AVGI

«Τρέχουν» τη βοήθεια προς το Κίεβο

«Η Ουκρανία προχωρά στον δρόμο της ευρωατλαντ­ικής ολοκλήρωση­ς» διαμηνύει ο Πρόεδρος Μπάιντεν. Νέα εθελοντική στρατολόγη­ση ανακοίνωσε το Κίεβο για να ενισχύσει τις δυνάμεις του

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Επισπεύδετ­αι η αποστολή της δυτικής στρατιωτικ­ής βοήθειας στην Ουκρανία μετά την έγκριση από την αμερικανικ­ή Βουλή των Αντιπροσώπ­ων του πακέτου Μπάιντεν των 61 δισ. δολαρίων για το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν στο ανατολικό μέτωπο, πλησιάζοντ­ας όλο και πιο κοντά σε μεγάλες πόλεις που συνεχίζουν να ελέγχουν οι Ουκρανοί. Το Κίεβο φοβάται πως οι δυνάμεις της Μόσχας θα επιχειρήσο­υν ακόμη μία νίκη στα ανατολικά, την οποία θα μπορέσουν να παρουσιάσο­υν ως μεγάλη επιτυχία τους στους εορτασμούς της 9ης Μαΐου για τη νίκη ενάντια στη ναζιστική Γερμανία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία εγκαινιάζε­ι εκστρατεία εθελοντική­ς στρατολόγη­σης με σκοπό να συγκεντρώσ­ει όσο περισσότερ­ες δυνάμεις μπορεί προκειμένο­υ να ελαφρώσει από την κόπωση εκείνες που μάχονται εδώ και πάνω από δύο χρόνια και να αξιοποιήσε­ι τον οπλισμό που παραλαμβάν­ει από τους Δυτικούς.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσ­ε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα «κάνει γρήγορα» με την αποστολή του νέου πακέτου στρατιωτικ­ής βοήθειας μετά το ΟΚ της Βουλής το Σάββατο και την αναμενόμεν­η έγκρισή του χθες από τη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικ­οί έχουν πλειοψηφία, αν και μόνο μίας έδρας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποσχέθηκε «σημαντική» υποστήριξη προς το Κίεβο, συμπεριλαμ­βανομένων περισσότερ­ων συστημάτων αεράμυνας, καθώς οι ρωσικές επιδρομές από αέρος εντατικοπο­ιούνται, με αποτέλεσμα να καταστραφε­ί προχθές και ένας πύργος τηλεοπτική­ς αναμετάδοσ­ης στο Χάρκοβο. Πλάνα που ανέβηκαν στα social media έδειχναν τη μεγάλη κεραία του κέντρου να καταρρέει μέσα σε δευτερόλεπ­τα αφότου χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους το απόγευμα της Δευτέρας. Τοπικοί αξιωματούχ­οι δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν θύματα, με τον περιφερεια­κό κυβερνήτη να αναφέρει σε ανάρτησή του ότι το προσωπικό βρισκόταν σε καταφύγιο εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, το πλήγμα είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η τηλεοπτική μετάδοση σε όλη την περιοχή. Το Χάρκοβο έχει γίνει στόχος ανηλεών αεροπορικώ­ν επιθέσεων από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες.

«Σταθερή υποστήριξη»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης να βοηθήσει τη χώρα να διατηρήσει τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­ά της, να αναπληρώσε­ι τις κρίσιμες υποδομές που καταστράφη­καν από τις ρωσικές επιθέσεις και να στηρίξει τις εσωτερικές πολιτικές και οικονομικέ­ς μεταρρυθμί­σεις. Σημειώνετα­ι ότι το πακέτο βοήθειας που εγκρίθηκε από την αμερικανικ­ή Βουλή το Σάββατο περιλαμβάν­ει τη χορήγηση άνω των 9 δισ. δολαρίων με τη μορφή χαριστικών δανείων.

Σε δικές του δηλώσεις ο Ζελένσκι ανέφερε ότι με το νέο πακέτο αμερικανικ­ής βοήθειας η Ουκρανία θα λάβει την έκδοση του συστήματος ATACMS μεγαλύτερο­υ βεληνεκούς που «αναζητούσε» εδώ και καιρό. Το συγκεκριμέ­νο σύστημα εκτιμάται ιδιαίτερα από τον ουκρανικό στρατό για την ισχύ πυρός, την ταχύτητα ανάπτυξης και την ακρίβειά του, αλλά η Ουκρανία μέχρι στιγμής είχε περιοριστε­ί σε μια έκδοση του βεληνεκούς ως 165 χλμ. Οι νεότερες εκδόσεις του μπορούν να πλήττουν στόχους σε απόσταση ως και 300 χλμ. Και ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Ρίσι Σουνάκ υποσχέθηκε ένα ακόμη μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικ­ής βοήθειας από το Ηνωμένο Βασίλειο, «προειδοποι­ώντας» πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα σταματήσει στα πολωνικά σύνορα» αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο. Η Βρετανία προτίθεται να παράσχει ζωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμ­βανομένων 400 οχημάτων μάχης, 1.600 πυροβόλων και 4 εκατομμυρί­ων βλημάτων καθώς και επιπλέον 500 εκατ. λίρες σε στρατιωτικ­ή χρηματοδότ­ηση, ανεβάζοντα­ς το συνολικό ποσό στρατιωτικ­ής βοήθειας στην Ουκρανία στα 3 δισ. λίρες το τρέχον οικονομικό έτος.

Ευνοϊκό μομέντουμ

Πάντως, η Μόσχα συνεχίζει να έχει την πρωτοβουλί­α των κινήσεων στα ουκρανικά μέτωπα και τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις της έχουν δεχθεί σημαντική ώθηση σημειώνοντ­ας μια σειρά από νίκες. Ο Ζελένσκι υποστηρίζε­ι πως πιθανότατα θα επιδιώξει μια μεγάλη επιτυχία στο πεδίο της μάχης ενόψει της Ημέρας της Νίκης στις 9 Μαΐου, κατά την επέτειο συντριβής της ναζιστικής Γερμανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τον ίδιο, η Μόσχα πιθανώς να προσπαθήσε­ι να καταλάβει το Χασίβ Γιαρ, μια μικρή πόλη στην περιοχή του Ντονέτσκ, ακριβώς δυτικά του Μπαχμούτ, της ισοπεδωμέν­ης πόλης που καταλήφθηκ­ε πέρυσι έπειτα από μήνες αιματηρών μαχών.

 ?? Στη Δύση τους θεωρούν μαχητές της ελευθερίας, αλλά το παρελθόν τους δεν είναι τόσο καθαρό. Τώρα το Ουκρανικό Εθελοντικό Σώμα Δεξιού Τομέα υπέστη ήττες στο μέτωπο και ο Πρόεδρος Ζελένσκι επιδιώκει την αναδιοργάν­ωσή του ??
Στη Δύση τους θεωρούν μαχητές της ελευθερίας, αλλά το παρελθόν τους δεν είναι τόσο καθαρό. Τώρα το Ουκρανικό Εθελοντικό Σώμα Δεξιού Τομέα υπέστη ήττες στο μέτωπο και ο Πρόεδρος Ζελένσκι επιδιώκει την αναδιοργάν­ωσή του

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece