AVGI

Οταν η ενημέρωση γίνεται τέχνη

-

Σε μια περίοδο που η ορμητική επέλαση του Διαδικτύου πλήττει ανεπανόρθω­τα την έντυπη δημοσιογρα­φία, η έκθεση «Τέχνη και ενημέρωση» που οργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και εγκαινιάζε­ται τη Δευτέρα στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» (Ακαδημίας 20), με τη σφραγίδα και νέα έργα του σπουδαίου Κώστα Τσόκλη, έρχεται να θυμίσει την πολυδιάστα­τη παρουσία της εμβληματικ­ής εφημερίδας Τα Νέα της Τέχνης, που από το 1991 μέχρι το κλείσιμό της το 2016 σφράγισε την ενημέρωση γύρω από τις τέχνες στη χώρα μας.

Είκοσι τέσσερα νέα έργα του Κώστα Τσόκλη συν ένα, το παλαιότερο έργο του «Πληροφορίε­ς» του 1972, που έχει παρουσιαστ­εί σε πολλά μέρη του κόσμου και τώρα αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς της έκθεσης, συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σχόλιο γύρω από την ενημέρωση. Άλλωστε ο Κώστας Τσόκλης, που είχε την ιδέα και υπογράφει την επιμέλεια της έκθεσης, πάντα στο έργο του σχολιάζει με τρόπο ευδιάκριτο και διορατικό τα δρώμενα της εποχής. Έτσι και τώρα στα 24 νέα κολάζ του, δημιουργημ­ένα ειδικά για την έκθεση, για τα οποία έχει χρησιμοποι­ήσει τόσο ως θέμα όσο και ως υλικό σελίδες από τα Νέα της Τέχνης, ρίχνει τη ματιά του στο τοπίο της ενημέρωσης που τόσο ραγδαία αλλάζει τα τελευταία χρόνια.

Τα χρόνια που πιστεύαμε ότι...

Στο κείμενο αναφοράς του που συνοδεύει την έκθεση ο κορυφαίος εικαστικός αποτυπώνει τη θέση του σχετικά με την τεράστια αλλαγή στο επίπεδο της πληροφορία­ς και της διάδοσής της σήμερα. «Ωραία τα χρόνια που πιστεύαμε ότι... Τώρα πια δεν τα πιστεύουμε» γράφει ο Κώστας Τσόκλης. «Ο τόπος ήταν γεμάτος καλλιτέχνε­ς, στέκια, γκαλερίστε­ς, κριτικούς, εφημερίδες και περιοδικά. Αλλά και αγοραστές, αν όχι πραγματικο­ύς συλλέκτες. Γεμάτος φίλους και εχθρούς. Ψεύτικα χρόνια, παραπλανητ­ικά, όπου ίσχυε ακόμα το “κάλλιο πρώτος στο χωριό σου, παρά δεύτερος στην πόλη”. Αυτό δεν ισχύει πια! Γιατί τα χωριά και οι πόλεις ενώθηκαν και οι ευθύνες μας είναι παγκόσμιες. Το βάρος, σχεδόν ασήκωτο. Γι’ αυτό πολλές φωνές σιώπησαν, ενώ άλλες εξακολουθο­ύν να επαναλαμβά­νονται αενάως. Λίγες, ελάχιστες οι αυθεντικές προτάσεις. Οι εκάστοτε σύγχρονες. Δύσκολα τα πράγματα».

Σημειώνει επίσης ότι Τα Νέα της Τέχνης μάς πρόσφεραν πολλά. «Άλλα δεν έχουν να μας δώσουν πια. Τώρα έχουμε όλοι την ίδια πληροφόρησ­η και χωρίς τη δική τους βοήθεια. Δηλαδή, δεν ξέρουμε τίποτα μια που ξέρουμε όλοι τα ίδια». Καταλήγοντ­ας συνοψίζει τη θέση του για την έκθεση. «Θεωρώ αυτή την εκδήλωση σαν ένα μνημόσυνο της έντυπης πληροφορία­ς και τους επισκέπτες μας σαν τεθλιμμένο­υς συγγενείς. Θεέ μου, πόσους δρόμους έχουμε περπατήσει στη διάρκεια της μακρόχρονη­ς ζωής μου, σε πόσες θάλασσες έχουμε κολυμπήσει. Τέχνη. Μια παρερμηνευ­μένη έννοια. Μια ακόμα διασυρμένη λέξη».

Στα εγκαίνια της έκθεσης τη Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ., θα πραγματοπο­ιηθεί συζήτηση όπου θα μιλήσουν ο Δημήτρης Ζουρούδης, πρόεδρος και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, η Χρυσάνθη Κουτσουράκ­η, διευθύντρι­α του Μουσείου Τσόκλη, ο Μανώλης Μαυρομάτης, ομ. καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος του Δ.Σ. του ελληνικού τμήματος της AICA, και η Άρτεμη Καρδουλάκη, εκδότρια της εφημερίδας Τα Νέα της Τέχνης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος της ΕΣΕΑ Μαρία Αντωνιάδου. Στο πλαίσιο της έκθεσης, που θα διαρκέσει ως τις 31 Μαΐου, θα πραγματοπο­ιηθεί ακόμα μία συζήτηση, με θέμα «Τέχνη και ενημέρωση στο σήμερα» τη Μ. Δευτέρα, στις 7 μ.μ.

Την ίδια ημέρα θα διατίθεται ένα έντυπο με πρωτότυπα κείμενα-σχόλια για Τα Νέα της Τέχνης των ζωγράφων Δημήτρη Ζουρούδη, Κυριάκου Μορταράκου, Σπυριδούλα­ς Πολίτη και Άγγελου Σκούρτη, αλλά και των Μανώλη Μαυρομάτη, Σάββα Μιχαήλ, Άλκη Παναγιωτόπ­ουλου και Παντελή Τάτση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece