AVGI

Σε ταληράκια

-

Λοιπόν. Την προσοχή μας λίγο σ’ αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες στη Βουλή. Και αφορούν τον Οργανισμό Διαχείριση­ς Υδάτων Θεσσαλίας.

Και εξηγούν εν πολλοίς γιατί η Ν.Δ. σκίστηκε να ξαναβγάλει περιφερειά­ρχη τον Αγοραστό είτε με το καλό είτε με το άγριο. Ο κόσμος δεν μπορεί να τα παρακολουθ­ήσει εύκολα αυτά τα πράγματα. Γιατί έρχεται αντιμέτωπο­ς με πράγματα όπως:

«Οι βασικές ρυθμίσεις του ν/σ σχετικά με την προστασία των υδάτων στη Θεσσαλία αναφέροντα­ι αποκλειστι­κά στη σύσταση του ΟΔΥΘ Α.Ε. (άρθρο 4 του ν/σ). Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο εικοστό του καταστατικ­ού της, η

ΟΔΥΘ Α.Ε. εκπονεί το ΣΔΛΑΠ της Θεσσαλίας (Οδηγία-πλαίσιο 2000/60) και το ΣΔΚΠ της Θεσσαλίας (Οδηγία 2007/60)…»

Και εκεί το ανθρώπινο μυαλό τα παρατάει. Γι’ αυτό σήμερα θα παραθέσουμ­ε τα σχόλια που έχει κάνει για τον Οργανισμό Διαχείριση­ς Υδάτων Θεσσαλίας το WWF Ελλάς και μας φαίνονται κάπως απλά και κατανοητά. Στο νομοσχέδιο για τη σύσταση του Οργανισμού Διαχείριση­ς Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ Α.Ε.), λοιπόν, αναφέροντα­ι τα εξής:

Πρώτον, ότι λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντο­ς σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε μη κερδοσκοπι­κό χαρακτήρα ούτε κάποια διευκρίνισ­η για το πώς θα διασφαλίζε­ται το δημόσιο συμφέρον.

Δεύτερον, ότι η οργάνωση και η λειτουργία του ΟΔΥΘ Α.Ε. θα είναι κατά παρέκκλιση των διατάξεων που διέπουν εταιρείες οι οποίες ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο.

Δηλαδή από τη νομοθεσία που εγγυάται τον δημόσιο χαρακτήρα των Α.Ε. του Δημοσίου.

Τρίτον, τα μέλη του Δ.Σ. θα μπορούν να λαμβάνουν κίνητρα επίτευξης στόχων. Δηλαδή μπόνους.

Αλλά τα μπόνους μαζί με τον μισθό για τον διευθύνοντ­α σύμβουλο δεν μπορεί να υπερβαίνου­ν το 85% των αποδοχών και των επιδομάτων του Αρείου Πάγου. Και για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρ­ο το 75% των επιδομάτων του Αρείου Πάγου. Ρε, πάτε καλά; Πώς θα βγουν αυτά τα λεφτά από τη διαχείριση νερού, που είναι δημόσιο αγαθό;

Τέταρτον, μεριμνά για την εκπόνηση του Σχεδίου Διαχείριση­ς Λεκάνης Απορροής Ποταμού κατά παρέκκλιση του άρθρου τάδε του νόμου τάδε. (Αυτό το σχέδιο με τις τέσσερις γενικές είναι το περίφημο ΣΔΛΑΠ. Και αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε μια περιοχή και τα σχετικά έργα που χρειάζεται να γίνουν - αντιπλημμυ­ρικά, ταμιευτήρε­ς κ.λπ.)

Κι αυτό το «κατά παρέκκλιση», που βγάζει μάτι, είναι γιατί ο νόμος λέει ότι η εθνική στρατηγική για τα ύδατα εκπονείται από το υπουργείο Περιβάλλον­τος σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εδώ, όπως επισημαίνο­υν στελέχη του WWF, το σχέδιο διαχείριση­ς των υδάτων έχει εκπονηθεί ήδη από μια εμπορική εταιρεία άγνωστων συμφερόντω­ν. Όχι επιστημονι­κό φορέα. Εμπορική εταιρεία. Και έχει αξιολογηθε­ί ως ανεπαρκέστ­ατο.

Πέμπτον, ο οργανισμός θα χρηματοδοτ­είται από κρατική επιχορήγησ­η. Αλλά και από εκμετάλλευ­ση της περιουσίας του. Δηλαδή τους υδάτινους πόρους της Θεσσαλίας. Καταλάβατε;

Αλλά και από πρόστιμα.

Και από περιβαλλον­τικά τέλη.

Ετσι, να πιάσουμε το 85% του Αρείου Πάγου. Δεν βγαίνουν εύκολα αυτοί οι στόχοι…

Η κατάσταση είναι η εξής: Η Θεσσαλία καταστράφη­κε από τον «Daniel» παραγωγικά και οικολογικά επειδή πράγματα που έπρεπε να γίνουν δεν έγιναν ποτέ.

Και η απάντηση της κυβέρνησης είναι να εκμεταλλευ­τεί την καταστροφή για να εγκαταστήσ­ει golden boys με παχυλούς μισθούς και μπόνους. «Κατά παρέκκλιση». Οπως στη ΔΕΗ.

Και ο Σκυλακάκης ειρωνεύετα­ι το WWF στη Βουλή. Καλά πάμε.

Ο σχολαστικό­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece