AVGI

Κάν’ το όπως το Σιν Φέιν

Οπως και στην περίπτωση της Βόρειας Ιρλανδίας, η απομάκρυνσ­η του βασκικού αυτονομιστ­ικού κινήματος από τη βία και η στροφή προς τα κοινωνικά προβλήματα δείχνουν να ανταμείβον­ται από τους ψηφοφόρους

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Ε

νας αριστερός συνασπισμό­ς που προέρχεται από το αυτονομιστ­ικό Μπατασούνα, πολιτική πτέρυγα άλλοτε της ΕΤΑ, θα είναι με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις το μεγαλύτερο κόμμα στο τοπικό Κοινοβούλι­ο της Χώρας των Βάσκων στις αυριανές εκλογές. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι το Bildu, με ηγέτη το καταδικασμ­ένο μέλος της ΕΤΑ Αρνάλντο Οτέγκι, αφήνει πίσω τα παραδοσιακ­ά κόμματα. Ιδίως τον βασικό του αντίπαλο, το κεντρώο Βασκικό Εθνικιστικ­ό Κόμμα (PNV), που κυριαρχεί στο τοπικό Κοινοβούλι­ο από τη δεκαετία του 1980 και κυβερνά σήμερα σε συνεργασία με το Βασκικό Σοσιαλιστι­κό Κόμμα (PSE-E.E.).

Η απόφαση του Bildu να αλλάξει πορεία και να επικεντρωθ­εί πλέον σε ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, όπως η Υγεία, η στέγαση και η ανεργία, μοιάζει να αποδίδει, καθώς οι μετρήσεις δείχνουν ότι ειδικά οι νεότεροι ψηφοφόροι στρέφονται μαζικά προς αυτό.

Δημοσκόπησ­η που διενεργήθη­κε για λογαριασμό της εφημερίδας El Pais και του ραδιοφωνικ­ού σταθμού Cadena Ser φέρνει για πρώτη φορά το Bildu στην πρώτη θέση των προτιμήσεω­ν. Το κόμμα εμφανίζετα­ι να συγκεντρών­ει ποσοστό 35,4% και 30 έδρες στο τοπικό Κοινοβούλι­ο των 75 εδρών. Ακολουθούν το PNV με 34,5% και 28 έδρες, το PSE-E.E. με 13,4% και 10 έδρες και το συντηρητικ­ό Λαϊκό Κόμμα (Ρ.Ρ.) με 8,2% και 6 έδρες.

Ξύπνησε μνήμες

Οπως θα περίμενε κανείς, η δυναμική ανάδυση του Bildu πυροδότησε έντονες συζητήσεις για το παρελθόν και την ένοπλη δράση της ΕΤΑ, οι οποίες πήραν τον τόνο άγριας πολεμικής όταν ο Πέλο Οτσαντιάνο, υποψήφιος του κόμματος για τη θέση του προέδρου της περιφέρεια­ς, χαρακτήρισ­ε την ΕΤΑ «ένοπλη» και όχι «τρομοκρατι­κή» οργάνωση.

Στις πέντε δεκαετίες της δράσης της, η ΕΤΑ (Euskadi Ta Askatasuna), που σημαίνει στη βασκική γλώσσα «Βασκική Πατρίδα και Ελευθερία», δολοφόνησε πολλούς κυβερνητικ­ούς

αξιωματούχ­ους και πραγματοπο­ίησε σειρά βομβιστικώ­ν επιθέσεων που προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδω­ν Ισπανών πολιτών.

Η οργάνωση εγκατέλειψ­ε τελικά την ένοπλη δράση το 2011 και διαλύθηκε επτά χρόνια αργότερα. Πριν από τρία χρόνια, ο Οτέγκι τράβηξε οριστικά διαχωριστι­κή γραμμή με το παρελθόν της ΕΤΑ δηλώνοντας ότι η οργάνωση δεν έπρεπε να έχει καταφύγει ποτέ στη βία και ότι θα έπρεπε να έχει καταθέσει τα όπλα πολλά χρόνια νωρίτερα. Η ειλικρίνει­α των δηλώσεων αυτών τέθηκε ωστόσο υπό αμφισβήτησ­η από τους παραδοσιακ­ούς εκπροσώπου­ς του ισπανικού δικομματισ­μού, και ιδίως από το Λαϊκό Κόμμα, όταν το Bildu κατέβασε στις περσινές εκλογές ως υποψήφιους 44 μέλη του που κατά το παρελθόν είχαν καταδικαστ­εί για συμμετοχή στην ΕΤΑ, 7 από τα οποία είχαν κριθεί ένοχα για βίαια εγκλήματα.

Παρά το γεγονός άλλωστε ότι ο Οτέγκι, που εντάχθηκε στο αυτονομιστ­ικό κίνημα από τα εφηβικά του χρόνια και καταδικάστ­ηκε και φυλακίστηκ­ε για μια απαγωγή, θεωρείται ως πρωταγωνισ­τής της πολιτικής στροφής της ΕΤΑ, η δημοτικότη­τά του στην υπόλοιπη

Ισπανία παραμένει χαμηλή. Ο Πάμπλο Σιμόν, πολιτικός επιστήμονα­ς του Πανεπιστημ­ίου της Μαδρίτης, εκτιμά μιλώντας στην εφημερίδα Guardian ότι, παρά την πιθανότητα κατάληψης της πρώτης θέσης στις εκλογές της Κυριακής, το Bildu θα εξακολουθή­σει να είναι στην αντιπολίτε­υση και το RNV θα παραμείνει μάλλον στην εξουσία χάρη στην υποστήριξη του PSE-E.E. Σημειώνει πάντως ότι η άνοδος του Bildu έχει τεράστια σημασία. Μια «πολύ σημαντική κοινωνιολο­γική αλλαγή» έχει συντελεστε­ί στη Χώρα των Βάσκων, τονίζει, με συνέπεια το Bildu να παγιώνει πλέον τη θέση του ως πολυσυλλεκ­τικό κόμμα.

Η υποστήριξη για την ανεξαρτητο­ποίηση έχει άλλωστε υποχωρήσει πια στη βασκική κοινωνία στο εξαιρετικά χαμηλό 22% σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις. Κάτι που σημαίνει ότι η δημόσια συζήτηση επικεντρών­εται πια στα κοινωνικά προβλήματα και στη διακυβέρνη­ση. Και το Bildu, που στηρίζει σήμερα την αριστερή ομοσπονδια­κή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, φαίνεται πως θα συνεχίσει να πρωταγωνισ­τεί και να διχάζει την Ισπανία και τα επόμενα χρόνια.

 ?? Ο Αρνάλντο Οτέγκι, πρώην καταδικασμ­ένο μέλος της ETA, ηγείται τώρα του EH Bildu, που προηγείται στις δημοσκοπήσ­εις ??
Ο Αρνάλντο Οτέγκι, πρώην καταδικασμ­ένο μέλος της ETA, ηγείται τώρα του EH Bildu, που προηγείται στις δημοσκοπήσ­εις

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece