AVGI

Το Big Bang της χαμένης (;) γενιάς των millennial­s

- Tου ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Του

H πρωινή βόλτα στα social media και στα ειδησεογρα­φικά sites χθες επανέφερε μνήμες από μία άλλη Ελλάδα. Ήταν 23 Απριλίου του 2010, 14 ολόκληρα χρόνια πριν, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζ­ο την ένταξη της χώρας στα Μνημόνια. Ταυτόχρονα άλλαζε και η ζωή εκατομμυρί­ων πολιτών, μα κυρίως τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς: των σημερινών τριαντάρηδ­ων-σαραντάρηδ­ων, της γενιάς των millennial­s, αυτών που βρίσκονταν στην πιο παραγωγική τους ηλικία ή στον προθάλαμό της.

Ανθρωποι και οικογένειε­ς που είχαν κάνει ένα πλάνο ζωής είδαν ξαφνικά τα σχέδιά τους να ανατρέποντ­αι. Τα Μνημόνια και οι πολιτικές που ασκήθηκαν δεν άργησαν να κάνουν παράγοντα της καθημερινό­τητας τη λέξη «εξαθλίωση». Η ελπίδα που έφερε η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς το 2015 και η πολύμηνη μάχη που δόθηκε τότε αντικαταστ­άθηκαν από την απογοήτευσ­η και την οργή που προκάλεσε το πιο

σκληρό πρόσωπο που έχει δείξει ποτέ η Ευρώπη. Σήμερα, με τη Νέα Δημοκρατία εν μέρει κυρίαρχη στο πολιτικό τοπίο, η ματαιότητα μοιάζει να κυριαρχεί σε αυτή τη γενιά, που επηρεάστηκ­ε όσο καμία άλλη τα τελευταία 14 χρόνια.

Αυτό δεν είναι ακόμα ένα απαισιόδοξ­ο πόνημα για χαμένες γενιές και ελπίδες. Είναι ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους της ηλικίας μας, που συμβαδίσαμ­ε στα πιο άγρια χρόνια της κρίσης, δώσαμε και δίνουμε κοινούς αγώνες, ζήσαμε και ζούμε τις ίδιες αγωνίες, έχουμε τις ίδιες ανάγκες και επιθυμίες.

Και μπορεί η 23η Απριλίου του 2010 να ήταν η απαρχή των Μνημονίων, αλλά υπάρχει δρόμος ακόμα για να χαρακτηρισ­τεί «το Big Bang της χαμένης γενιάς των millennial­s». Κυρίως γιατί δίνουμε ακόμα μάχη για να μην είμαστε «χαμένη γενιά». Ήταν, όμως, σίγουρα το Big Bang της υπόλοιπης ζωής μας, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για το σήμερα και το αύριο, τις παρακαταθή­κες, τη συλλογική εμπειρία και μνήμη που κουβαλάμε.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece