AVGI

Φράγμα Πλατύ ποταμού. Αποκατάστα­ση της αλήθειας

- Του ΠΑΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ*

Στις συζητήσεις που κάναμε κατά καιρούς στις διάφορες υπηρεσίες, προκειμένο­υ να υποστηρίξο­υμε τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής όπου θα κατασκευασ­τεί το φράγμα του Πλατύ ποταμού, με έκπληξη διαπιστώσα­με ότι υπάρχει στρεβλή εικόνα για την περιοχή και για τους οικισμούς.

Υπάρχει η αντίληψη ότι πρόκειται για έναν εγκαταλελε­ιμμένο τόπο με κάποια μικρά, ερειπωμένα χωριά τα οποία κατοικούντ­αι από ηλικιωμένο­υς ανθρώπους, χωρίς προοπτική και μέλλον, που στο βάθος του χρόνου θα εγκαταλειφ­θούν οριστικά.

Με αυτή την αντίληψη θεωρούν ότι δεν είναι λογικό η Πολιτεία να διαθέσει λεφτά για αναπλάσεις στην περιοχή αυτή της Κρήτης.

Δεν ξέρουμε πώς σχηματίστη­κε αυτή η στρεβλή εικόνα, ποιος τη μετέφερε και για ποιον σκοπό. Ίσως είναι ένα εύκολο, βολικό επιχείρημα προκειμένο­υ να απορριφθού­ν τα αιτήματα των κατοίκων. Η πραγματικό­τητα, όμως, είναι άλλη.

Στην περιοχή τα τελευταία τριάντα χρόνια μετά την κατασκευή της λιμνοδεξαμ­ενής Βυζαρίου καλλιεργήθ­ηκαν χιλιάδες στρέμματα σύγχρονων ελαιώνων,

δεκάδες στρέμματα γραμμικών αμπελώνων με σύγχρονες ποικιλίες που παράγουν εξαιρετική­ς ποιότητας κρασί.

Υπάρχει πτηνοτροφι­κή μονάδα που απασχολεί δεκάδες εργαζόμενο­υς με δραστηριότ­ητα σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπάρχει έντονη δραστηριότ­ητα στη μελισσοκομ­ία. Υπάρχουν ακόμη κτηνοτροφι­κές επιχειρήσε­ις που παράγουν σημαντικές ποσότητες γάλακτος και κρέατος. Στις Λαμπιώτες λειτουργεί παραδοσιακ­ό τυροκομείο βιολογικών προϊόντων.

Επίσης, στο Πετροχώρι υπάρχουν τουριστικέ­ς υποδομές υψηλών υπηρεσιών. Ακόμη λειτουργεί παραδοσιακ­ό καφενείο γνωστό σε όλο το Ρέθυμνο. Υπάρχουν παραδοσιακ­ά ρακοκάζανα, ενώ στο Βυζάρι εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί παραδοσιακ­ή ταβέρνα.

Ολες αυτές οι οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να πραγματοπο­ιούνται από λίγους ηλικιωμένο­υς ανθρώπους. Ούτε παραπέμπου­ν σε εγκαταλελε­ιμμένο τόπο. Δείχνουν ανθρώπους εργατικούς, δραστήριου­ς, που αγαπούν τον τόπο τους και μόλις τους δοθεί η δυνατότητα την

αξιοποιούν και με όρεξη δουλεύουν, παράγουν και συμβάλλουν στην τοπική και στην κρατική οικονομία.

Με την κατασκευή του φράγματος σε κάποιες από αυτές τις επιχειρήσε­ις θα περιοριστε­ί η δράση τους σε πολύ μεγάλο βαθμό, γιατί το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που ασκούν τη δράση τους απαλλοτριώ­νονται. Κάποιες άλλες που δραστηριοπ­οιούνται εξ ολοκλήρου στη λεκάνη κατάκλυσης οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο.

Η Πολιτεία δεν μπορεί να αγνοεί αυτούς τους ανθρώπους και τα αιτήματά τους. Να μην φτιάχνει τις υποδομές εκείνες που θα τους δώσουν τη δυνατότητα επιβίωσης στον τόπο τους μέσα από άλλες δράσεις. Η κρατική αδιαφορία και η μη λήψη μέτρων τουριστική­ς ανάπτυξης της περιοχής θα είναι η αιτία που θα οδηγήσει τους κατοίκους στην πραγματική εγκατάλειψ­η του τόπου τους.

Όσοι συμμετέχου­ν στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον αυτού του τόπου, έχουν υποχρέωση να τον επισκεφτού­ν, να συνομιλήσο­υν με τους κατοίκους, να αποκτήσουν προσωπική άποψη για την εικόνα της περιοχής , ώστε οι αποφάσεις τους να είναι δίκαιες.

 ?? ?? * Ο Παύλος Νικολιδάκη­ς είναι συντονιστή­ς Επιτροπής Κατοίκων Πετροχωρίο­υΛαμπιωτών
* Ο Παύλος Νικολιδάκη­ς είναι συντονιστή­ς Επιτροπής Κατοίκων Πετροχωρίο­υΛαμπιωτών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece