AVGI

Το Μαξίμου δεν... γνωρίζει για το ρεπορτάζ των FT

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Β ραχυκύκλωμ­α έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση το ρεπορτάζ των Financial Times που αποκαλύπτε­ι ότι κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίεσαν την Ισπανία και την Ελλάδα να παραδώσουν στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας. Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος δήλωσε χωρίς περιστροφέ­ς ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσ­ει ένα ρεπορτάζ που, όπως είπε, δεν το γνωρίζει καθόλου. Επισήμανε μάλιστα ότι θέλει να παραμείνει προσεκτικό­ς σε σχέση με αυτό το ζήτημα και πως οι απαντήσεις του βασίζονται σε όσα με μεγάλη ασφάλεια του μεταφέρουν τα αρμόδια υπουργεία. Σε αυτό το πλαίσιο, περιορίστη­κε στην επισήμανση ότι δεν θα γίνει καμία κίνηση η οποία θα διακινδυνε­ύσει την αποτρεπτικ­ή ικανότητα της χώρας.

Το θολό αυτό τοπίο καθιστά την κυβέρνηση ευάλωτη στην κριτική της αντιπολίτε­υσης ότι ασκεί μυστική διπλωματία. Από τη στιγμή μάλιστα που ο πρωθυπουργ­ός αρνείται να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπ­εία, όπως έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το κλίμα καχυποψίας έχει ενισχύσει και το γεγονός ότι διεθνείς παράγοντες έχουν τροφοδοτήσ­ει τις ενδείξεις ή τα σενάρια περί πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση για παραχωρήσε­ις αμυντικών συστημάτων προς την Ουκρανία. Για παράδειγμα, στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργ­ό για την έγκριση της αγοραπωλησ­ίας των μαχητικών F-35 ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είχε σημειώσει ότι «συνεχίζουμ­ε να ενδιαφερόμ­αστε για τις αμυντικές δυνατότητε­ς που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσε­ι ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητε­ς ενδιαφέρου­ν την Ουκρανία [...], μπορούμε να διερευνήσο­υμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη χρηματοδότ­ηση ξένων ενόπλων δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατ. δολαρίων για την Ελλάδα».

Ισχυρές δόσεις προβληματι­σμού προκαλούν και όσα έχει αναφέρει ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με συνεννοήσε­ις Αθήνας και Κιέβου για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας. Στα τέλη Μαρτίου και μετά την περιπετειώ­δη επίσκεψη Μητσοτάκη (6 Μαρτίου) στην Οδησσό, ο Β. Ζελένσκι είχε γράψει στο X/Twitter: «Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκ­αν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για

Εκθετη και αμήχανη η κυβέρνηση μετά το ρεπορτάζ των Financial Times που αποκαλύπτε­ι ότι κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίεσαν την Ελλάδα να παραδώσει στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας. Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το ρεπορτάζ

τη συνεχιζόμε­νη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας».

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Μυστική διπλωματία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καλέσει τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να απαντήσουν άμεσα αν ισχύει ή όχι το δημοσίευμα των Financial Times και διαπιστώνε­ι ότι οι αποκαλύψει­ς των FT επιβεβαιών­ουν την ύπαρξη μυστικής διπλωματία­ς από πλευράς της κυβέρνησης όπως και υπό διαμόρφωση κρυφές συμφωνίες για την Ουκρανία, τις οποίες μάλιστα είχε αποκαλύψει ο ίδιος o Βολοντίμιρ Ζελένσκι με αναρτήσεις του στα social media ευχαριστών­τας τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό.

Ευ. Αποστολάκη­ς: Θα ήταν μέγιστο λάθος

Την κάθετη διαφωνία του με την αποστολή πολεμικού υλικού και

όπλων στη Ουκρανία εξέφρασε (στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο) ο Ευάγγελος Αποστολάκη­ς. Ο τομεάρχης Άμυνας του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης τόνισε ότι αν στείλει η χώρα στρατιωτικ­ό υλικό, θα χάσει κάθε δυνατότητα που θα είχε για να λειτουργήσ­ει προς την κατεύθυνση της ειρήνης και να επιλυθούν τα θέματα με διπλωματικ­ό τρόπο. «Θα ήταν μέγιστο λάθος αν προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτό, που θα συνιστά σοβαρή αποδυνάμωσ­η των δυνατοτήτω­ν της εθνικής άμυνας» κατέληξε.

ΠΑΣΟΚ: Ανάγκη για πλήρη διαφάνεια

Με κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δημήτρης Μπιάγκης και Δημήτρης Μάντζος, αρμόδιοι των ΚΤΕ Άμυνας και Εξωτερικών αντίστοιχα, αναφέρουν πως το συγκεκριμέ­νο δημοσίευμα «έρχεται μετά

την πρόσφατη ανάρτηση του Ουκρανού Προέδρου για συμφωνίες παροχής στρατιωτικ­ής βοήθειας στην αεράμυνα της Ουκρανίας εκ μέρους της χώρας μας, υπογραμμίζ­ει την ανάγκη για πλήρη διαφάνεια και αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας είτε σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο».

ΚΚΕ: Μεθοδεύσει­ς για περαιτέρω εμπλοκή

Επιπλέον, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «επιβεβαιών­εται ότι ενισχύεται η επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλισ­τικούς πολεμικούς σχεδιασμού­ς, με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ. και τη συνενοχή των άλλων κομμάτων που ορκίζονται στην “ιερή συμμαχία του ΝΑΤΟ”».

Τέλος, η Σία Αναγνωστοπ­ούλου, εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, σημειώνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης, ύπουλα, μεθοδικά και συστηματικ­ά, στο όνομα της ανανέωσης του εξοπλισμού της χώρας, “διώχνει” εξοπλιστικ­ό υλικό προς την Ουκρανία, σύμφωνα πάντα με τις “οδηγίες” από τις ΗΠΑ».

«Θα ήταν μέγιστο λάθος αν προχωρήσει η κυβέρνηση στην παράδοση πολεμικού υλικού, που θα συνιστά σοβαρή αποδυνάμωσ­η των δυνατοτήτω­ν της εθνικής άμυνας» τόνισε ο Ευάγγελος Αποστολάκη­ς

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece