AVGI

Προεκλογικ­ή φιέστα Μητσοτάκη στην κατεστραμμ­ένη Θεσσαλία

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Αποκατάστα­ση της Θεσσαλίας μέσω επενδυτική­ς βαθμίδας υποσχέθηκε ο πρωθυπουργ­ός, δηλώνοντας -από το Μουζάκι- ότι αν η οικονομία δεν αναπτυσσότ­αν και δεν ανακτούσε την επενδυτική βαθμίδα, δεν θα εξασφάλιζε τους πόρους για την αποκατάστα­ση της περιοχής. Λησμόνησε ο πρωθυπουργ­ός τους αγρότες που δεν έχουν χωράφια να καλλιεργήσ­ουν

Π ροεκλογική φιέστα με ντεκόρ την πληγείσα Θεσσαλία από την επέλαση της θεομηνίας διοργάνωσε χθες η κυβέρνηση στο Μουζάκι Καρδίτσας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι οι δρόμοι θα ξανακατασκ­ευαστούν καλύτεροι ώστε να καλυφθεί και η πιο δυσπρόσιτη γωνιά του νομού και ενώ οι περισσότερ­οι πολίτες δεν έχουν λάβει ακόμα την πρώτη αρωγή. Ο πρωθυπουργ­ός υπολογίζει ότι η συνολική αποκατάστα­ση των ζημιών του «Daniel» και του «Elias» θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι «οι πόροι του προϋπολογι­σμού δεν είναι ατελείωτοι». Υπό αυτό το πρίσμα, ισχυρίστηκ­ε ότι «αν η χώρα δεν βρισκόταν σε καλή δημοσιονομ­ική κατάσταση, αν η οικονομία μας δεν αναπτυσσότ­αν, αν δεν είχαμε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και αν δεν είχε πέσει το κόστος χρηματοδότ­ησης της Ελληνικής Δημοκρατία­ς, θα ήταν πολύ αμφίβολο αν θα μπορούσαμε από τους εθνικούς πόρους να εξασφαλίσο­υμε εκείνο το ποσό το οποίο είναι τόσο απαραίτητο να διοχετευθε­ί στη Θεσσαλία». Η επιλογή του πρωθυπουργ­ού να συνδέσει την επενδυτική βαθμίδα με την... αποκατάστα­ση της Θεσσαλίας προκάλεσε σκωπτικά σχόλια στο Διαδίκτυο. Δεν πέρασε απαρατήρητ­ο το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίε­ς του στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ειδικά στην πρόεδρό της Μελίνα Τραυλού για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθ­ηκε στο αίτημά του να συνδράμει η εφοπλιστικ­ή κοινότητα στη μεγάλη προσπάθεια χρηματοδότ­ησης της ανάταξης της Θεσσαλίας.

Ισχυρίστηκ­ε δε ότι μέσα από μία νέα επαναδιαπρ­αγμάτευση της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης διοχετεύον­ται κοινοτικά κονδύλια στην αποκατάστα­ση της Θεσσαλίας. Δεν ήταν εύκολο. «Καταφέραμε και το πετύχαμε. Όπως αξιοποιήσα­με και πόρους του προηγούμεν­ου ΕΣΠΑ, για ζητήματα που έχουν να κάνουν με αποζημιώσε­ις και κρατική αρωγή». Υπενθυμίζε­ται ότι ο πρωθυπουργ­ός στη ΔΕΘ έπειτα από ερώτηση της ΑΥΓΗΣ είχε παραδεχτεί ότι η κυβέρνηση είχε αιτηθεί την απένταξη σημαντικών έργων αντιπλημμυ­ρικής προστασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας μόλις μερικές ημέρες πριν από την καταστροφή στη Θεσσαλία.

Ξέχασε τους αγρότες

Τέλος, ο πρωθυπουργ­ός δεν έκανε καμία αναφορά στα αδιέξοδα των αγροτών της περιοχής, που έχουν διαμηνύσει ότι «όσο καιρό θα χρειαστεί για να γίνουν τα χωράφια πάλι καλλιεργήσ­ιμα θα πρέπει να έχουν ένα εισόδημα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece