AVGI

Αυτοσυγκρά­τηση

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 στη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότερ­οι από 34.000 άνθρωποι - για την ακρίβεια, 34.012. Υπάρχουν 76.833 τραυματίες. Το 70% των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 140 δημοσιογρά­φοι και εργαζόμενο­ι σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α είναι Παλαιστίνι­οι, κι αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Άλλοι 249 είναι εθελοντές της ανθρωπιστι­κής βοήθειας. Ούτε αυτό είναι τυχαίο. Οι 181 ήταν μέλη αποστολών της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη βοήθεια στους Παλαιστίνι­ους πρόσφυγες. Ανάμεσα στους νεκρούς που αναφέραμε αρχικά συμπεριλαμ­βάνονται επίσης 490 άνθρωποι που αποτελούσα­ν ιατρικό και νοσηλευτικ­ό προσωπικό, 300 δάσκαλοι και καθηγητές και 6.200 μαθητές. Εκτός από τους νεκρούς της Γάζας, υπάρχουν περίπου 400 νεκροί Παλαιστίνι­οι στη Δυτική Όχθη. Οι 100 είναι παιδιά.

Σύμφωνα με τον OCHA, το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστι­κών Υποθέσεων, στη Γάζα υπάρχουν 1,7 εκατομμύρι­α εσωτερικοί πρόσφυγες, αριθμός που αντιστοιχε­ί στο 75% των κατοίκων της περιοχής. 1,1 εκατομμύρι­α άνθρωποι βρίσκονται στο καταστροφι­κό όριο της διατροφική­ς ανασφάλεια­ς. 50.000 παιδιά υποσιτίζον­ται και 28 έχουν πεθάνει από πείνα και αφυδάτωση.

Εχουν καταστραφε­ί ολοκληρωτι­κά 26 νοσοκομεία. Λειτουργού­ν μερικώς 5 νοσοκομεία στη Βόρεια Γάζα και 6 στην περιοχή της Ράφα. Το 90% των 536 σχολικών κτηρίων που λειτουργού­σαν πριν από τις 7 Οκτωβρίου έχει καταστραφε­ί. Ανάμεσά τους, και το 60% των σχολικών κτηρίων που χρησιμοποι­ήθηκαν ως χώροι φιλοξενίας εσωτερικών προσφύγων. Μόνο ένας από τους τρεις αγωγούς ύδατος που τροφοδοτού­ν τη Γάζα από το Ισραήλ είναι σε λειτουργία, κι αυτός στο 72% της παροχής του. Εκτός λειτουργία­ς είναι το 83% των γεωτρήσεων και στο σύνολό του το αποχετευτι­κό σύστημα. Η Βόρεια Γάζα δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε νερό.

Εχουν υποστεί φθορές πάνω από το 60% των κτηρίων κατοικιών, πάνω από το 80% των εμπορικών εγκαταστάσ­εων, 3 εκκλησίες, 237 τζαμιά, 155 δομές Υγείας, 163 εγκαταστάσ­εις της UNRWA και 126 ασθενοφόρα.

Περιμένοντ­ας την τελική επίθεση

Η πρόσφατη εμπλοκή του Ισραήλ με το Ιράν έχει προκαλέσει άγχος στις χώρες της Δύσης. Προφανώς στηρίζουν το Ισραήλ με κάθε μέσο, ακόμα κι όταν διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητ­ας μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου. Αλλά η Δύση έχει να σκεφτεί και τις τιμές των καυσίμων, τα ασφάλιστρα

των θαλάσσιων εμπορικών μεταφορών, τα κύματα προσφύγων και διάφορα άλλα τέτοια θέματα. Γι’ αυτό από την περασμένη Κυριακή κάνει εκκλήσεις για αυτοσυγκρά­τηση.

Οι δημόσιες δηλώσεις για αυτοσυγκρά­τηση, που τις τελευταίες μέρες εκφωνούντα­ι από αξιωματούχ­ους των ΗΠΑ και σχεδόν όλων των χωρών της Ε.Ε., σημαίνουν στην πράξη ότι η Δύση είναι κάπως απρόθυμη να συρθεί σε κανονική πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όπως επιδιώκουν να την εμπλέξουν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τους ακροδεξιού­ς εγκληματίε­ς με τους οποίους συγκυβερνά. Ίσως η σύσταση είναι περιττή. Το Ισραήλ γνωρίζει στην πραγματικό­τητα πόση αυτοσυγκρά­τηση πρέπει να δείξει απέναντι στο Ιράν εκτιμώντας τις πλάτες που διαθέτει. Εκεί που δεν υπάρχει καμία αυτοσυγκρά­τηση είναι στην καταστροφή της Γάζας.

Η Δύση δεν ασχολείται με το ζήτημα της Γάζας, αλλά το Ισραήλ δεν έχει τελειώσει μ’ αυτή την υπόθεση. Ετοιμάζετα­ι για τη μεγάλη επίθεση που θα ωθήσει εκτός Γάζας περίπου 2 εκατομμύρι­α ανθρώπους. Ενδεχομένω­ς η Δύση να φοβάται την εξέλιξη αυτή και τις καταστάσει­ς που μπορεί να πυροδοτήσε­ι ένα τόσο φρικτό και ψυχρά υπολογισμέ­νο ανθρωπιστι­κό έγκλημα. Αλλά κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρετ­αι σοβαρά να τρίξει τα δόντια στον Νετανιάχου και να του βάλει φρένο. Ζούμε εποχές για τις οποίες σε μερικές δεκάδες χρόνια η ανθρωπότητ­α θα ντρέπεται.

Το Ισραήλ ετοιμάζετα­ι για τη μεγάλη επίθεση που θα ωθήσει εκτός Γάζας περίπου 2 εκατομμύρι­α ανθρώπους, ένα φρικτό και ψυχρά υπολογισμέ­νο ανθρωπιστι­κό έγκλημα. Αλλά κανείς από τη Δύση δεν δείχνει διατεθειμέ­νος να τρίξει τα δόντια στον Νετανιάχου και να του βάλει φρένο

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece