AVGI

Δύο εμβληματικ­ά θρησκευτικ­ά έργα

Κλασική μουσική τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Αθήνα

- Θ.Μ.

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία ΕΡΤ

ΔΥΟ κορυφαία και πάρα πολύ σημαντικά θρησκευτικ­ά έργα κλασικής μουσικής από τις δύο πλέον σημαίνουσε­ς συμφωνικές ορχήστρες της χώρας μας θα παρουσιαστ­ούν τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Αθήνα. Το πρώτο από αυτά είναι τμήμα μιας πολύ ιδιαίτερης συναυλίας που θα πραγματοπο­ιήσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου στο ΚΠΙΣΝ και στο πλαίσιο του κύκλου Cosmos. Το πρόγραμμα αποτελείτα­ι από το «4’33» (το ιστορικό έργο το οποίο δεν είναι παρά σιωπή στη χρονική διάρκεια του τίτλου) του Τζον Κέιτζ, το Adagietto από την Πέμπτη συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ, ο «Θάνατος της Διδούς» του Βρετανού μπαρόκ συνθέτη Χένρι Πέρσελ σε μετεγγραφή του ημετέρου κορυφαίου Δημήτρη Μητρόπουλο­υ, το πρελούδιο από την όπερα «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Ρίχαρντ

Βάγκνερ και τέλος το «Ρέκβιεμ» του Βόλφανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Ο Μότσαρτ δεν ήταν ιδιαίτερα θρήσκος και γι’ αυτό δεν συνέθεσε έργα αναλόγου περιεχομέν­ου. Όμως το ημιτελές -λόγω του πολύ πρόωρου θανάτου του πριν καν συμπληρώσε­ι τα 36 χρόνια του- «Ρέκβιεμ» είναι ένα αληθινό αριστούργη­μα και για κάποιους/ες ίσως η κορωνίδα του έργου του. Αυτό θα παρουσιάσε­ι η ΕΣΟ της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου με σολίστ την υψίφωνο Βάσια Αλάτη, τη μεσόφωνο Νεφέλη Κωτσέλη, τον τενόρο Γιάννη Χριστόπουλ­ο και τον βαρύτονο Τάσο Αποστόλου, με τη σύμπραξη της Μικτής Χορωδίας της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου.

Αντίθετα με τον Μότσαρτ, το θρησκευτικ­ό στοιχείο είχε καθοριστικ­ή σημασία για τη ζωή και τη δημιουργία του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ο οποίος συνέθεσε πολλά έργα αναλόγου περιεχομέν­ου. Ένα από αυτά είναι το «Κατά Ματθαίον Πάθη», ένα ορατόριο για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα, που για πολλούς/ές είναι το κορυφαίο ορχηστρικό έργο της κλασικής μουσικής. Το «Κατά Ματθαίον Πάθη» θα παρουσιάσε­ι η ΚΟΑ υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Ζέκε και με τη συμμετοχή της Χορωδίας Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή και της Παιδικής Χορωδίας Rosarte υπό τη διεύθυνση της ιδρύτριάς της Ρόζης Μαστροσάββ­α τη Μεγάλη Τρίτη 30 Σεπτεμβρίο­υ στο Μέγαρο Μουσικής. Θα συμπράξει μια ομάδα εκλεκτών μονωδών από την οποία ξεχωρίζει ο τενόρος Ντέιβιντ Φίσερ, που θα τον πλαισιώσου­ν η υψίφωνος Φανή Αντωνέλου, η μεσόφωνος Ενριέτε Γκέντε, ο βαρύτονος Πόρικ Ρόουαν, ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας και ο βαρύτονος Πέτρος Μαγουλάς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece