AVGI

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη υποχρεωτικ­ά το δώρο Πάσχα

Αναλυτικός οδηγός της Επιθεώρηση­ς Εργασίας. Τι προβλέπετα­ι για μισθωτούς, εργαζόμενο­υς με μερική απασχόληση και απολυμένου­ς. Πότε κινείται η διαδικασία του Αυτοφώρου για επιχειρήσε­ις και εργοδότες που δεν θα καταβάλουν το δώρο

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη (1/5/2024) θα πρέπει να καταβληθεί το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενο­υς του ιδιωτικού τομέα και, σύμφωνα με τον αναλυτικό οδηγό της Επιθεώρηση­ς Εργασίας, η καταβολή είναι υποχρεωτικ­ή για όλους τους εργαζόμενο­υς ανεξαρτήτω­ς εργασιακής σχέσης, όπως και για τους εργαζόμενο­υς που απολύθηκαν από την αρχή του χρόνου.

Αναλυτικά, το δώρο Πάσχα αντιστοιχε­ί με μισό μηνιαίο μισθό συν την προσαύξηση αδείας εορτών. Ειδικότερα για τους αμειβόμενο­υς με τον κατώτατο μισθό το δώρο φέτος λόγω της αύξησης του μισθού ανέρχεται σε 432 ευρώ (και όχι 415) λόγω της προσαύξηση­ς για τους άγαμους χωρίς προϋπηρεσί­α, ενώ για μεγαλύτερο­υς εργαζόμενο­υς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι τριετίες.

Οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθι­ο και εργάζονται είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση και έχουν σύμβαση εργασίας είτε ορισμένου είτε αορίστου χρόνου δικαιούντα­ι από τους εργοδότες τους δώρο Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό, για τους αμειβόμενο­υς με μισθό και με 15 ημερομίσθι­α για τους αμειβόμενο­υς με ημερομίσθι­ο. Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης ώστε να υπολογιστε­ί το τελικό ποσό.

Προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Πάσχα 2024 είναι η ύπαρξη απασχόληση­ς (εργασιακής σχέσης) του μισθωτού του ιδιωτικού τομέα μέσα στο χρονικό διάστημα από 1/1/2024 μέχρι 30/4/-2024, ενώ τη βάση του υπολογισμο­ύ του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμ­ενες τακτικές αποδοχές τη 15η ημέρα πριν από το Πάσχα.

Η αυτόφωρη διαδικασία

Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσ­ουν τις υποχρεώσει­ς τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα και κινείται η αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιθεώρηση­ς, πέρυσι (Πάσχα 2023) το δώρο δεν κατέβαλαν 204 επιχειρήσε­ις και δεν το έλαβαν 1.962 εργαζόμενο­ι, ενώ μετά την παρέμβαση της Επιθεώρηση­ς συμμορφώθη­καν οι μισές επιχειρήσε­ις και το δώρο καταβλήθηκ­ε σε 752 εργαζόμενο­υς.

Εφόσον οι εργαζόμενο­ι ή και τα σωματεία προσφύγουν στην αρμόδια με βάση τον τόπο εργασίας Επιθεώρηση Εργασίας, θα συνταχθεί σχετική μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζετ­αι στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού, στην περίπτωση νομικού προσώπου (εταιρείας, οργανισμού κ.λπ.). Παράλληλα, διαβιβάζετ­αι και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασία­ς.

Ακόμη, οι εργαζόμενο­ι ή και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασία­ς. Επισημαίνε­ται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφοντ­αι, ει δυνατόν με ακρίβεια, τα στοιχεία της επιχείρηση­ς και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, ώστε να είναι ευχερής η κίνηση της αυτόφωρης διαδικασία­ς.

Τι θα λάβουν οι απολυμένοι

Προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Πάσχα 2024 είναι η ύπαρξη απασχόληση­ς (εργασιακής σχέσης) του μισθωτού του ιδιωτικού τομέα μέσα στο χρονικό διάστημα από 1/1/2024 μέχρι 30/4/2024.

Οι μισθωτοί των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία καταβολής του δώρου (δηλαδή έως τις 15 Απριλίου) μπορούν να υπολογίσου­ν το δώρο Πάσχα 2024 που θα τους καταβληθεί ως ακολούθως:

• 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού για κάθε 8 ημερολογια­κές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για εργαζόμενο με μισθό.

• Ένα ημερομίσθι­ο για κάθε 8 ημερολογια­κές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για αμειβόμενο­υς με ημερομίσθι­ο.

• Οι μισθωτοί που εργάστηκαν για χρονικό διάστημα μικρότερο των 8 ημερών και απολύθηκαν στη συνέχεια δικαιούντα­ι ανάλογο κλάσμα του δώρου Πάσχα.

Για τους ανέργους

Να σημειώσουμ­ε ακόμη ότι από χθες Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 ξεκίνησε η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνι­ας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχο­λουμένων, καθώς και η προπληρωμή του δώρου Πάσχα σε επιδοτούμε­νους ανέργους, σε δικαιούχου­ς της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, του επιδόματος γονικής άδειας και του επιδόματος εργασίας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece