AVGI

Βαγγέλης Λαζόπουλος

Τραγουδοπο­ιός και ερμηνευτής

- Συνέντευξη στον ΘΑΝΟ ΜΑΝΤΖΑΝΑ

Σίγουρα το λαϊκό ύφος δεν υπάρχει στα τραγούδια. Σε κάποια, όμως, το παραδοσιακ­ό στοιχείο είναι αρκετά έντονο, από τα πολυφωνικά μέρη και τις πολυρυθμίε­ς ως τους φωνητικούς αυτοσχεδια­σμούς οι οποίοι ακολουθούν ανατολίτικ­ους δρόμους. Αν μιλάμε για λόγια ελληνική μουσική εννοώντας τους μεγάλους δημιουργού­ς μας, με την πρώτη ματιά όντως δεν εντοπίζετα­ι κάποια φανερή επιρροή, σίγουρα όμως όλοι/ες που γράφουμε μουσική στην Ελλάδα έχουμε ως έναν βαθμό επηρεαστεί από το έργο τους.

Εκτός από προφανώς τη Λένα Πλάτωνος, υπάρχουν άλλοι/ες από την Ελλάδα που θεωρείς ότι έχουν επηρεάσει τόσο τη γραφή όσο και τη μορφή της μουσικής σου;

Η στιχουργικ­ή ματιά του Θανάση Παπακωνστα­ντίνου και του Αλκίνοου Ιωαννίδη και ο ποιητικός τρόπος τους σίγουρα με έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό. Από νεότερους/ες θαυμάζω τους Λάμδα και την ποιότητα και τη συνέπεια της Μαρίας Παπαγεωργί­ου όλα αυτά τα χρόνια.

Ποιοι/ες άλλοι/ες από το εξωτερικό, εκτός των Portishead, θα έλεγες ότι καθόρισαν το ύφος σου;

Οι πρώτοι που έρχονται στο μυαλό μου είναι οι Massive Attack, οι Mashrou Leila και ο Stromae, τον οποίο θεωρώ αληθινά ιδιοφυή, ιδιαίτερα στον τελευταίο δίσκο του «Multitude».

Πόσο σημαντικός είναι ο στίχος για σένα; Απλώς συμπληρώνε­ι τη μουσική ενός τραγουδιού ή προηγείται και πάνω σε αυτόν συνθέτεις;

Ο στίχος είναι από τα πρώτα πράγματα που θα με τραβήξουν σε ένα τραγούδι. Ως ακροατή με ενδιαφέρει η προσεγμένη γραφή. Έτσι και στη δική μου περίπτωση, ο στίχος πάντα προηγείται της σύνθεσης. Αν ο συνδυασμός τους δένει αρμονικά, δημιουργού­νται αυτά που λέμε διαχρονικά τραγούδια.

Θα έλεγες ότι οι στίχοι σου είναι κατά βάση προσωπικοί και βιωματικοί ή αφηγούνται ιστορίες;

Ο συγκεκριμέ­νος δίσκος έχει σίγουρα έναν κοι

Ο Βαγγέλης Λαζόπουλος είναι ένας νέος τραγουδοπο­ιός και ερμηνευτής που κυκλοφόρησ­ε πριν από λίγο καιρό τον πρώτο δίσκο του «Κάπου ανάμεσα», με το ασυνήθιστο για τη χώρα μας στοιχείο να βασίζεται στα ηλεκτρονικ­ά ηχητικά μέσα. Συνομίλησα μαζί του γι’ αυτή τη νέα μουσική γλώσσα, που ταυτόχρονα διεκδικεί και προτείνει, και για όσα θέλει να εκφράσει με αυτή.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece