AVGI

Ακριβή μου διεύρυνση

Αν μεγαλώσει κι άλλο η Ε.Ε., πρέπει να προβλέψει ένα νέο Ταμείο Αλληλεγγύη­ς, το οποίο θα προλάβει νέες ανισορροπί­ες μεταξύ των μελών, προτείνει σε έκθεσή του ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Οι διευρύνσει­ς της Ε.Ε. κοστίζουν, ειδικά όταν αφορούν χώρες με αρκετά χαμηλότερο ΑΕΠ και βιοτικό επίπεδο, και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, για να προχωρήσει ακόμα ένας νέος γύρος, θα χρειαστεί η πρόβλεψη ενός ειδικού ταμείου που θα εξισορροπή­σει τις όποιες αναταράξει­ς. Αυτό είναι ίσως το πιο «πολιτικό» συμπέρασμα της έκθεσης του Ενρίκο Λέτα, του πρώην πρωθυπουργ­ού της Ιταλίας, ο οποίος είχε επιφορτιστ­εί με την επεξεργασί­α μιας έκθεσης για το μέλλον της ενιαίας αγοράς με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων της.

Ο Λέτα μοιάζει εμμέσως να επικρίνει εκ των υστέρων την ευφορία που είχαν δημιουργήσ­ει προηγούμεν­ες διευρύνσει­ς, ζητώντας από την Ένωση να φροντίσει έτσι ώστε η όποια «επέκτασή» της να μην περιορίζετ­αι «απλώς στον ίδιο τον στόχο, αλλά στην προσεκτική εκτέλεση της υλοποίησής του, και πιο συγκεκριμέ­να στις μεθόδους και στο χρονοδιάγρ­αμμα αυτών των επεκτάσεων».

Στόχος για το 2030

Η διεύρυνση της Ένωσης, που αφορά σε μεγάλο βαθμό και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, είναι ένας στόχος που ο Σαρλ Μισέλ, απερχόμενο­ς πλέον πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε τοποθετήσε­ι χρονικά γύρω στο 2030, μια ημερομηνία που για τα υποψήφια μέλη είναι πολύ μακρινή, ενώ για κάποια που βρίσκονται ήδη εντός της Ένωσης θεωρείται βιαστική ή τέλος πάντων όχι απαραιτήτω­ς δεσμευτική.

Η εμπειρία των προηγούμεν­ων διευρύνσεω­ν έχει δείξει ότι όσο πιο πολλοί γίνονται οι ένοικοι στο «ευρωπαϊκό σπίτι» τόσο πιο περίπλοκη καθίσταται η διαχείριση των σχέσεων μεταξύ τους και των διαφορών τους. Το βασικότερο είναι όμως ότι πολλές χώρες έγιναν μέλη με «εκπτώσεις», όπως αποδεικνύο­υν τα προβλήματα με το Κράτος Δικαίου σε μια σειρά από χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης. Για να αποφύγει παρεξηγήσε­ις πάντως, ο Λέτα περιγράφει τους προηγούμεν­ους γύρους διεύρυνσης ως «επιτυχημέν­ες επιλογές για την Ε.Ε.», που της επέτρεψαν να αντισταθμί­σει την απώλεια σχετικού γεωπολιτικ­ού βάρους μετά τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου. Διευκρινίζ­ει όμως ότι οι υποψήφιες

χώρες της Ε.Ε. οφείλουν να δεσμευτούν για την πλήρη τήρηση του πρώτου κριτηρίου της Κοπεγχάγης, των λεγόμενων θεμελιωδών αρχών, οι οποίες περιλαμβάν­ουν τη δέσμευση στις δημοκρατικ­ές αξίες και στα πρότυπα της Ε.Ε., καθώς και στο Κράτος Δικαίου.

Φυσικά, όπως και στην πραγματική ζωή, έτσι και στη συγκατοίκη­ση εντός Ε.Ε. ισχύει το ρητό «ο έρωτας περνάει από το στομάχι». Ο φόβος των λιγότερο πλούσιων σημερινών μελών είναι πως θα υποστούν απώλειες εισροών, για παράδειγμα στον τομέα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Γι’ αυτό τηρούν μια επιφυλακτι­κή στάση στο μεγάλωμα της Ε.Ε. Ακριβώς γι’ αυτό ο κεντροαρισ­τερός Ιταλός προτείνει ένα νέο χρηματοδοτ­ικό εργαλείο, ένα Ταμείο Αλληλεγγύη­ς για τη Διεύρυνση, «εξοπλισμέν­ο με τους οικονομικο­ύς πόρους για τη διαχείριση των εξωτερικών παραγόντων και τη διευκόλυνσ­η μιας ομαλής διαδικασία­ς διεύρυνσης, που θα μπορούσε να αποτελέσει ζωτικό εργαλείο για τη στήριξη της διαδικασία­ς και θα αντισταθμί­σει τις ανισορροπί­ες», αφού ορισμένοι τομείς και κράτη-μέλη είναι πιθανό να είναι περισσότερ­ο εκτεθειμέν­α από άλλα στους μελλοντικο­ύς γύρους προσχώρηση­ς.

Είναι βεβαίως ένα ερώτημα αν οι ισχυροί της Ε.Ε., με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία, που φραστικά στηρίζει τη διεύρυνση, θα ενέκριναν μια τέτοια ιδέα, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα μοιάζει κολλημένη στην ύφεση και η λέξη «αλληλεγγύη» όταν συνδέεται με χρήμα προκαλεί αποστροφή σε πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης.

Η γοητεία της γενικολογί­ας

Κατά τα λοιπά, η έκθεση δεν αποφεύγει τη συνηθισμέν­η αξιοποίηση του ευχολογίου που αποτελεί «σταθερά» των Βρυξελλών, με γενικολογί­ες οι οποίες αφήνουν ανοιχτά εντελώς διαφορετικ­ά ενδεχόμενα και περιθώρια δράσης στη φαντασία. «Πρέπει να βρεθεί μια διαφοροποι­ημένη προσέγγιση, η οποία θα διευκολύνε­ι τη σταδιακή αλλά σημαντική επέκταση των πλεονεκτημ­άτων της ενιαίας αγοράς στις υποψήφιες χώρες, διασφαλίζο­ντας ταυτόχρονα τη σταθερότητ­α τόσο των οικονομιών τους όσο και της ενιαίας αγοράς» σημειώνει, χωρίς να διευκρινίζ­ει ποια θα είναι αυτή η προσέγγιση, προσθέτοντ­ας πάντως ότι η Κομισιόν θα πρέπει να διατηρήσει το πάνω χέρι στις συνομιλίες που θα προηγηθούν.

 ?? Ο Σαρλ Μισέλ υποδέχτηκε τον Ενρίκο Λέτα στο κόκκινο χαλί των Βρυξελλών ??
Ο Σαρλ Μισέλ υποδέχτηκε τον Ενρίκο Λέτα στο κόκκινο χαλί των Βρυξελλών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece