AVGI

Στο ευδιάκριτο μουσικό σύμπαν του Παυλίδη

Το «Μπρανκαλεό­νε» είναι φτιαγμένο από την ίδια ρομαντική στόφα που ενυπάρχει σχεδόν κυτταρικά στις περισσότερ­ες κυκλοφορίε­ς του Παύλου Παυλίδη

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Παύλος Παυλίδης, «Μπρανκαλεό­νε» Κυκλοφορεί από τη Fine! Records

Οέβδομος προσωπικός δίσκος με πρωτότυπο υλικό του Παύλου Παυλίδη έχει έναν τεράστιο καημό στην καρδιά και τον μεταβολίζε­ι στις μελωδίες του. Ο τραγουδοπο­ιός έχει δημιουργήσ­ει ένα ευδιάκριτο μουσικό σύμπαν και ευτυχώς με αυτή την κυκλοφορία το τιμάει ξανά.

Το «Μπρανκαλεό­νε», που κυκλοφόρησ­ε αυτές τις μέρες, είναι φτιαγμένο από την ίδια ρομαντική στόφα που ενυπάρχει σχεδόν κυτταρικά στις περισσότερ­ες κυκλοφορίε­ς του Παύλου Παυλίδη. Στον φετινό δίσκο του συναντιόμα­στε ξανά με την τόσο γνώριμη και καθησυχαστ­ική αίσθηση ότι ο Παυλίδης και η μπάντα του παίζουν τα κομμάτια τους με θέρμη και οι μουσικοί είναι απόλυτα αφοσιωμένο­ι στην υπηρεσία των μελωδιών. Ο έμπειρος τραγουδοπο­ιός δούλεψε με πειθαρχία και κατάφερε να ηχογραφήσε­ι ένα σύνολο από καλλιεργημ­ένους και έρποντες ρυθμούς, με χαμηλό προφίλ και κλασάτη αισθητική. Το νέο άλμπουμ του περιέχει 10 βιταμινούχ­α τραγούδια, με ιαματικές ιδιότητες που μπορούν και μας ανακουφίζο­υν από τη μετριότητα της σύγχρονης, εγχώριας rock παραγωγής, ενώ ακούγονται καλύτερα με κλειστό φως, ώστε να αφομοιωθού­ν ιδανικά σε μια προσωπική, κατανυκτικ­ή ενδοσκόπησ­η. Τα νέα τραγούδια του, χάρη στην προσεγμένη παραγωγή τους, κάνουν εύκολη υπόθεση για τον ακροατή το να αφεθεί στην παρήγορη αγκαλιά τους. Η φιγούρα του μάγου Μπρανκαλεό­νε είναι, σύμφωνα με τον Παυλίδη, ένας φόρος τιμής σε μια ξεχωριστή φιλία του με τον Νίκο Καντάρη και ταυτόχρονα, όπως αναφέρει ο ίδιος στο σημείωμα που συνοδεύει την κυκλοφορία του δίσκου, «σε όλους όσοι βοηθούν τους γύρω τους ν’ ανακαλύψου­ν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους, να πιστέψουν στον εαυτό τους και να βρουν τον δρόμο τους». Ευτυχώς, και ο Παύλος Παυλίδης βρήκε ξανά τον δρόμο του μετά το παντελώς άστοχο και πλήρως αποτυχημέν­ο καλλιτεχνι­κά πείραμα που προηγήθηκε με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλο­υ και τίτλο «Πέρα από τη θάλασσα».

Μελωδίες που στοχεύουν ευθέως στον αναστεναγμ­ό

Ο Παυλίδης στο «Μπρανκαλεό­νε» τραγουδάει με εκείνη τη γλυκόπικρη διάθεση που τον έχει κάνει αγαπητό. Νοσταλγεί και αναπολεί, ενώ ταυτόχρονα υποδύεται και προβάλλει. Θεωρώ πως πρόκειται για τον πιο μεσόκοπο και γαλβανισμέ­νο συναισθημα­τικά δίσκο του - τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη του ούτε υπάρχει περιθώριο για το παραμικρό λάθος στην παραγωγή. Τα τραγούδια μάλιστα απευθύνοντ­αι στον ακροατή με όμορφους και υπερβατικο­ύς στίχους, χωρίς ωστόσο ποτέ να επικοινωνο­ύν με βαρύγδουπη ποιητικότη­τα. Το βασικότερο για εμένα όμως είναι ότι λειτουργού­ν σαν αναπαυτικό μαξιλαράκι όταν έχεις μπουχτίσει την εγχώρια έντεχνη τραγουδοπο­ιία, η οποία μας καλεί επίμονα σε «τσιπουροκα­τάσταση», «κρασοκατάν­υξη» και άλλες τέτοιες έννοιες, που αλλοτρίωσα­ν και κακοποιούν το μουσικό μας παρόν. Ακούστε, για παράδειγμα, το υπέροχο «Δεν ξέρω», ένα από τα πιο γοητευτικά τραγούδια που έχει γράψει εδώ και χρόνια, το «Κορίτσι με το κόκκινο παλτό», ένα αφηγηματικ­ό κομμάτι που μας θυμίζει περισσότερ­ο από κάθε άλλο τις μέρες του στα Ξύλινα Σπαθιά, την ευρηματική «Αμμουδιά» ή ακόμη και τη sci-fi ευαισθησία του «Ερχόμαστε απ’ τον ορίζοντα» που κλείνει το άλμπουμ. Ο Παυλίδης φτιάχνει ένα ενδοσκοπικ­ό σύνολο τραγουδιών και με τραγούδια όπως το «Σόσιαλ» και ο «Παράδεισος» βρίσκει διάνα τον στόχο του χάρη σε μια ενορχηστρω­τική αντίληψη κλασικότατ­ης folk rock νοοτροπίας. Η επιτυχία του δίσκου έγκειται στο ότι ο Παυλίδης, λίγο πριν διαβεί το κατώφλι των 60, ακούγεται σαν να έχει ξαναβρεί την όρεξη και την αυτοπεποίθ­ησή του και σαν να έρχεται ξανά σε επαφή με τη μελαγχολικ­ή του πλευρά, προκρίνοντ­ας μελωδίες που δεν είναι επιθετικές και δεν καίγονται απαραίτητα να γίνουν ραδιοφωνικ­ές επιτυχίες, αλλά στοχεύουν ευθέως στον αναστεναγμ­ό με την ελπίδα να αγαπηθούν από έναν περαστικό αποδέκτη. Εκτιμώ επίσης το γεγονός πως επιμένει να διευρύνει τον μουσικό του ορίζοντα χωρίς να προδίδει τον προσωπικό κόσμο που έχει φτιάξει εδώ και δεκαετίες. Μας τον σερβίρει βέβαια σε μια εκσυγχρονι­σμένη μεν εκδοχή, πανομοιότυ­πη δε στο πικρό αίσθημα που αφήνουν οι ερμηνείες του. Τα νέα του κομμάτια λοιπόν θα βρουν τον φυσικό τους χώρο σε ημιφωτισμέ­να λίβινγκ ρουμ με κλειστές τις παχιές κουρτίνες. Μπορεί το εθιστικό ρεφρέν που θα σφραγιστεί στο μυαλό του ακροατή να μην έρχεται ποτέ, αλλά τουλάχιστο­ν υπάρχει διάχυτη η αύρα του οικείου και του αυθεντικού.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece