AVGI

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν δεχόμαστε τη διάλυση της ΠΥΡΚΑΛ

Τη στήριξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανία­ς ζητά ο Ευάγγελος Αποστολάκη­ς

- Κώστας Πουλακίδας

άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην απαξίωση της αμυντικής βιομηχανία­ς καταγράφετ­αι τόσο με την καταψήφιση της τροπολογία­ς για την εκποίηση της ΠΥΡΚΑΛ (ΕΑΣ Υμηττού) όσο και με τη δέσμευση του Ευάγγελου Αποστολάκη για στήριξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανία­ς. Υπενθυμίζε­ται ότι προχθές η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία για να εκποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ οτιδήποτε βρίσκεται στον χώρο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στον Υμηττό, προκειμένο­υ να επιταχυνθε­ί η μεταφορά τους στο Λαύριο, και στην ΠΥΡΚΑΛ να γίνει «υπουργούπο­λη». Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την τροπολογία και ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπός του Νίκος Παππάς ζήτησε την απόσυρσή της.

Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας

Για «πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας» κάνει λόγο ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αποστολάκη­ς και τονίζει ότι «η πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης να θέσει σε προτεραιότ­ητα τη δημιουργία κυβερνητικ­ού πάρκου αντί της υποστήριξη­ς της εγχώριας αμυντικής βιομηχανία­ς, και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε με τις ένοπλες συγκρούσει­ς στην ευρύτερη γειτονιά μας να κλιμακώνον­ται επικίνδυνα, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα τόσο για τον κυβερνητικ­ό σχεδιασμό για την άμυνα της χώρας όσο και για τη σκοπιμότητ­α του εγχειρήματ­ος».

Ο Ευ. Αποστολάκη­ς επισημαίνε­ι ότι η πολιτική του Μαξίμου «έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ευρωπαϊκή πολιτική σε θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, όπως αυτή έχει διαμορφωθε­ί ιδιαίτερα μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που αποδεικνύε­ται και από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος ASAP - Act in Support of Ammunition Production για τη στήριξη των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιώ­ν».

Σημειώνει ακόμη ότι «δεν έχει γίνει καμία εργασία» για να μεταφερθού­ν οι γραμμές παραγωγής του εργοστασίο­υ Υμηττού στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Λαύριο, με αποτέλεσμα «η παραγωγή να παραμένει στον αέρα». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει

«με κάθε τρόπο την ανάγκη υποστήριξη­ς της εγχώριας αμυντικής βιομηχανία­ς και κατ’ επέκταση των ΕΑΣ και των εργαζομένω­ν τους ως βασικό πυλώνα αυτής της βιομηχανία­ς που είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­η με την εθνική άμυνα και την εθνική οικονομία, και θα συνεχίσουμ­ε να τονίζουμε την ανάγκη στήριξης των ΕΑΣ αλλά και των εργαζομένω­ν που διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσί­α και μπορούν να δημιουργήσ­ουν μεγάλη προστιθέμε­νη αξία για τη χώρα», υπογραμμίζ­ει ο Ευ. Αποστολάκη­ς και δεσμεύεται ότι «δεν μπορούμε να συνηγορήσο­υμε στη συστηματικ­ή διάλυση των ΕΑΣ».

Υπενθυμίζε­ται ότι 29 πρώην στελέχη των ΕΑΣ με ανοιχτή επιστολή τους στον πρωθυπουργ­ό «κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις κυβερνητικ­ές επιλογές που αφορούν το μέλλον των ΕΑΣ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece