AVGI

Νέα Αριστερά και Κόσμος παρουσιάζο­υν ευρωψηφοδέ­λτια

- Κώστας Παπαγιάννη­ς

ευθεία για την μάχη των ευρωεκλογώ­ν μπήκαν και τα μικρά κόμματα του προοδευτικ­ού χώρου παρουσιάζο­ντας τα ευρωψηφοδέ­λτιά τους. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης θα παρουσιάσε­ι το ευρωψηφοδέ­λτιο του κόμματος σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) στις 7.30 μ.μ. Υποψήφιοι ευρωβουλευ­τές με τη Νέα Αριστερά θα είναι οι πρώην υπουργοί Γαβριήλ Σακελλαρίδ­ης, Νίκος Φίλης και Γιώργος Σταθάκης, αλλά και η σημαντική λογοτέχνης Μάρω Δούκα. Η Νέα Αριστερά θα αλλάξει και εκπρόσωπο Τύπου τις επόμενες μέρες, καθώς ο Κωστής Καρπόζηλος είναι επίσης ένας εκ των 42 υποψηφίων.

Παράλληλα, ο Αλ. Χαρίτσης επικέντρωσ­ε τα πυρά του στα μεγάλα κόμματα του προοδευτικ­ού χώρου, κατηγορώντ­ας τις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι είναι «συναινετικ­ές στις κεντρικές επιλογές της Ν.Δ.», αλλά και «φοβικές στην προοπτική της ουσιαστική­ς προγραμματ­ικής συζήτησης» στον προοδευτικ­ό χώρο.

Πυλώνας της πολιτικής οικολογίας

Ο Κόσμος έδωσε επίσης στη δημοσιότητ­α το ευρωψηφοδέ­λτιό του με τη συμμετοχή κι άλλων κινήσεων από τον οικολογικό και προοδευτικ­ό χώρο. Μετά την ανακοίνωση των ΟικολόγωνΠ­ράσινων και της Πράσινης Ενότητας ότι δεν θα κατέβουν στις ευρωεκλογέ­ς για οικονομικο­ύς λόγους, ο Κόσμος καθίσταται ο βασικός πυλώνας της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα. Αυτό αποτυπώνετ­αι και στο ευρωψηφοδέ­λτιό του, με πολλούς από τους υποψηφίους να έχουν μακρά εμπειρία στα «πράσινα» κόμματα και στα κοινωνικά κινήματα. Μεταξύ των υποψηφίων, η Ευδοκία Τσαγκλή, επιζήσασα του δυστυχήματ­ος των Τεμπών.

Ο γραμματέας του Κόσμου και ευρωβουλευ­τής Πέτρος Κόκκαλης επισήμανε ότι μαζί με την ευρωομάδα των Πρασίνων καταψήφισε την επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητ­ας, προειδοποι­ώντας ότι «η υπερψήφισή του θα ρίξει κηροζίνη στις φυγόκεντρε­ς αντιευρωπα­ϊκές δυνάμεις και στην Ακροδεξιά». Ο Κόσμος ζήτησε επίσης την κήρυξη της Ελλάδας σε «κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης», αξιοποιώντ­ας σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβ­ουλίου από τον Νοέμβριο του 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece