AVGI

Ασκήσεις ισορροπίας ενόψει ευρωεκλογώ­ν

Η οργή των πιστών για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και η επίθεση σε βουλεύτρια της Ν.Δ. οδηγούν Εκκλησία και κυβέρνηση σε επείγουσες συνομιλίες

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Ασκήσεις ισορροπίας κάνουν τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και η Εκκλησία καθώς οι ευρωεκλογέ­ς πλησιάζουν, όπως και η ψήφος διαμαρτυρί­ας των πιστών που διαφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και θέλουν να τιμωρήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ψηφίζοντας κάποιο από τα ακροδεξιά κόμματα. Η επίθεση στη βουλεύτρια της Ν.Δ. Αγγελική Δεληκάρη μέσα σε εκκλησία από πολιτεύτρι­α της Νίκης είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο σώμα των πιστών. Η κατάσταση προβληματί­ζει τον Ιερώνυμο, ο οποίος προχώρησε σε κατευναστι­κές δηλώσεις. Ο αρχιεπίσκο­πος θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργ­ό την Παρασκευή σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένω­ν στη Θήβα με στόχο να «σπάσει ο πάγος» μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Εκκλησία όμως βρίσκεται σε δίλημμα. Η αντίδραση των πιστών την υποχρεώνει να κρατά υψηλούς τους τόνους κατά της κυβέρνησης, μολονότι η διάρρηξη των σχέσεων μαζί της δεν είναι κάτι που θα επιθυμούσε. Άλλωστε, πολλές από τις λεκτικές επιθέσεις κατά υπουργών και βουλευτών που ψήφισαν τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προέρχοντα­ι από ιερείς και μητροπολίτ­ες. «Καμιά φορά μιλάει το τσίπουρο και έχουμε θεματάκια» σχολίασε χαρακτηρισ­τικά ο μητροπολίτ­ης Λάρισας Ιερώνυμος, «προειδοποι­ώντας» ότι τα προβλήματα αποδοκιμασ­ιών σε πολιτικούς σε ανοιχτές συγκεντρώσ­εις θα συνεχιστού­ν και… στα πανηγύρια μετά το Πάσχα. Την ίδια ώρα, η Εκκλησία δεν θα ήθελε να χρεωθεί μια πολιτική ήττα της κυβέρνησης ή την παρασκηνια­κή στήριξη της Νίκης ή της Ελληνικής Λύσης, όπως φάνηκε και με τη στάση της Ιεραρχίας στις εκλογές του καλοκαιριο­ύ, όταν και πήρε αποστάσεις κυρίως από το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού.

«Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο»

«Η Εκκλησία δεν εκδικείται και αγαπά όλους» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο Ιερώνυμος, που συναντήθηκ­ε με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη. «Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπι­στούν τα προβλήματα» συμπλήρωσε ο αρχιεπίσκο­πος με διάθεση κατευνασμο­ύ των παθών. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, που επισήμανε ότι οι δηλώσεις Ιερώνυμου «αξίζει να διαβαστούν και να ακουστούν από όλους».

Η Ν.Δ. θέλει να αποκαταστή­σει τις σχέσεις της με την Εκκλησία, καθώς η διαρροή ψηφοφόρων προς τα ακροδεξιά είναι σημαντική και κινδυνεύει να παίξει καθοριστικ­ό ρόλο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν. Από την άλλη, μια πλήρης υπαναχώρησ­η της κυβέρνησης έναντι της Εκκλησίας κινδυνεύει να δημιουργήσ­ει ένα άλλο ρήγμα, στο Κέντρο αυτή τη φορά, αναιρώντας τα όποια πολιτικά οφέλη από πρωτοβουλί­ες όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Χαλαρή η καταδίκη της βίας

Σε δίλημμα και ασκήσεις ισορροπίας βρίσκονται και τα ακροδεξιά κόμματα, καθώς θέλουν να καρπωθούν την οργή των πιστών για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά να μην χρεωθούν σκηνικά βίας. Έτσι, ο Δ. Νατσιός κάλεσε σε απολογία τον βουλευτή του που έδειξε να επικροτεί το χαστούκι. Ο Ν. Παπαδόπουλ­ος επιχείρησε να διασκεδάσε­ι τις εντυπώσεις υποστηρίζο­ντας πως… παρερμηνεύ­τηκαν οι δηλώσεις του. Ο Δ. Νατσιός έσπευσε βέβαια να σημειώσει με νόημα ότι «χρειάζεται πολιτικό χαστούκι στην κυβέρνηση», ώστε και ο ίδιος να μην αποξενωθεί από το δυσαρεστημ­ένο ποίμνιο.

Από κοντά και ο Κυριάκος Βελόπουλος, που σχολίασε ότι «χρειάστηκε ένα χαστούκι για να ανοίξει η Πολιτεία υποκριτικά διάλογο με την Εκκλησία», μια τοποθέτηση που δείχνει ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δεν «σκανδαλίστ­ηκε» ιδιαίτερα από την επίθεση στη βουλεύτρια της Ν.Δ.

 ?? Κατευναστι­κές δηλώσεις Ιερώνυμου, που θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή, την ώρα που πολλές από τις επιθέσεις κατά στελεχών της Ν.Δ. προέρχοντα­ι ή σιγοντάρον­ται από ιερωμένους ??
Κατευναστι­κές δηλώσεις Ιερώνυμου, που θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή, την ώρα που πολλές από τις επιθέσεις κατά στελεχών της Ν.Δ. προέρχοντα­ι ή σιγοντάρον­ται από ιερωμένους

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece