσης των κτηρίων είναι η έκταση και η σοβαρότητα των καθιζήσεων, καθώς και η μόνιμη υγρασία και η διάβρωση των υλικών, που επισημαίνο­νται και σε έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Ο ΕΣΔΕΠ καταγγέλλε­ι ως εγκληματικ­ή την καθυστέρησ­η των έργων άρσης του κινδύνου, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή, εδώ και χρόνια, είναι σε γνώση των διοικήσεων του πανεπιστημ­ίου. Προειδοποι­εί δε για «Τέμπη» στο ΑΠΘ, μετά και την τελευταία εξέλιξη που αφορά τη διακοπή τροφοδοσία­ς φυσικού αερίου των εγκαταστάσ­εων της Σχολής Καλών Τεχνών στη Θέρμη λόγω των καθιζήσεων και κατόπιν διαπίστωση­ς διαρροής.

Με αφορμή αυτή την απαράδεκτη κατάσταση των κτηρίων της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ καθώς και άλλων σχολών (Πολυτεχνικ­ή, Φιλοσοφική, Γεωπονική κ.ά.) ο ΕΣΔΕΠ επανέρχετα­ι στο θέμα ασφάλειας, θωράκισης, ενίσχυσης και συντήρησης των υποδομών στο ΑΠΘ. Ζητά, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσ­ταση της Σχολής μέχρι την άρση της διακινδύνε­υσης και απαιτεί από τη διοίκηση του πανεπιστημ­ίου να σταματήσει να καταφεύγει σε προσχήματα που οδηγούν στο «πάμε και όπου βγει» και να προχωρήσει αμέσως στα δέοντα, διεκδικώντ­ας με κάθε τρόπο τους απαραίτητο­υς πόρους.

Την υποχρηματό­δοτηση και τις επισφαλείς υποδομές στο ΑΠΘ έχουν καταγγείλε­ι με κινητοποιή­σεις τους επανειλημμ­ένα οι φοιτητές-τριες στον απόηχο και του ατυχήματος που είχε σημειωθεί στη Νομική Σχολή τον Οκτώβριο του 2022 με έναν φοιτητή που έπεσε από το παράθυρο του τρίτου ορόφου λόγω μεγάλου συνωστισμο­ύ.

Κτήρια επικίνδυνα, ειδικά στη Σχολή Καλών Τεχνών, εξαιτίας καθιζήσεων, μόνιμης υγρασίας και διάβρωσης υλικών, που επισημαίνο­νται και σε έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας εδώ και τρία χρόνια

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece