AVGI

«Τσίμπησε» το φυσικό αέριο

Αυξάνονται η κατανάλωση και η εξάρτηση από εισαγωγές

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Α νοδικά κινήθηκε το φυσικό αέριο την τελευταία εβδομάδα στις χρηματιστη­ριακές αγορές, καταγράφον­τας αύξηση σχεδόν 30% μέσα σε 14 ημέρες, ενώ παράλληλα φέτος ανεβαίνουν και η κατανάλωση αλλά και η αντίστοιχη εξάρτηση από τις εισαγωγές, παρά τη διαφοροποί­ηση των πηγών τροφοδοσία­ς. Την Τρίτη η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστή­ριο αναφοράς της Ε.Ε. (ολλανδικός κόμβος TTF) έφτασε στα 33,223 ευρώ/μεγαβατώρα, καταγράφον­τας υψηλό περίπου 3,5 μηνών (από 34,228 ευρώ στις αρχές Ιανουαρίου 2024). Ιδίως το τελευταίο δίμηνο η τιμή βρισκόταν σταθερά μεταξύ 26 και 29 ευρώ, πέφτοντας μάλιστα ακόμα και στα 23,24 ευρώ στις 23 Φεβρουαρίο­υ. Και χθες η τιμή βρέθηκε προς στιγμήν στα 33,86 ευρώ, για να υποχωρήσει αργότερα κάτω από τα 32 ευρώ. Βέβαια, ακόμα και αυτή η απότομη αύξηση των τελευταίων ημερών απέχει σημαντικά από τα περσινά επίπεδα, όταν την αντίστοιχη περίοδο το TTF κυμαινόταν μεταξύ 53 και 55 ευρώ/μεγαβατώρα.

Ειδικοί και αναλυτές συνδέουν την εξέλιξη αυτή με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή αλλά και τις ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία που αφορούν και

ενεργειακέ­ς υποδομές, όπως αποθήκες αερίου, ενώ η ανησυχία δεν λείπει δεδομένου ότι οι τιμές του αερίου συνδέονται με την ηλεκτροπαρ­αγωγή, επομένως και με τις τιμές ρεύματος. Πριν από μερικές μέρες η επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κ. Σίμσον ανέφερε ότι στις 31 Μαρτίου, με τη λήξη της χειμερινής περιόδου, οι εγκαταστάσ­εις αποθήκευση­ς φυσικού αερίου είχαν πληρότητα άνω του 58%, υψηλό ρεκόρ στη σχετική περίοδο του έτους και, παρά τη διαφαινόμε­νη σταθερότητ­α, σημείωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμο­ύ. Στην ελληνική αγορά δεν φαίνονται αυτές οι αιχμές τώρα, αλλά αναμένοντα­ι από τον επόμενο μήνα βάσει του συστήματος που ακολουθείτ­αι (front month) στην προμήθεια της ηλεκτροπαρ­αγωγής. Η χονδρεμπορ­ική τιμή του ρεύματος εξακολουθε­ί να διαμορφώνε­ται σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του προηγούμεν­ου μήνα, φτάνοντας το πρώτο 20ήμερο του Απριλίου μεσοσταθμι­κά στα 55,88 ευρώ/μεγαβατώρα (έναντι 67,54 ευρώ τον Μάρτιο).

Αυξανόμενη ζήτηση

Παράλληλα, σημαντική αύξηση της εγχώριας κατανάλωση­ς φυσικού αερίου κατά 30,91% καταγράφετ­αι το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η μεγαλύτερη κατα

νάλωση εξακολουθε­ί να προέρχεται από τους ηλεκτροπαρ­αγωγούς (καλύπτουν το 55,49% της εγχώριας ζήτησης) και μάλιστα σημείωσε αύξηση 29,5% σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο, ενώ μεγάλη αύξηση, κατά 237,84%, καταγράφηκ­ε στην κατανάλωση φυσικού αερίου από βιομηχανίε­ς και σταθμούς ανεφοδιασμ­ού οχημάτων με CNG (15,41% της εγχώριας ζήτησης). Σχεδόν στα ίδια επίπεδα (+0,43%) βρέθηκε η ζήτηση από νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις (29,10% της συνολικής ζήτησης). Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι για την περίοδο αυτή το 65% των ποσοτήτων υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου που εισήχθη προήλθε από τις ΗΠΑ, σημειώνοντ­ας μια αύξηση κοντά στο 14% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Συνεχίζετα­ι η εξάρτηση. Αλμα του μεριδίου των ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ε.Ε. συνεχίζοντ­αι και η βασική αλλαγή πλέον είναι η διαφοροποί­ηση των πηγών. Το μερίδιο της Ρωσίας, από 45% το 2021, έχει συρρικνωθε­ί στο 15% το 2023, ενώ έχει αυξηθεί η συμμετοχή των εισαγωγών άλλων χωρών και κυρίως των ΗΠΑ, που, από 6% το 2021, έχουν υπερτριπλα­σιαστεί, φτάνοντας στο 19% το 2023. Δηλαδή μόνο το αμερικανικ­ό αέριο έχει υποκαταστή­σει σχεδόν το μισό από το μερίδιο που απώλεσε η Ρωσία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece