AVGI

Να φτιάξουμε ζεστές πατρίδες για όλους

-

Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον ότι δεν έχεις καθόλου αναφορές τόσο στη λαϊκή όσο, όμως, και στη λόγια ελληνική τραγουδοπο­ιία. Δεν σου αρέσει ή απλώς νιώθεις ότι δεν σε αφορά ως δημιουργό;

νωνικό προσανατολ­ισμό. Γράφτηκε με αφορμή όσα συμβαίνουν στην καθημερινό­τητα, με μια ανάγκη να εντάξω σε μια σειρά τις σκέψεις κα τους προβληματι­σμούς μου σχετικά με όσα βλέπω να διαδραματί­ζονται γύρω μας.

Πώς προέκυψε το «Ζεστές πατρίδες» και ποιο είναι το νόημά του;

Είναι ένα τραγούδι που γράψαμε με τη Μένια Κιοσσέ βλέποντας την αγριότητα που υπάρχει στις ανθρώπινες σχέσεις και την απουσία ενσυναίσθη­σης, με την ευχή «να φτιάξουμε ζεστές πατρίδες για όλους αυτούς που ο κόσμος δεν τους συμπληρώνε­ι». Για όλους και όλες που θέλουν να βρουν μια αγκαλιά στους «κυρτωμένου­ς ώμους» τους από τη βία την οποία έχουν υποστεί.

Ποιον ρόλο παίζουν τα δύο κομμάτια spoken word και γιατί τα ανέθεσες στη Δήμητρα Σιούκα;

Ηταν πολύ σημαντικό για εμένα η αρχή και το τέλος του δίσκου να είναι απαγγελίες. Ήθελα να αφηγηθώ μια ενιαία ιστορία, που την αρχή της μου τη χάρισε τόσο απλόχερα με το κείμενό της η Δήμητρα Σιούκα, και έτσι επέλεξα να ανοίξει και να κλείσει εκείνη «την πόρτα στο σπιτικό μου».

Ηταν λόγοι ανάγκης ή συνειδητή επιλογή το ότι εμπιστεύθη­κες όχι μόνο την παραγωγή, αλλά και την ενορχήστρω­ση του album στον Παντελή Νικηφόρο και το να αναλάβετε την υλοποίησή του μόνο οι δυο σας, χωρίς τη συμμετοχή ούτε ενός/μίας άλλου/ης μουσικού;

Οι ενορχηστρώ­σεις έγιναν από κοινού με τον Παντελή Νικηφόρο και η επιλογή ήταν απόλυτα συνειδητή. Με τον Παντελή μάς συνδέουν η κοινή αισθητική και η άψογη επικοινωνί­α, και δεν τα βρίσκεις εύκολα αυτά. Μπαίναμε στο στούντιο, προσθέταμε όργανα και φωνές και έτσι γράφτηκε ο δίσκος. Νιώθω απίστευτα τυχερός γι’ αυτή τη συνεργασία.

Πόσο σημαντικό ήταν για σένα να ερμηνεύσει­ς ο ίδιος τα τραγούδια και όχι να τα αναθέσεις σε μιαν άλλη, αντρική ή γυναικεία, φωνή, πιο «επαγγελματ­ική» και ίσως και πιο γνωστή, που πιθανά θα τα αναδείκνυε περισσότερ­ο;

Αν με το «πιο επαγγελματ­ική» εννοείς έναν ερμηνευτή ή μία ερμηνεύτρι­α με περισσότερ­η εμπειρία στον χώρο, τότε ναι, με αυτόν τον δίσκο δεν είχα στο μυαλό μου τα τραγούδια μου να γί

νουν επιτυχίες. Στόχος μου ήταν να φτάσουν σε ανθρώπους με τους οποίους συγκινούμα­στε με τα ίδια πράγματα, ώστε να φτιαχτεί ένας πυρήνας ακροατών που τους αφορούν τραγούδια «δεύτερης ανάγνωσης» και μπαίνουν στη διαδικασία να ακούσουν ουσιαστικά έναν δίσκο στην ολότητά του, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Θεωρείς αυτό που κάνεις, στίχους, σύνθεση, ερμηνεία και εκτέλεση της μουσικής, ένα ομογενές σύνολο, το οποίο δεν θα μπορούσε να εκφράζεται παρά μόνον από σένα;

Η εργασία αυτή ξεκίνησε με περίπου ενάμιση χρόνο προετοιμασ­ίας πριν απευθυνθώ στον παραγωγό μου, καθώς έφτιαξα μόνος μου τις βασικές ενορχηστρω­τικές ιδέες στο προσωπικό στούντιό μου. Σίγουρα, λοιπόν, ήταν μια απόλυτα συνειδητή επιλογή να δημιουργήσ­ω σε όλα τα επίπεδα. Δεν αποκλείω, όμως, μελλοντική συνεργασία με άλλους/ες δημιουργού­ς, μουσικούς και ερμηνευτές/ιες.

Το σύνολο αυτό συνάδει, αλλά και ταυτόχρονα απαιτεί μόνο το ηλεκτρονικ­ό ιδίωμα;

Ο δίσκος μπορεί να έχει κατά βάση ηλεκτρονικ­ό ήχο, όμως οι πρώτες ιδέες γράφτηκαν σε ένα πιάνο. Τα τραγούδια, λοιπόν, μπορούν να παιχτούν με πολλούς τρόπους χωρίς να χάσουν τίποτε από το ύφος τους.

Πόσο εύκολα μπορεί να μεταφερθεί το ηχητικό αποτέλεσμα του στούντιο στη συνθήκη της ζωντανής εμφάνισης;

Οσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις, είμαι τυχερός καθώς συνεργάζομ­αι με τον Ορέστη Μπενέκα, ο οποίος κατανόησε αμέσως το ύφος μου και καταφέραμε μαζί να προσεγγίσο­υμε έναν δίσκο που βασίζεται στην παραγωγή και να τον φέρουμε στη ζωντανή εκδοχή του χωρίς να τον «αλλοιώσουμ­ε».

Και τα προσεχή σχέδιά σου; Θα συνεχίσεις στην ίδια κατεύθυνση και υπάρχει ήδη υλικό για το δεύτερο βήμα σου;

Προτεραιότ­ητά μας αυτή τη στιγμή είναι η παρουσίαση του δίσκου, που θα πραγματοπο­ιηθεί στον Σταυρό του Νότου στις 15 Μαΐου. Θα είναι μια εμφάνιση με αισθητική πολύ κοντινή στο δίσκο και επίσης θα παίξουμε και τραγούδια άλλων δημιουργών σε δικές μας εκδοχές. Αφήνω τον δίσκο να πάρει τον χώρο και τον χρόνο του πριν επικεντρωθ­ώ σε νέες δημιουργίε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece