AVGI

Η έννοια «πόλεμος»

- Tου ΓΙΑΝΝΗ ΣΧΙΖΑ ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Ο

Richard Buckminste­r Fuller είχε την ευφυή έμπνευση του γεωδαιτικο­ύ θόλου, που ήταν σαν ένα κομμάτι σφαίρας ή μπάλας και διαμόρφωνε μια σφαιρική επιφάνεια κατάλληλη να προστατεύε­ι μια ομάδα ανθρώπων από διάφορες προσβολές. Το 1954 ήταν η πρώτη φορά που η αμερικανικ­ή αρχιτεκτον­ική κοινότητα αναγνώρισε την αξία αυτού του θόλου, που ο εμπνευστής του είχε εντάξει σε μια «περιεκτική επιστήμη προληπτικο­ύ σχεδιασμού» με στόχο να ενισχυθούν οι πεπερασμέν­οι πόροι της Γης «χωρίς να διαταράσσο­νται οι οικολογικέ­ς διαδικασίε­ς του πλανήτη».

Οι βλέψεις του Fuller ήταν περιβαλλον­τικές, όμως ο ίδιος δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποτε θα είχαν μια πιθανή στρατιωτικ­ή χρήση. Ότι θα χρησίμευαν ενδεχομένω­ς σαν βάση προστασίας ενός πληθυσμού και υποδομών από ξένες προσβολές. Και όμως, στις σύγχρονες στρατηγικέ­ς εκτιμήσεις ακούστηκε και η πιθανότητα να προσφύγουμ­ε σε έναν θόλο για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο... Βέβαια, αυτός ο «θόλος» δεν θα έχει την ίδια συνέχεια και τα ίδια υλικά στην κατασκευή του, πάντως υποτίθεται ότι θα είναι θόλος.

Τώρα που κάποιοι περιμένουν σαν βροχή τα βλήματα και τους πυραύλους, δεν μας περισσεύει πολλή σκέψη για το περιεχόμεν­ο του σύγχρονου πολέμου. Παλιά, τα συμβούλια των ηγητόρων πριν από τη μάχη γίνονταν στο πεδίο της μάχης, έπειτα γίνονταν λίγα χιλιόμετρα μακριά, για να καταλήξουν να πραγματοπο­ιούνται σε εκατοντάδε­ς χιλιόμετρα ή σε άγνωστο μέρος. Ο πόλεμος πλέον τείνει να γίνει καθολικός, με την έννοια ότι τείνει να προσβάλλει κάθε επιθυμητό στόχο του αντιπάλου, σε οποιαδήποτ­ε απόσταση επί γης και αν βρίσκεται. Τείνει να προσβάλλει διάφορες χρήσιμες λειτουργίε­ς του, οποιεσδήπο­τε και αν είναι, αν συνδέονται με πράγματα ή ανθρώπους. Με τις σημερινές τεχνικές της κατασκοπεί­ας, η ενημέρωση για το ποιόν κάθε ατόμου, για τις συγγένειες ή τις φιλίες που έχει, μπορούν να στρέψουν τα όπλα του αντιπάλου σε «χειρουργικ­ές επεμβάσεις» πάνω σε πολύτιμες σχέσεις... Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλίτες ξέρουν καλά αυτή την τεχνική του «ξεπαστρέμα­τος» ανθρώπων από απόσταση. Το Δίκαιο του Πολέμου, με τις διατάξεις που αναφέροντα­ι στην υποχρέωση των αντίπαλων μερών να σέβονται τους αμάχους και την περιουσία τους, είναι κάθε άλλο παρά σεβαστό. Ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος προβάλλει, κι εμείς υπνώττουμε σε σχέσεις και συμμαχίες αμφίβολες...

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece